Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednik odbora za Ustav

Grbin: Prijedlog grupe zastupnika za izmjene izbornog zakonodavstva dosad najsuvisliji

Peđa Grbin
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
15.09.2014.
u 15:21

- To je prijedlog o kojem treba raspravljati, a nakon rasprave i konzultacija kada vidimo o čemu se tu konkretno raditi, onda ćemo se moći očitovati je li to nešto na čemu ćemo moći graditi izmjene izbornog zakonodavstva – rekao je Grbin

Prijedlog grupe zastupnika i GONG-a o uvođenju preferencijalnog glasovanja u kojem birači imaju pravo s liste zaokružiti tri kandidata je dosad najbolji prijedlog za izmjene izbornog zakonodavstva, ustvrdio je danas SDP-ov predsjednik Odbora za Ustav Peđa Grbin.

- Danas je u proceduru upućen prijedlog koji je nastao na osnovi GONG-ovog prijedloga, a to je definitivno najsuvisliji od svih prijedloga. To je prijedlog o kojem treba raspravljati, a nakon rasprave i konzultacija kada vidimo o čemu se tu konkretno raditi, onda ćemo se moći očitovati je li to nešto na čemu ćemo moći graditi izmjene izbornog zakonodavstva – rekao je Grbin time dokazujući da ipak ostaje kod ranije izrečenog stava da je za te izmjene potrebna duga i široka javna rasprava koja bi, po uzoru na neke europske zemlje, mogla trajati i godinama. Najveću prijetnju vidi u pokušaju inicijative U ime obitelji da se ove izmjene naprave putem referenduma i izmjenama Ustava, a ne zakona.

- Najveći problem sa izmjenama izbornog zakonodavstva je pokušaj da se ono izmjeni na referendumu i da se pod krinkom preferencijalnog glasovanja građanima podvali čitav niz drugih stvari kao što su smanjenje izbornog praga, zabrana koaliranja itd. A ovo što je danas upućeno u proceduru je definitivno najbolja tema za razgovor i za daljnje građenje i to je nešto o čemu moramo razgovarati i vidjeti ima li tu materijala koji bi se dao iskoristiti za jednu izbornu reformu – ponavlja Grbin te dodaje da misli da referendumsko pitanje inicijative U ime obitelji nije dobro.

- Ono je loše za Hrvatsku bez obzira hoćemo li mijenjati izborno zakonodavstvo ili nećemo. Ali kad govorimo o izmjenama izbornog zakonodavstva, izmjena mora biti moguća samo onda kada se oko nje svi uspijemo dogovoriti i oko nje moramo postići maksimalni konsenzus. Izborno zakonodavstvo je nešto što niti jedna politička stranka ne bi trebala sama mijenjati – objašnjava Grbin koji misli da pod prijetnjom ovog referenduma postoji veća mogućnost političkog dogovora svih stranaka. To je iščitao u prijedlogu ustavnog stručnjaka Branka Smerdela i HDZ-ovog Vladimira Šeksa, koji se pojavio tijekom sjednice Odbora za Ustav, da se stavi moratorij na sve referendume dok se ne izmjeni referendumska legislativa.

- Zamislite kako bi javnost reagirala da je SDP prije godinu dana predložio moratorij na održavanje referenduma o braku. Danas takav prijedlog dolazi s druge strane, tako da je očito da su i drugi počeli shvaćati ono o čemu mi govorimo još od prošle godine, a to je da je potrebno promijeniti Ustav, Ustavni zakon o Ustavnom sudu te Zakon o referendumu kako bi se Hrvatska svela u okvire razumne demokracije u kojoj sustav može funkcionirati bez svakomjesečne opsade referendumskim inicijativama koje su sve češće i češće, od referenduma o pravu na uporabu jezika manjina, preko referenduma o outsourcingu itd – kaže Grbin koji nije mogao dati stranačku ocjenu prijedloga o moratoriju jer ga je tek čuo, ali je naglasio da se o njemu može razgovarati.

- Ipak, svaki put kada smo pripremali određene izmjene, prvo Ustav i sada kada pripremamo Zakon o referendumu, svaki put smo rekli da se naši prijedlozi odnose na one inicijative koje će doći nakon što prijedlog stupi na snagu. U niti jednom trenutku nismo predlagali retroaktivnu primjenu propisa, što na neki način daje odgovor o tome kakav bi naš stav o toj inicijativi mogao biti. Ali ponavljam, to je nešto što je tek iznijeto i nemam ni mandat ni pravo da se o tome sam izjasnim – zaključio je SDP-ov Peđa Grbin. 

>> Odbor za Ustav poslao na provjeru potpise za raspisivanje referenduma o outsourcingu

Komentara 17

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
15:28 15.09.2014.

Sve dok će nam se drug Peđa podvaljivati pod pojmom "stručnjaka za ustav" u RH ne možete očekivati razumnije promjene ustava.

CR
CroHR123
15:30 15.09.2014.

Ajme, koje iznenađenje. "Nevladina" udruga i "neovisni" zastupnici nešto predlože, a vlast to prihvati. Ako oni tako kažu onda je ovaj prijedlog sigurno dobar za Hrvatsku. Ipak se radi o ljudima koje narod cijeni i koje bi nakon referenduma o izbornom sustavu birao u Sabor s ogromnim postocima. Ljudi, ako vam je stalo do prava glasa i demokracije, podržite ovaj novi referendum. Pa pogledajte što oni izjavljuju - traže "moratorije" na referendume - "potrebno promijeniti Ustav, Ustavni zakon o Ustavnom sudu te Zakon o referendumu kako bi se Hrvatska svela u okvire RAZUMNE demokracije u kojoj sustav može funkcionirati bez svakomjesečne OPSADE referendumskim inicijativama". Volja naroda je "opsada"?! A napredak je narodu oduzeti pravo na te referendume i još u sve upakirati promjene zakona o Ustavnom sudu?! Zašto? Da nije možda zato što je to jedina institucija koja još spašava ostatke demokracije u RH?

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
15:27 15.09.2014.

Eto kako počinju građanski ratovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije