Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savezi i koalicije

Ako treba, Karamarko će i s Glavašem, a Milanović s Holy

Karamarko Milanović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
11.09.2014.
u 09:15

Bez manjih stranaka novu vladu neće moći sastaviti ni Kukuriku koalicija ni HDZ-ov savez

Politička karta Hrvatske uoči predsjedničkih, a potom i parlamentarnih izbora i dalje je podijeljena na ljevicu i desnicu, ali dvije najveće stranke – SDP i HDZ – još pecaju saveznike s kojima žele na vlast.

Davno su prošli dani kada je HDZ samostalno izlazio na izbore i odnosio pobjede, a SDP-u se rejting opasno topi pa su mu glasovi koji sada po anketama idu ORaH-u Mirele Holy jedina nada da se ljevica pokuša očuvati na vlasti. Najpoželjnija udavača na političkoj sceni upravo je ORaH iako ta nova stranka tek gradi stranačku infrastrukturu, a rejting i titulu treće političke snage donosi joj iznimno popularna predsjednica i osnivačica – Mirela Holy.

Hrast odlučuje za 10 dana

HDZ na desnici pak peca Hrast i HDSSB, stranke koje s još šest partnera čine Savez za Hrvatsku, konkurenta HDZ-u. Iako se Savez po snazi ne može mjeriti s najvećom oporbenom strankom, ipak može pridonijeti mrvljenju desnice pa ga HDZ u tom smislu želi eliminirati. HDZ je jučer sklopio koaliciju s HSLS-om s kojim se želi približiti centru budući da se HDZ-u najviše zamjera skretanje udesno. Šefovi HDZ-a i HSLS-a, Tomislav Karamarko i Darinko Kosor, poručili su da se suradnja tih dviju stranaka temelji na rješenjima izlaska iz krize te izradi programa gospodarskog oporavka.

– Potrebne su reforme u prvih šest mjeseci od preuzimanja Vlade – rekao je Kosor nakon potpisivanja sporazuma, a s njime se složio i predsjednik HDZ-a koji je poručio da nakon pobjede na idućim izborima neće doći “u maniri ratnih pobjednika koji dijele plijen”. Neslužbeno se već čulo da će HSLS dobiti tri saborska mjesta i jedno mjesto u Vladi. No u HDZ-u tvrde da nema govora o podijeli mjesta u Vladi i da su HSLS-u jedino obećali da će biti parlamentarna stranka.

S Hrastom HDZ vodi konkretne razgovore, a hoće li ti konzervativci napustiti Savez i prikloniti se HDZ-u, znat će se nakon njihova Velikog vijeća 20. rujna, potvrdio nam je šef Hrasta Ladislav Ilčić. Tada će Hrast odlučiti o koaliciji s HDZ-om budući da dio te stranke nikako nije sklon tom savezništvu. U HDZ-u kažu da im je za suradnju zanimljiv i HDSSB, ali s tom strankom o koaliciji nisu razgovarali. Poznata su javna prepucavanja Branimira Glavaša, lidera HDSSB-a, i Karamarka te teške riječi koje je Glavaš uputio na Karamarkov račun.

"S HDZ-om nikada nisam razgovarao o koaliciji"

– To su sve špekulacije, s HDZ-om nikada nisam razgovarao o koaliciji. Podržali smo ih u Vukovaru, ali samo radi formiranja vlasti u tom gradu – rekao nam je predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić. HDSSB početkom listopada očekuje izborni sabor na kojem će se birati novi predsjednik i novo Predsjedništvo stranke. Očito je da će o eventualnim koalicijama odlučivati novo vodstvo stranke. U okrupnjavanju desnice i stvaranju koalicije koja će pobijediti “kukurikavce” HDZ još računa na pravaške stranke – HSP i HČSP. No u HDZ-u bi voljeli da se oni spoje s HSP-om Ante Starčević, što pravašima godinama ne uspijeva, i da tako postanu dio HDZ-ove koalicije. Što se Hrvatske zore Milana Kujundžića tiče, zasad se ne nazire suradnja između njih i HDZ-a. Štoviše, Kujundžić najavom moguće predsjedničke kandidature “gricka” glasove HDZ-ovoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović.

Kako stvari zasad stoje, i lijevo-liberalna vladajuća Kukuriku koalicija trebat će poslije idućih parlamentarnih izbora još barem dva-tri partnera ako uopće žele doći u priliku da formira parlamentarnu većinu i još jednu koalicijsku vladu. Iako će se tek nakon predsjedničkih izbora, dakle u siječnju iduće godine definitivno znati hoće li SDP uopće na iduće izbore ponovno sa HNS-om, IDS-om i HSU, u vladajućoj stranci već razmišljaju o poslijeizbornoj suradnji i s drugim strankama – prvenstveno ORaH-om.

SDP: S Čačićem se može

– Unatoč svemu naša je koalicija čvrsta i postoji vrlo velika vjerojatnost da ćemo u istom formatu (SDP, HNS, IDS i HSU) izaći i na iduće izbore – poručuju iz SDP-a. Bude li im nedostajalo ruku u Saboru za formiranje većine, SDP-ovci bi najradije surađivali s ORaH-om, ali ako zatreba (i ako oni prijeđu prag), surađivat će i s Reformistima Radimira Čačića.

– S Čačićem se može razgovarati – poručuju iz SDP-a. Zanimljivo, suradnju s Čačićevim Reformistima ne isključuju ni HNS-ovci. HNS je otvoren za poslijeizbornu suradnju i s ORaH-om i s Laburistima, baš kao i HSU. U IDS-u ne žele kalkulirati s “alternativnim partnerima”.
(Surađivala Tea Romić)

>>'Nakon pobjede nećemo doći kao ratni pobjednici koji dijele plijen'

>>Odbor SDP-a imenovao koordinatore. Evo tko su oni!

Komentara 53

NU
nunek1
09:29 11.09.2014.

OraH.,Stvarno sam mislio da barem vi imate kičmu,za mene ste gotova prića,zaboravljeni kao lanjski snijeg.

DU
Deleted user
09:56 11.09.2014.

Svi bi oni u savez I sa crnim vragom, samo da privilegije ostanu. A glasace ionako ko ....

Avatar hdzvrapcejug
hdzvrapcejug
09:50 11.09.2014.

Zašto HDZ ne bi sa Glavašom! Treba okupiti sve HRVATSKE STRANKE U jedno...a izdajničke konačno poslati u povijest

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije