Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
spikaonica

Gimnazijalci: U spolne odnose tek kad smo psihički i fizički zreli

11.02.2015., Zagreb - U Prvoj gimnaziji odrzana je spikaonica o HPV-u, Spolna odgovornost ili apstinencija. Photo:Anto Magzan/PIXSELL
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
1/4
12.02.2015.
u 10:18

U debati učenika u kojoj su jedni zastupali apstinenciju, a drugi odgovorno spolno ponašanje sudjelovali su i prof. dr. Marina Kuzman te doc. dr. Dubravko Lepušić

Jedni za apstinenciju, drugi za spolno odgovorno ponašanje, ali svi zajedno slažu se u jednom – nije im dovoljno da im u školi netko nabroji vrste kontracepcije, nužne su im točne i provjerene informacije o spolnosti.

Poražavajuća statistika

Poruke su to koje su otvoreno, bez zadrške, iznijeli učenici od prvog do četvrtog razreda I. gimnazije na prvoj održanoj Spikaonici u organizaciji Večernjakove Ordinacije.hr i partnera Megaprodukcije pod nazivom "Spikaš o svemu, spikaj i o njemu". Glavni je cilj edukacija mladih i podizanje njihove svijesti o virusu HPV-a koji je uzročnik raka vrata maternice. Edukacija je tim više važna jer su statistike poražavajuće – godišnje u Hrvatskoj umire 150 žena, a svaki se dan HPV-om zarazi jedan učenik ili učenica.

I dok su gimnazijalci podijeljeni, jedni za odgođeno stupanje u spolne odnose, drugi za uporabu kondoma, svi oni potvrđuju isto – mladi se mogu upuštati u spolne odnose tek onda kada su fizički i psihički zreli, a da pritom međusobno njeguju novi trend – vjernost.

Uz učenike na raspravi su sudjelovali i doc. dr. Dubravko Lepušić i prof. dr. Marina Kuzman, autori uvedenog spolnog odgoja u školama, te ambasadori Večernjakova projekta Iva Šulentić i Hrvoje Šalković. Navodeći da mladi imaju saznanja, doktori, ali i gimnazijalci podržali su tezu da ponajprije treba educirati roditelje koji trebaju podržati cijepljenje protiv HPV-a koje je u Zagrebu besplatno.

U još tri srednje škole

– Oni koji vjeruju u sebe imaju znanje i samopouzdanje i ti će se znati ponašati odgovorno, znajući će da se tako ponajprije ponašaju odgovorno prema sebi, a zatim i prema drugima – poručila je prof. dr. Kuzman.

Mladi pak kažu kako jednostavno moraju znati sve mogućnosti i posljedice.

- Želimo dobrim informacijama skinuti tabu sa seksa jer jedino ćemo tako poticati zrelost. Mladima treba na interaktivan način objasniti kako je nužno imati kondom u džepu - rekao je gimnazijalac Vjeran zastupajući tezu odgovornog seksualnog ponašanja, dok gimnazijalka Lana drži da je apstinencija, sve do pronalaska partnera kojemu se vjeruje jedini način da mladi zaštite svoj i tuđi život.

- Bolje spriječiti nego liječiti- rekla je Lana.

Sljedeća debata u kojoj mladi imaju prilike postaviti pitanja koja ih zanimaju te otvoreno progovoriti o HPV-u održat će se 18. veljače u 19 sati u V. gimnaziji. Na debatnu raspravu svi su srednjoškolci – dobrodošli.

Komentara 4

Avatar tituš
tituš
13:48 12.02.2015.

To gdje dolazi i zalazi taj tkz. dr. Lepušić, to što taj savjetuje i uči, djeco manite se toga!!!! Vjerujte, s tim tkz. dr. i njegovim stavovima ne ćete daleko, a već nakon prvog postupanja po njegovu savjetu, žaliti će te i prezirati sami sebe. Izgleda da ste vi zreliji nego oni koji vas guraju u svijet, koji vas čeka i nikud ne će pobjeći, ali onda kada je to primjereno. Mladi, klonite se kondoma nije siguran, klonite se promiskuiteta, a ako držite do sebe i svoga tijela, ne će vam niti trebati.

AR
ArsenT
01:03 13.02.2015.

Zanimljiva svita, ne znam ništa o dvojcu Šalković-Šulentić, koje su njihove kvalifikacije za govor o toj temi, ili oni reklamiraju HPV cjepivo kao što Severina reklamira Ledo sladoled. Obzurom na probleme Michaela Douglasa s rakom grla, možda bi se ii dr. Lepušić mogao, kao primjer, cijepiti protiv HPV-a.

VR
Vojislav_Radakovic
15:54 12.02.2015.

Dakle, u 60-toj godini zivota...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije