Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
osam gradova

Na prvoj 'Noći hrvatskog filma i novih medija' 250 filmova – besplatno!

Noć hrvatskog filma
Foto: Noć hrvatskog filma
1/2
05.06.2014.
u 07:45

Na 17 različitih lokacija diljem Hrvatske, u 8 gradova, 14. lipnja 2014. započinje prva Noć hrvatskog filma i novih medija na kojoj će biti prikazanoi više od 250 filmova

Na 17 različitih lokacija diljem Hrvatske, u 8 gradova, 14. lipnja 2014. započinje prva Noć hrvatskog filma i novih medija. u jednoj će se večeri prikazati više od 250 filmova - počevši od 14 digitalno restauriranih hrvatskih filmskih klasika - Vuk Samotnjak, Breza, Lisinski, U raljama života, Tri Ane, Sjenka slave, Tajna starog tavana, Makedonski dio pakla, Kapetan Mikula Mali, Ljubavna pisma s predumišljajem, Idu dani, Atentat u Sarajevu, Crne ptice, Ciguli Migul, najgledanijeg domaćeg filma u povijesti, “ljubavne komedije s pjevanjem” – Tko pjeva zlo ne misli, prvog hrvatskog cjelovečernjeg zvučnog filma Lisinski iz 1944., preko novijih igranih filmova koji su ostvarili velik uspjeh na domaćim i inozemnim filmskim festivalima, najznačajnijih ostvarenja dokumentarnog i eksperimentalnog hrvatskog filma, sve do najpopularnijih animiranih i igranih filmova za najmlađe kao što su Čudesna šuma, Duh u močvari i Koko i duhovi, ali i najnovijeg - Duh babe Ilonke.

Umjetnička voditeljica manifestacije, Irena Škorić, uz pomoć stručnih suradnika: Borivoj Dovniković – Bordo - selektor za animirani film, Branko Ištvančić - selektor za dokumentarni film, Željko Sarić - selektor za eksperimentalni film, Leila Topić - selektorica za nove medije, sakupila je ono najbolje od domaće kinematografije, i sastavila specifičan filmski program za svaki grad uključen u projekt. Filmski program u svim kino dvoranama počinje u 18 sati, osim u zagrebačkom kinu Europa gdje će se održati svečano otvorenje manifestacije s početkom u 20 sati.

Foto: Noć hrvatskog filma

Kao i na svim ostalim projekcijama, ulaz na svečano otvorenje je besplatan. Dio programa bit će posvećen filmskoj glazbi, od njenih samih početaka do danas ulicom sjećanja vodit će vas Cantus Ansambl svirajući neke od najznačajnijih skladbi napisanih za film: Tko pjeva zlo ne misli, Bitka na Neretvi, Vlak u snijegu, Glembajevi, Baltazar... U dvorani Muller kina Europa prikazivati će se izbor najzanimljivijih radova u kategoriji 'Novi mediji', a održati će se i filmska tribina pod nazivom Hrvatski film između umjetnosti i publike?, čiji su voditelji filmski kritičar Boško Picula i povjesničar filma Daniel Rafaelić, a gosti redatelji Lordan Zafranović i Vinko Brešan, filmska kritičarka Diana Nenadić, producent Stanislav Babić i glumica Marija Škaričić.

Osim toga, 'Noć hrvatskog filma i novih medija' u Zagreb premijerno dovodi debitantski dugometražni igrani film 19-godišnjeg Bruna Mustića, studenta 1. god. ADU, mlade nade hrvatske kinamatografije – film Glazbena kutija u kojemu važne uloge igraju Robert Kurbaša, Ana Gruica i Dara Vukić.

Cilj nam je od za sada skromnog vala dobre nade u interes hrvatske publike za domaći film, u toj jednoj Noći, stvoriti tsunami, koji će to zanimanje trajno i dugo vremena pojačati, poručuju organizatori. Upravo zbog toga, ulaz na sva događanja potpuno je besplatan.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije