Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Zbog ponašanja u krizi banke platile 321 milijardu dolara

Banke se ni same još nisu oporavile i u odnosu na 2009. u minusu su od oko 10 milijardi, zbog kaosa koji su izazvale na tržištima svijeta
04. ožujka 2017. u 21:31 1 komentara 110 prikaza
burza
Foto: Reuters/PIXSELL

Za nedopuštena ponašanja u krizi, od tržišnih manipulacija do pranja novca i povezanosti s financiranjem terorizma, banke su na globalnoj razini dosad platile 321 milijardu dolara. Usto, ni same se, punih deset godina od kulminacije krize, nisu potpuno oporavile – kumulativno su u minusu oko 10 milijardu dolara u odnosu na 2009., istaknuto je u najnovijem izvješću Boston Consulting Groupa o bankarskoj industriji.

Već se godinama vode sudski procesi, koje su pokrenuli regulatori, kako bi financijske institucije platile odštetu za kaos koji su izazvale “financijalizacijom” poslovanja, neutemeljenom na realnim uporištima.

Podmirene kazne bile bi još i veće da se većina postupaka nije završila nagodbom. Najveći udio u odštetama, čak 63%, odnosi se na sjevernoameričke banke – ukupno 204 mlrd. dolara, velikim dijelom jer je američko pravosuđe puno efektivnije u postupcima, dok se europsko i azijsko pokazalo tromo.

05.04.2016., Zagreb - Hrvatska udruga banaka (HUB) u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP) organizirala je konferenciju pod nazivom Krediti i gospodarski rast u hotelu Esplanade. Domagoj Ivan Milosevic, Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udru Banke zaradile kao prije krize Profit banaka 2016. rekord desetljeća HNB NAKON VELIKE DOBITI U ovoj bi godini banke mogle još snižavati kamate

Od njih se u budućnosti očekuje veća učinkovitost. Lani je plaćeno ukupno 42 mlrd. dolara kazni, 86% više nego 2015., a aktivacijom neameričkih regulatora i pravosuđa očekuje se da će iznos dodatno porasti.

Nakon kulminacije krize regulatori su, kako bi spriječili ponavljanje scenarija, uvodili stroži nadzor te se broj regulatornih promjena koje banke moraju slijediti na globalnoj razini više nego utrostručio od 2011. U danu se primijeni više od 200 revizija raznih propisa koji se primjenjuju u financijskom sektoru.

– Nastupilo je razdoblje snažnijih regulatornih zahtjeva i tako će i ostati, unatoč najavama američkog predsjednika Donalda Trumpa da popusti regulativu bankarskog sektora – kažu u BCG-u.

>> HNS: Zabrinjavaju anemične reakcije Plenkovića i Petrova na aferu brat i šogor

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade
  • Gjubrebre:

    Kome su platile!? Meni niš od toga nije došlo nazad. A da su me mučki oteli i otimaju još uvijek - to je!!