Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Prvi poraz Linića: Ustavni sud prihvatio tužbu HUP-a

Iako je potencijalno rušenje oporezivanje dobiti iz prošlih godina više psihološka nego stvarna pobjeda HUP-a nad poreznim vlastima, ova bi ih odluka Ustavnog suda mogla ohrabriti da krenu u cijelu seriju tužbi
10. travnja 2013. u 09:16 0 komentara 8 prikaza
'28.09.2012., Zagreb - 5. susret kluba izvoznika odrzan je u HPB-u. Slavko Linic ministar financija.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
Foto: Goran Stanzl/Pixsell

Kada su ga upozoravali da ne može retroaktivno oporezovati zadržane dobiti ministar financija Slavko Linić nije slušao Hrvatsku udrugu poslodavaca, ali sada će morati poslušati Ustavni sud.  

Naime, Ustavni sud je, saznajemo, donio odluku o prihvaćanju tužbe što znači da ministarstvo financija ne može naplaćivati porez od 12 posto na sve što su gospodarstvenici zaradili u zadnjih 10 godina, a nisu isplatili u obliku dividende ili isplate udjela u dobiti. To je prva pobjeda HUP-a nad poreznicima, ali i prvi veći poraz Slavka Linića. Iako se ne može prejudicirati odluka Ustavnog suda prema mišljenju nekih stručnjaka postoji velika vjerojatnost presude u korist HUP-a. Zasad je prihvaćanje tužbe olakšanje za mnoge gospodarstvenike koji su bili u strahu da će im zakon donijeti probleme s likvidnošću.

Podsjetimo izmjene Zakona o porezu na dohodak stupile su na snagu 1.ožujka 2012., a u rujnu je predana ustavna tužba. Iako ne postoje procjene kolika je bila zadržana dobit gospodarstva u posljednjem desetljeću, spomenimo samo da je gospodarstvo 2011. završilo sa 7,2 milijarde kuna. U HUP-u nam potvrđuju da je Ustavni sud zaustavio primjenu zakona. Temeljem našeg prijedloga, Ustavni sud donio je rješenje kojim se privremeno obustavljaju naplate poreza na dividende ili udjele u dobiti koje su rezultat poslovanja u prijašnjim godinama prije nego što je sporni Zakon stupio na snagu, napominju u HUP-u, a dodaju da se takvo rješenje donosi kada sud želi spriječiti \'teške i nepopravljive posljedice\'.

- U ovom slučaju sud je zaključio da ovaj Zakon otvara niz ozbiljnih pitanja koja zahtjevaju podrobno ispitivanje u svijetlu temeljnih ustavnih vrednota i zaštićenih ustavnih dobara, što može biti naznaka smjera u kojem sud razmišlja - stoji u priopćenju iz HUPa- koji se ograđuje naglašavajući da ne želi prejudicirati odluku Ustavnog suda. Neslužbeno, među HUP-ovcima se širi zadovoljstvo jer im ovakva odluka daje snagu da se ponovno nametnu kao jaki socijalni partner. Iako je potencijalno rušenje oporezivanje dobiti iz prošlih godina više psihološka nego stvarna pobjeda HUP-a nad poreznim vlastima, ova bi ih odluka Ustavnog suda mogla ohrabriti da krenu u cijelu seriju tužbi. Prošlog ljeta iz HUP-a su najavljivali tužbu zbog izmjene Općeg poreznog zakona u kojem su prigovore imali na proboj pravne osobnosti te sam Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi koji unatoč izmjenama koje je doživio još uvijek sadrži nelogičnosti.

Već godinu dana vladaju jake napetosti između Linića i HUP-a koje su kulminirale prije nekoliko dana. Linić je optužio poduzetnike da su sami krivi za \'skupu državu\', a oni su njemu odgovorili da prebacuje odgovornost \'zlonamjerno izvrčući stavove\'. Poslodavci su zamjerili minstru financija da ne sudjeluju u radnim skupinama na izradi zakona te da se zakoni donose bez svijesti o njihovom utjecaju na gospodarstvo u realnom sektoru.

>>\'Linićeve teze bile bi smiješne da ih nije izrekao ministar financija\'

Rene Marincel
USPJEŠNI PAR
Otkrivamo koga ljubi kći poznatog Hrvata, uživa u luksuznom imanju i putu na Mauricijus!
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.