Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Podravka povećava proizvodnju povrća na vlastitim površinama

Podravka
31.08.2022.
u 09:00

Cilj je smanjiti ovisnost o uvozu te osigurati stabilnost opskrbe svježim sirovinama

Već više od 70 godina Podravka za svoje potrošače priprema samo najbolje proizvode. Briga o proizvodima uključuje i osiguravanje svježe sirovine, s domaćih polja, dok se posebna pažnja pridaje i uzgoju povrća na vlastitim površinama. Uz već tradicionalno poznati grašak i ciklu, vrhunske kvalitete, Podravka je ove godine proizvodnju na vlastitim poljoprivrednim površinama obogatila novim kulturama. Proizvodi se tako više deficitarnog povrća, čija proizvodnja na domaćem tržištu opada, a sve to kako bi se smanjila ovisnost o uvozu i osigurala stabilnost opskrbe tvornica svježom sirovinom. Krajnji je cilj povećati udio domaćih sirovina u gotovim proizvodima jer najkvalitetnija je sirovina upravo ona domaća.

Nakon pokusne, krenula i industrijska proizvodnja

Nakon prošlogodišnje pokusne proizvodnje, Podravka je ove godine na vlastitim poljoprivrednim poljima po prvi puta pokrenula industrijsku proizvodnju paprike, feferona, patlidžana te krastavaca. Time je dosadašnja proizvodnja povrća sa 120 hektara proširena na više od 170 hektara poljoprivrednih površina.

Na 35 hektara zasijane su vlastite sorte paprike – Slavonka, Podravka i Pitoma, vrhunske kvalitete, čime je pod nadzor stavljen cjelokupni proces proizvodnje paprike, od razvoja sjemena do same berbe te prerade u tvornici. Ukoliko vremenski uvjeti budu zadovoljavajući, očekuju se prinosi od ukupno 1500 tona paprike, krastavaca, patlidžana i feferona. Osim novog povrća, po prvi je put na vlastitim površinama zasijan i suncokret. Povrće proizvedeno na vlastitim površinama prerađuje se u roku od nekoliko sati od branja. Najveći dio proizvedene svježe paprike preradit će se u Podravkin ajvar, dok će manji dio biti iskorišten za proizvodnju fileta. Ove godine će se tako, po prvi puta, u staklenki poznatog Podravka ajvara, osim paprike, naći i patlidžan proizveden na vlastitim poljoprivrednim površinama Podravke.

Briga o proizvodu iziskuje kontinuirano ulaganje

Ključnu ulogu u proizvodnji povrća ima navodnjavanje te je Podravka ove godine investirala u sustav za navodnjavanje čime su navodnjavane površine povećane na 160 hektara. Uvođenjem tog sustava poboljšava se iskoristivost poljoprivrednih površina i kvaliteta sirovine te će se s investicijama u navodnjavanje nastaviti i u budućnosti. No investicije tu ne staju. Kontinuirano se ulaže i u nabavu poljoprivredne mehanizacije, specijalne opreme i strojeva. S obzirom da je proizvodnja navedenog povrća radno intenzivna, u Podravki je do sada zaposleno više od sto sezonskih radnika. Najviše radne snage angažirano je na proizvodnji krastavaca, čija se berba proteže na dva i pol mjeseca, a beru se svaki drugi dan. Kao i kod paprike, sorte krastavaca koje idu u industrijsku proizvodnju pomno su birane te su rezultat višegodišnje pokusne proizvodnje i ispitivanja kvalitete od strane Podravkinih tehnologa. Podravkino povrće prodaje se diljem Europe, a inozemnim potrošačima najdraži je Podravkin ajvar, prepoznatljiv upravo po svojoj kvaliteti i vrhunskom okusu. Narednih godina Podravka nastavlja svoju praksu povećanja proizvodnje povrća, kao i ulaganja u sustave navodnjavanja te podizanja kvalitete poljoprivrednog zemljišta, sve s ciljem osiguranja opskrbe tvornice kvalitetnim sirovinama, što, na koncu, pridonosi i onom najvažnijem – zadovoljstvu Podravkinih potrošača.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije