Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Potrošač

Krajem studenoga u blokadi oko 28.000 građana manje nego lani

Pribroji li se glavnici od gotovo 17 milijardi kuna i dug po kamatama od 6,68 milijardi kuna, ukupan dug blokiranih građana krajem studenoga ove godine iznosio je 23,63 milijarde kuna, što je za 149 milijuna kuna manje nego li krajem listopada ove godine.
10. prosinca 2019. u 16:40 2 komentara 104 prikaza
ilustracija
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Krajem studenoga ove godine zbog neizvršenih osnova za plaćanje u blokadi je bilo 241.807 građana, s ukupnom glavnicom duga od gotovo 17 milijardi kuna, kao i 18.286 poslovnih subjekata, s glavnicom duga od 5,9 milijardi kuna, pokazuju u utorak objavljeni podaci Financijske agencije (Fina).

Fina Podaci fine Od 20.266 koncesijskih ugovora 44 posto aktivno, a 56 posto isteklo

Iz Fine ističu da je krajem studenoga bilo 1.848 građana, ili 0,8 posto, manje nego krajem listopada, a vrijednost njihovih neizvršenih osnova za plaćanje (samo glavnica duga) bila je manja za 108 milijuna kuna, ili 0,6 posto manja. 

U odnosu na studeni prošle godine, krajem ovogodišnjeg listopada u blokadi je bilo 27.775 građana manje, a iznos glavnice njihova duga smanjen je za 1,2 milijarde kuna. 

Pribroji li se glavnici od gotovo 17 milijardi kuna i dug po kamatama od 6,68 milijardi kuna, ukupan dug blokiranih građana krajem studenoga ove godine iznosio je 23,63 milijarde kuna, što je za 149 milijuna kuna manje nego li krajem listopada ove godine. 

Najveći dio duga, u iznosu od 6,1 milijardu kuna (bez kamata), odnosio se na dug građana prema cijelom financijskom sektoru (bankama, štedionicama, kreditnim unijama, leasing, factoring i osiguravajućim društvima te tvrtkama čija je djelatnost kartično poslovanje), što je udio od 35,9 posto.

Gotovo 90 tisuća građana ima dug prema tvrtkama čija je pretežita djelatnost u području informacije i komunikacije, u koje su svrstani i teleoperateri.

Fina PROMO Uloga Fine u implementaciji sustava e-Račun u javnoj nabavi i trenutni rezultati rada sustava

Dug građana koji su blokirani za dug veći od milijun kuna, njih 1.487 (udio u broju blokiranih građana 0,6 posto), iznosi 6,8 milijardi kuna (udio u ukupnome dugu građana 40 posto), s tim da se najveći dio odnosi na dug prema vjerovnicima iz financijskog sektora (2,8 milijardi kuna), navode iz Fine.

Podsjećaju da je kao jedna od mjera za rješavanje problema blokiranih računa građana u dugotrajnoj blokadi donesen Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je stupio na snagu 21. srpnja prošle godine, a u skladu s njime Fina je izvršila odgovarajuće postupke prestanka postupanja po osnovama za plaćanje za ovršenike i tražbine koji ispunjavanju zakonske uvjete.

Također, prema novom Zakonu o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, koji je stupio na snagu 4. kolovoza 2018. godine, automatizmom prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje koje su bile evidentirane u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje na teret ovršenika fizičke osobe, a koje se nisu naplatile u cijelosti u roku od tri godine od datuma primitka u Finu i po kojima nije bilo nikakvih naplata posljednjih šest mjeseci.

Po toj se osnovi djelomično ili u cijelosti prestala provoditi ovrha po osnovama za plaćanje za 225.322 ovršenika, navode iz Fine.

Svečano otvoren Finin IT razvojni centar u Virovitici PROMO Svečano otvoren Finin IT razvojni centar u Virovitici

Blagi pad broja blokiranih poslovnih subjekata na mjesečnoj razini, ali rast iznosa duga

Podaci Fine pokazuju i da je krajem studenoga bilo blokirano 18.286 poslovnih subjekta (pravnih i fizičkih osoba), što je za 25 subjekata, ili 0,1 posto manje u odnosu na listopad

Njihov dug po osnovi glavnice iznosio je 5,9 milijardi kuna, što je za 49,7 milijuna kuna, ili 0,8 posto više u odnosu na listopad. Zajedno s dugom po kamatama od 1,8 milijardi kuna, ukupni dug poslovnih subjekata krajem studenoga iznosio je 7,7 milijardi kuna.

Iz Fine navode i kako je na godišnjoj razini, broj blokiranih poslovnih subjekata smanjen za njih 1.359, a njihov je dug (glavnica) smanjen za 1,3 milijarde kuna.

Po podacima Fine, u blokadi je krajem studenoga bilo 7.698 pravnih osoba s ukupnim dugom od 5,8 milijardi kuna, od čega se na glavnicu odnosi 4,5 milijardi, a na kamatu 1,3 milijarde kuna.

Zagreb: Prosvjed udruge Blokirani na Trgu svetog Marka 2015. godine Podaci fine Blokirano 242.827 građana. Pogledajte u kojim županijama je najviše dužnika

U blokadi je bilo i 10.588 fizičkih osoba koje obavljaju registriranu djelatnost. Njihov je dug na osnovu glavnice iznosio 1,4 milijarde kuna, a pribroji li se tomu i 463,9 milijuna kuna kamate, ukupan dug blokiranih fizičkih osoba (obrtnika) krajem studenoga iznosio je 1,9 milijardi kuna.

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • ObrenM:

    Kad citam o ovrhama,nesto se sjetim pokojnog Humaniste (kako ga je nazvala nasa voljena predsjednilca) Hanzekovica i njegovog segrta Orsata.Kada je dragi Orsat izgubio ministarski naslonjac,najavio je da ce morati u "pecalbu" da prehrani djecu.

  • Avatar stef99
    stef99:

    Sve su to pokojnici, ....... ba.