Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
proračun za 2014.

Javna nabava: Državi četiri milijarde kuna ušteda

policijski auti
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
26.11.2013.
u 07:15

Najčešće afere u javnoj nabavi odnose se na automobile, sada bi namještanja bilo manje

U većini zapadnih zemalja vlade i njezina ministarstva imaju centralizirani oblik javne nabave, koji se ne vodi preko excela ili worda, kao kod nas, nego kroz složeniji informatički sustav, preko kojeg se točno zna kada je bila koja nabava, što se nabavljalo, po kojoj cijeni i zašto baš od određenog dobavljača, a na temelju čega se u daljnjim postupcima nabave i pregovorima može cijena znatno korigirati na niže i ostvariti uštede.

Transparentnije

Tako se i teže može provoditi javna nabava kroz namještene uvjete, od unaprijed željenih dobavljača i nepovoljne uvjete, kažu stručnjaci, a što se kod nas učestalo događa. O takvom informatičkom sustavu razmišlja i naša država, te je u prijedlogu proračuna za sljedeću godinu za to i predvidjela sredstva.

– Implementacija ovog alata će, osim povećane učinkovitosti i kvalitete samih postupaka javne nabave, omogućiti i upravljanje troškovima i optimizaciju potrošnje proračunskog novca – kažu u Državnom uredu za središnju javnu nabavu. Trenutačno se sve radi u excel tablicama, tj. ručno, što, priznaju, između ostalog povećava troškove poslovanja.

Prema podatku za 2011., Hrvatska je za javnu nabavu trošila gotovo 40 milijardi kuna. – Prosječna ušteda koju bi integralni informacijski sustav svih nabava donio je oko 5-15%. Uzme li se ušteda od 10%, sustav bi u svakoj godini korištenja u cijeloj Hrvatskoj uštedio četiri milijarde kuna. Da se obuhvati samo dio sustava, primjerice bolnice, ušteda u prvoj godini korištenja bila bi najmanje 20 milijuna kuna, računica je RIS-a, tvrtke iz Rijeke koja proizvodi softver za javnu nabavu.

– E-nabava je program koji prikuplja i čuva sve o nabavi jedne organizacije, korporacije ili države. Ni jedna nabave robe i usluga ne može proći mimo programa i sve se zna, tko je tražio što, tko je nudio po kojoj cijeni i kakva je bila analiza ponuda i zašto je tko odabran. Povezani su kupci i dobavljači pa se ne moraju prepisivati upiti u ponude, pa ponude u narudžbe. Nema pogrešaka i ušteda je u vremenu – kaže Mile Pavlić, direktor RIS-a. Dio e-nabave je i e-aukcija, koja kupcima omogućuje da okupe dobavljače na e-natjecanju, pa tko da bolju cijenu, dobiva posao.

Aukcije

Dobavljači se obavijeste kada će se aukcija održati, okupe se pred računalom i počne licitacija cijena, koja se može spustiti i do 30 posto. Nakon toga tvrtka ima dobre pregovaračke pozicije za sljedeće nabave. Takvo što primjenjuje se za manje zahtjevne proizvode, primjerice nabava prehrambenog proizvoda. Jedna od domaćih kompanija koja je uvela e-nabavu je Podravka, što joj ubrzava proces nabave.

– Softver još uvodimo, a u punoj primjeni bit će početkom sljedeće godine, a svakako očekujemo da će rezultirati i određenim uštedama – kažu u toj kompaniji.

Komentara 4

ST
stefj
08:15 26.11.2013.

Svako smanjenje i kontrola troškova je dobrodošla, pa tako i centralna nabava. No pri tome, treba uzeti u obzir da uvjete za centralnu nabavu moraju napisati kvalitetni i stručni ljudi, gdje će se uzeti u obzir zaštita domaćih proizvođača (gdje god je to moguće). Pogledajte npr. Njemačku, od igle do lokomotive, državne institucije uzimaju Njemačke proizvode, a definitivno nisu najjeftiniji, nego među najskupljima...No ima još jedan detalj u svemu ovome - baš je interesantan ovaj Riječki bum dolaskom ove vlade (i Linića). Odjednom Riječki kadrovi preuzimaju sve, od vođenja arbitraže sa Slovenijom, preko tužbe za genocid, do državnih poslova i opremanja državnih institucija, kao i biznisa s naftom i plinom. Tako i softver za javnu nabavu. Malo prozirno, zar ne?

ST
stefj
08:19 26.11.2013.

Nije problem javne nabave u Excelu ili Wordu, već u ljudima koji ju provode. Neće softver riješiti problem nesposobnosti i neznanja, a još manje korumpiranosti. Uvođenje odgovornosti i organizacije možda bi riješilo te probleme, no kad ste vidjeli da neki političar odgovara za svoje poteze? Ili neki državni službenik?

Avatar gladnijura
gladnijura
08:11 26.11.2013.

Gospica Lidija Centralizirani oblik javne nabave postoji i u Croatistanu, jer imamo za to osnovanu agenciju. Excel ili Word nemaju nikaj sa tim kak se vodi javna nabava. Excel služi da bi se nešto moglo predstaviti tablično sa mogučnošću kalkuliranjanja (računanja), a ako je nešto napisano u Wordu, ima istu mogućnost kroz ubacivanje aktivnih tablica, jer je paket Office, paket baza podataka (Acces), tabličnih računala (Excel), pomoćnika za pisanje textova (Word), pomoćnika za izradu prezentacija (Powerpoint), pomoćnika za izradu WEB stranica i još koječega drugoga. Javna nabava je samo zakonski određeni način otvorenog i javnog-transparentnog načina nabave svega i svačega a isti mora biti dostupan preko svih medija od novina do interneta kako bi sveukupna javnost imala priliku vidjeti što se nabavlja, a privrednici imali mogućnost bez mita nuditi svoje proizvode ili robu. Ipak bi se trebali malo više informirati prije nego objavite neki članak!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije