Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Fitch zadržao hrvatski rejting na BB+, stupanj ispod investicijske razine

U priopćenju se između ostaloga navodi da su srednjoročni gospodarski izgledi Hrvatske ograničeni zbog negativnih demografskih trendova i strukturnih slabosti, a potencijalna stopa rasta iznosi otprilike 2 posto
07. prosinca 2018. u 22:41 1 komentara 831 prikaza
BDP
Foto: Davor Javorović/Pixsell

Agencija Fitch u petak je zadržala hrvatski kreditni rejting na 'BB+', a izglede pozitivnima, istaknuvši da to odražava ravnotežu između snažnih strukturnih obilježja, makroekonomskih pokazatelja i visokog BDP-a po glavi stanovnika, te slabog potencijala za gospodarski rast, visoki javni dug i vanjske ranjivosti.

Zdravko Marić procjene Danas objava podataka o BDP-u: Očekuje se najsporiji rast gospodarstva u ovoj godini

Pozitivni izgledi odražavaju Fitchova očekivanja da će stalni viškovi u primarnom proračunu, niske kamate i zdravi rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) doprinijeti nastavku znatnog smanjivanja bruto duga opće države.

Fitch predviđa da će Hrvatska i ove godine imati bolju proračunsku izvedbu nego što je Vlada planirala, i to već treću godinu zaredom, procjenjujući da će manjak proračuna opće države biti 0,2 posto BDP-a, dok je Vlada projicirala 0,5 posto.

Galerija - Kad su žene šefovi BDP može rasti i do 12 posto

BDP
1 / 8
U Kaptol Boutique Cinema održana godišnja konferencija "Pravo i ekonomija"

Fiskalni rezultati bolji unatoč Uljaniku

„Hrvatska fiskalna izvedba nastavlja uživati koristi od snažnog rata prihoda i ograničavanja rashoda”, navodi Fitch.

Do bolje izvedbe došlo je unatoč pristiglim obvezama po državnim jamstvima posrnulog brodogradilišta Uljanik. Fitch očekuje da će te obveze ove godine dosegnuti 0,6 posto BDP-a.

BDP PROCJENA BDP: Rast gospodarstva u trećem tromjesečju blago usporio na 2,8 posto

Agencija procjenjuje da će proračun opće države ostati uglavnom uravnotežen u razdoblju od 2019. do 2020., dok Vlada projicira male deficite.

„Pozitivnu fiskalnu dinamiku podupiru povoljni nominalni rast, predanost Vlade da poštuje svoja pravila o proračunskoj potrošnji, kao i poticaj zbog planiranog pridruživanja eurozoni”, navodi Fitch.

Udjel javnog duga u BDP-u past će krajem ove godine, procjenjuju u Fitchu, na 74,1 posto, s 84 posto koliko je iznosio u 2014., dok bi do 2020. trebao pasti na 68,3 posto BDP-a zahvaljujući proračunskim viškovima.

„To će i dalje biti iznad povijesnog prosjeka zemalja koje imaju rejting BB od 38,3 posto BDP-a”, napominju u Fitchu.

Zdravko Marić Ministar financija Marić: Rast BDP-a premašio je i naša očekivanja

Ističu i da se vanjsko razduživanje nastavlja ubrzanim tempom, poduprto viškovima u bilanci plaćanja.

Fitch predviđa da će bilanca plaćanja u prosjeku imati višak od 2,3 posto u razdoblju od 2018. do 2020., jer su izvoz usluga, predvođen turizmom, i gotovinski transferi snažni, što nadoknađuje usporavanje robnog izvoza.

To će, kažu, poduprti rast inozemnih rezervi i dalje ojačati neto vanjsku kreditnu poziciju zemlje, što će pomoći ograničiti vanjske ranjivosti Hrvatske.

Prosječni rast BDP-a 2,5 posto

Fitch procjenjuje da će rast hrvatskog gospodarstva od 2018. do 2020. iznositi u prosjeku 2,5 posto, zahvaljujući rastu osobne potrošnje i stabilnosti cijena i tečaja kune.

U priopćenju se između ostaloga navodi da su srednjoročni gospodarski izgledi Hrvatske ograničeni zbog negativnih demografskih trendova i strukturnih slabosti, a potencijalna stopa rasta iznosi otprilike 2 posto.

Ilustracija Kakvo je stanje Udio poreznih prihoda i doprinosa u BDP-u u RH ispod prosjeka EU

Glavni rizici po gospodarski rast uključuju brže nego što se očekuje usporavanje rasta ključnih europskih gospodarstava i/ili usporavanje turističkih dolazaka, s obzirom na značaj turističkog sektora za rast, zaposlenost i vanjsko financiranje.

Stabilan bankarski sektor

Fitch poručuje da bankarski sektor ostaje stabilan s obiljem likvidnosti i da je kapital banaka daleko iznad regulatornog minimuma.

"Za razliku od krize u Agrokoru 2017. godine, banke nisu osjetile utjecaj nakon izbijanja problema u Uljaniku", ističu u Fitchu, dodajući kako će profitabilnost banaka porasti tek umjereno, jer ukupna kreditna potražnja ostaje prigušena.

Agencija navodi i da su strukturne karakteristike Hrvatske mnogo snažnije nego ostalih usporedivih zemlja u kategoriji 'BB'.

„BDP po glavi stanovnika je 60 posto iznad medijana u toj skupini, a zemlja bilježi i bolje rezultate u području fiskalnih pokazatelja i razvoja ljudskog kapitala, zahvaljujući dijelom članstvu u EU. Koalicijska vlada sposobna je implementirati svoju agendu relativno glatko, unatoč maloj većini”, poručuje Fitch.

Tomislav Brezinščak Studija o Hrvatskoj Do 2025. možemo dignuti rast BDP-a za 8,3 milijarde eura

U ovoj godini poboljšanja kod sve tri agencije

Fitch je u siječnju ove godine podigao rejting Hrvatske s 'BB' na 'BB+', uz stabilne izglede, što je bilo prvo povećanje kreditnog rejtinga Hrvatske od 2004. godine. Potom je u srpnju izglede podigao na pozitivne.

I preostale dvije najvažnije svjetske rejting agencije ove su godine povećale ili rejting ili izglede za rejting Hrvatske.

Tako sada S&P i Fitch drže hrvatski rejting jedan stupanj ispod investicijske razine, a Moody's dva stupnja ispod. Pritom S&P i Fitch drže izglede pozitivnima, a Moody's stabilnima.

>> Pogledajte što nam donosi smanjenje PDV-a

Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
  • stefj:

    Eto, bez reformi ništa... A sada se krenulo opet povlađivati državnim i javnim službama, opet se šire interesne skupine koje treba plaćati, sve skupa se vraća na staro, još k tome tjeraju i Marića, pa je moguće novo nekontrolirano zaduživanje, ... prikaži još! novi nameti i ponovo pad rejtinga... Neće to biti sutra, no kroz godinu dana mogli bismo na stare staze...