Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROCJENA

BDP: Rast gospodarstva u trećem tromjesečju blago usporio na 2,8 posto

BDP
Davor Javorović/Pixsell
28.11.2018.
u 11:35

To je već 17. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,9 posto na godišnjoj razini

Hrvatsko gospodarstvo poraslo je u trećem tromjesečju ove godine za 2,8 posto na godišnjoj razini, što je blago sporiji rast nego u prethodnom kvartalu, ali veći nego što se očekivalo. Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je u srijedu prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u proteklom kvartalu porastao 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

To je već 17. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 2,9 posto na godišnjoj razini.

No, to je brži rast nego što se očekivalo. Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je gospodarstvo poraslo za 2,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 2,2 do 2,5 posto.

Najveći pozitivni doprinos BDP-u u trećem tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba i usluga.

Izvoz roba porastao je u tom kvartalu za 3,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje. Pritom je izvoz roba porastao za 5,2, a usluga za 2,5 posto.

Uvoz roba i usluga porastao je istodobno za 5,1 posto, pri čemu je uvoz roba ojačao za 4,8, a usluga za 6,4 posto.

Doprinos domaće potražnje bio je pozitivan.

Potrošnja kućanstva porasla je po stopi od 2,7 posto na godišnjoj razini, nešto sporije u odnosu na prethodni kvartal, kada je skočila 3,6 posto.

S druge strane, rast državne potrošnje ubrzao je na 3,9 posto na godišnjoj razini, s 2,5 posto u prethodnom kvartalu.

Bruto investicije u fiksni kapital porasle su u trećem tromjesečju 3,7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je za 0,6 postotnih bodova brži rast nego u drugom kvartalu ove godine.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je u trećem tromjesečju ojačao za 0,6 posto u odnosu na prethodni kvartal, dok je u odnosu na treće tromjesečje 2017. realno porastao za 2,7 posto.

Pogledajte video: Što nam donosi smanjenje PDV-a

Ključne riječi

Komentara 1

ST
stefj
12:47 28.11.2018.

Dobro je da ima uopće rasta, no ono što zabrinjava jest da se sav taj rast i više od toga troši na državne rashode, odnosno povećanje prava i primanja korisnika proračuna. S takvim načelom nikada ništa od ove države, budućnost je izgledan bankrot... Osim toga, toliko je loša situacija da nas i investitori zaobilaze u širokom krugu, ko da smo otok gubavaca... I dalje vidimo da se vodi ista politika, da političari u dogovoru sa sindikatima državnih i javnih službi određuju smjer zemlje, a to nas je dovelo do dna EU-a, do toga da čekamo dan kada će nas prestići Bugarska i Bjelorusija, uz to imamo najgoru birokraciju na svijetu. Jednu od najgorih.... Ništa se ne mijenja, nema reformi, nema bitnog pomaka. A i reforme koje se provode usmjerene su isključivo na punjenje proračuna i ograničavanje privatnog sektora. Npr. fiskalizacija, enormne kazne, povećanje zaposlenih u poreznoj i sl...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije