Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Do 2025. možemo dignuti rast BDP-a za 8,3 milijarde eura

McKinsey & Company Croatia u studiji o digitalizaciji Hrvatske dao deset preporuka za ubrzanje rasta gospodarstva na temelju novih alata
29. studenoga 2018. u 08:16 1 komentara 527 prikaza
Tomislav Brezinščak
Foto: Jurica Galoić/Pixsell

Digitalizacija Hrvatskoj do 2025. godine može donijeti 8,3 milijarde eura rasta BDP-a, pokazala je nova stručna studija najutjecajnije konzultantske kuće u svijetu McKinsey&Company. Taj bi rezultat bio moguć kada bi Hrvatska odlučila jako krenuti u smjeru digitalizacije usluga javnog sektora i ulaganja u realni sektor.

Zdravko Marić Ministar financija Marić: Rast BDP-a premašio je i naša očekivanja

Studija pokazuje i da bi u tom slučaju digitalizacija utjecala na čak 800 tisuća radnih mjesta u Hrvatskoj, što je polovina broja zaposlenih, ali ne u smjeru da bi ta radna mjesta bila ukinuta već kroz nužne promjene kvalifikacija radnika ili pak stvaranja novih radnih mjesta.

Preporuke državi

– Hrvatska ima veliki broj studenata sa završenim fakultetom ICT smjera, cijena rada u ICT sektoru naša je snažna konkurentska prednost, a imamo i reprezentativne primjere u javnom i privatnom sektoru – istaknuo je Tomislav Brezinščak pozicionirajući te karakteristike kao prednosti Hrvatske. U odnosu na te potencijale Hrvatska je u odnosu na konkurenciju jedina zemlja u kojoj se procjenjuje da će veći dio rasta proizaći iz tradicionalne ekonomije nego iz digitalne ekonomije.

Zato u McKinseyju upozoravaju da rast u idućim desetljećima neće biti realiziran u tradicionalnim sektorima te da se u digitalizaciji mora tražiti novi pokretač rasta Hrvatske. McKinsey je stoga predstavio deset preporuka za rast digitalizacije u Hrvatskoj kako za javni sektor, tako i za realni sektor i pojedince. Javnom sektoru se preporučuje provesti obrazovnu reformu koja bi poticala učenje vještina potrebnih za budućnost, razvoj i promociju online servisa javnog sektora čiji je svijetli primjer E-građanin platforma, jačanje regionalne digitalne suradnje sa zemljama srednje i istočne Europe te olakšanje digitalnog poduzetništva kroz poticaje i stvaranje hubova i akceleratora te osiguranjem financiranja projekata u začetku.

BDP PROCJENA BDP: Rast gospodarstva u trećem tromjesečju blago usporio na 2,8 posto

Digitalizacija najveće efekte može polučiti u državnom sektoru kojeg može učiniti pristupačnijim i manjim te transportu i trgovini.

Građani nisu digitalizirani

Studija je pokazala da zaostaje i realni sektor te da ni financijska industrija, a kamoli proizvodnja i trgovina nisu iskoristile potencijale digitalizacije. Tako se realnom sektoru preporučuje ulaganje u obrazovanje zaposlenika, okretanje prema online kanalima prodaje usluga i robe te digitalizacija i automatizacija poslovanja. Građanima se preporučuje cjeloživotno učenje i širenje znanja na različite digitalne alate, ali i korištenje digitalnih alata u svakodnevnom životu i radu.

autobusni kolodvor Ljubica Gatarić Proračun za 2019. neće ni za milimetar ukloniti razloge zašto Hrvatska ostaje bez ljudi

Naime, podaci pokazuju da iako Hrvatska ima dobar pristup internetu samo 69 posto stanovnika koriste internet, svega 59 posto ih informacije traže na mreži, a samo 33 posto građana koriste internetsko bankarstvo. U zemljama koje se pozicioniraju kao digitalni predvodnici čak 80 posto bankarskih usluga obavlja se online.

Veterinari klinike Zamba
#OSTAJEMDOMA
Imate kućnog ljubimca i trebate savjet: Online ambulanta dat će vam sve odgovore
A1 Hrvatska
#OSTAJEMDOMA
Novi načini plaćanja: Što sve možete obaviti bez da napuštate svoj dom
Pogledaj sve komentare
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.