Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Burze se spojile, a promet manji

20.03.2007.
u 13:22

Zagrebačka burza u svom posljednjem tjednu prije pripajanja Varaždinske burze zabilježila je rekordan promet od 1,94 milijarde kuna (dvostruko više nego tjedan prije), a tome su pridonijele obveznice s kojima se tržilo za čak 1,7 milijardi kuna.

Ali, zato je smanjen dionički promet za  više od 20 posto i iznosio je 216,6 milijuna kuna. Prvi dan ujedinjene burze protekao je vrlo skromno. Promet je bio iznimno slab. Dvije burze zadnji dan u petak su zajedno imale promet oko 74 milijuna kuna, a u ponedjeljak jedina hrvatska burza bilježi tek 45 milijuna. Ulagači u ponedjeljak nisu bili osobito aktivni. Malo su se ohladili i od dionice Adrisa,  koja je dosegnula 514 kuna pod utjecajem glasina o  prodaji duhanskog biznisa.

Vjerojatno vrh Adrisa ispipava teren, pregovora i pokušava  dobro unovčiti duhansku industriju, no posve je  neizvjesno kada će se to i dogoditi. Nakon dužeg rasta, dionica se spustila ispod 500 kuna. Inina dionica ušla je, čini se, u fazu stagnacije  nakon višetjednog uzastopnog rasta  i sada se odražava na više od 2800 kuna. Pravu eksploziju doživljava dionica šećerane Viro koja je značajno prešla granicu od 800 kuna, a za dioničare koji su dionicu  kupili u javnoj ponudi  zarada je premašila više nego dvostruko uloženi novac.

Turističke dionice dosegnule su rekordne razine vrijednosti u očekivanju preuzimanja, prije svega, Arenaturista - za što je javno zanimanje iskazala luksemburška grupa Orco, suvlasnik Sunčanog Hvara. Dionica se izdigla iznad 500 kuna, a do ljeta bi pregovori s Orcom trebali  završiti. Zadnjih mjesec dana pripada i dionici Rivijere holding koja je prešla garnicu od 700 kuna. Već se dulje nagađa da će Rivijeru holding fond Dom prodati austrijskim investitorima.

Tu se otvara pitanje  o turističkoj orijentaciji Doma koji vodi grof Georg Eltz jer bez Rivijere grupacija je znatno slabija. Zagrebačka banka već dulje pokušava dobro unovčiti Istraturist Umag u koji je uložila znatan kapital. Glasine o toj prodaji zadnjih su dana proturječne. Po jednima, Zaba je odlučila dionice prodavati na burzi, a po drugima - u pitanju je strateški investitor.  I u jednom i u drugom slučaju, navodno je banka vrlo blizu konačne odluke.  

Agrokor nakon zelenog svjetla Agencije za sprečavanje tržišne utakmice može krenuti u realizaciju preuzimanja dionica, najprije od EPH i Styrije, potom i ostalih dioničara. Cijena dionice u preuzimanju bit će barem 100 kuna manja (425 kuna) od trenutačne tržišne vrijednosti (540 kuna). Međutim, ne očekuje se ni pad cijene ni interes dioničara za javnom ponudom, kao i  u slučaju sličnih ponuda kada je Agrokor u pitanju.

Očekivanja dioničara više će biti usmjerena na budućnost Tiska u sastavu koncerna. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga objavila je da je neto imovina otvorenih fondova krajem veljače iznosila gotovo 19 milijardi kuna, odnosno bila je za 1,4 milijarde viša nego mjesec ranije. Sedam fondova upravlja imovinom većom od milijardu kuna, a među njima je najveći Raiffeisen Balanced  s više od dvije milijarde kuna imovine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije