Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kažnjavanje zbog zaokruživanja cijena

Žestoka reakcija Udruge Glas poduzetnika: Jedine crne liste koje nam trebaju su one korumpiranih i nesposobnih političara!

Tijekom prvih 14 dana nove 2023. godine, u blagajnama se nalaze i euri i kune
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/4
06.01.2023.
u 12:09

Zanimljivo je da se u istom priopćenju poduzetnici pozivaju i na tržišno gospodarstvo koje se samoregulira i na Vladin novac s kojim se uz znanje poduzetnika može napraviti čudo. U trenutku kad će Vladin novac biti prijeko potreban za socijalne transfere kojima će morati spašavati ugrožene skupine od poskupljenja kojima, uz realan rast troškova, kumuje i pohlepa.

Crne liste, ograničavanje cijena i uvođenje novčanih kazni u vrijeme inflacije i financijske nesigurnosti svakako nisu odraz demokracije. Koliko je nama poznato, živimo u državi koja ima tržišnu ekonomiju i gdje svaki poduzetnik samostalno određuje cijenu svog proizvoda i usluga ovisno o tome postoji li za njim potražnja. Do sada od aktualne vlasti nismo vidjeli niti jednu reformu, ali zato prijetnje, napade i prozivanja poduzetnika, ponajviše kroz medije, gledamo gotovo svakodnevno. Jedine crne liste koje nama kao društvu trebaju su one s nesposobnim uhljebima koje desetljećima “nagrađujemo” za nerad i korupciju, za nezasitnost u pljački. No takvo što teško ćemo dočekati jer iziskuje političku hrabrost, dignitet i pritom ne podilaženje biračkom tijelu – poručili su iz Udruge Glas poduzetnika koja se priopćenjem oglasila na objave crnih lista poduzetnika koji nekorektno zaokružuju cijene u eurima, kao i najave inspekcija koje bi im za to izricale novčane kazne. 

U UGP-u kažu kako je tragikomično živjeti u državi koja izravno napada poduzetnike zbog podizanja i zaokruživanja cijena, i to tijekom rapidnog povećanja cijena energenata, hrane, komunalnih davanja te konstantne želje poduzetnika za podizanjem plaća zaposlenika. Smatraju da paljba od strane vladajućih, usmjerena na poduzetnike, mahom služi u populističke svrhe i za dobivanje jeftinih političkih bodova.

Video - Hrvati podijelili iskustva prvih dana s eurom: 'Blagajnice svaki puta odahnule kada su vidjele da plaćam karticom' 

 

Tržište će se s vremenom, kao što imamo primjer i u drugim državama, stabilizirati, a tome ovakav pristup vladajućih može samo štetiti i usporavati ga. Umjesto da se okrenu rješavanju gorućih problema našeg društva, kojih ne manjka, kao što su neefikasno i korumpirano pravosuđe, nevjerojatno neefikasna birokracija, golemi porezi i nameti, neefikasno zdravstvo i obrazovanje i slično, oni krivca za sve traže u onima koji su podigli cijene svojih proizvoda ili usluga – napisali su UGP-ovci u priopćenju. 

Ljute se i što se podizanje cijena proizvoda ii usluga ovih dana naziva pljačkom, bezobrazlukom i pohlepom, akad to učini državna firma, promjenom koja se morala dogoditi jer rastu troškovi i radnici trebaju veće plaće. Apeliraju da se smanji stopa PDV-a, ukine većina parafiskalnih nameta, prestane oporezivanje dobiti koja se reinvestira i podigne prag za ulazak u sustav PDV-a na 100.000 eura te drastično smanji broj državnih službenika i napravi reforma pravosuđa, umjesto da poduzetnici dobivaju prijetnje, napade i potencijalne kazne.  

Kad se u dobrim godinama ne provode reforme koje bi nas promijenile da više sličimo na nizozemsko ili švicarsko društvo, onda u teškim godinama, kao što su ove, vlast pribjegava rješenjima koja poništavaju tržište -  zamrzavanju cijena, na neodređeno. Ta mjera  će, nažalost, kao u vrijeme socijalizma, rezultirati nestašicama, roba će biti jeftina, ali je neće biti. Također, u budućnosti će nas, osim u turizmu, strani investitori zaobilaziti u širokom luku. Nije bilo potrebe za ovim mjerama jer će zbog Schengena, a i zbog najavljene zabrane rada nedjeljom, Hrvati  opet vikendima kupovati u Sloveniji, Italiji, Austriji i Mađarskoj i to bi brzo vratilo cijene u normalu. Kad nema granica i carine, granice postaju administrativne i više ništa ne sprečava naše građane da kupuju vani, ali i naše firme da se presele u Brežice, dok radnici žive u Zagrebu ili Svetoj Nedelji – piše UGP. 

Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Tvrde da cijene ne rastu iz obijesti prodavača nego zato što su cijene energenata previsoke, kao i inflacija pa i cijena rada skače. Poručuju ministrima da, ako misle da cijena hrane neopravdano raste, kupe farmu i djelatno pokažu kako njihova hrana može biti jeftinija. Ili da kupe jednu benzinsku pumpu i pokažu kako se stvara ekstra profit kad se plavi dizel mora prodavati po nižoj cijeni od veleprodajne.  

Nisu vremena za pokazivanje ega. Neka vlada pozove predstavnike poduzetnika, dakle predstavnike UGP-a i, recimo, HUP-a, da nađemo zajednička rješenja koja će zadovoljiti i Vladu i poduzetnike te stvorimo i zajedničko tijelo koje će raditi na reformama i digitalizaciji. Vladin novac i znanje poduzetnika mogu od Hrvatske napraviti čudo, a sad je potez na Vladi da to i omogući. U protivnom iz Hrvatske će otići mnogi koji to nisu htjeli. Pružimo si ruku jer jednostavno zbog domoljublja moramo – komentira Boris Podobnik, član Nadzornog odbora UGP-a. 

Inače, zanimljivo je da se u istom priopćenju poduzetnici pozivaju i na tržišno gospodarstvo koje se samoregulira i na Vladin novac s kojim se uz znanje poduzetnika može napraviti čudo. U trenutku kad će Vladin novac, zapravo proračunski novac koji se slijeva od davanja svih građana i poduzetnika, biti prijeko potreban za socijalne transfere kojima će morati spašavati ugrožene skupine od poskupljenja kojima, uz realan rast troškova, kumuje i pohlepa. Posebno kad je posrijedi zaokruživanje zbog administrativne promjene valute.  

A to Vladino „spašavanje“ građana vlastitim novcem, većim iznosima koje plaćaju kroz PDV, sigurno neće naškoditi ni aktualnoj vlasti u predizbornoj godini. I definitivno je neće motivirati ni na reforme na koje apelira UGP.  

Komentara 83

Avatar Hazl113
Hazl113
12:19 06.01.2023.

Nema pekare koja nije dignula cijenu za 10-18%.

DU
Deleted user
12:42 06.01.2023.

Baš su jadni ta udruga na čelu s Bujasom. Neka mi neko od njih objasni i dokaže da su energenti poskupili od recimo 15.12.22.do 31.12.22., Tko je to naručio i isporučivao robu od 31.12.22 do 02.01.23. U tom periodu usluge,i roba široke potrošnje poskupila je do 20%. Energenti u Hrvatskoj su mjesecima jeftiniji nego u Sloveniji, Austriji, Mađarskoj, Italiji, Njemačkoj. Plaće su osim u Mađarskoj puno manje. Vlada može stati na kraj tim manipulatorima ukidanjem subvencija na energente.

RA
Raff2
12:22 06.01.2023.

Zanimljivo, sad su svi poličari korumpirani i nesposobni a od tih istih poličara ubirete već tri godine benefite za struju, plin, gorivo...i pljackate HR narod.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije