Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Burze i danas u minusu, euro opet slabi

Ulagači nisu uvjereni da su mjere za spas eura dugoročno dovoljne da ublaže dužničku krizu, a dodatno ih zabrinjava inflacija u Kini i mjere koje će poduzeti tamošnja središnja banka.
12. svibnja 2010. u 08:35 7 komentara 6 prikaza
stock
Foto: Arhiva Vl-a

Nakon što su već jučer ulagači iskazali oprez smatrajući da plan EU za spašavanje eura nije dovoljan da dugoročno riješi probleme dužničke krize, a zbog čega su pali burzovni indeksi, isto rasploženje nastavlja se jutros na azijskim burzama, javlja Reuters.

Dodatno ih plaši i zaoštravanje monetarne politike u Kini, koja je suočena s inflacijom. U travnju je inflacija u Kini dosegnula 2,8 posto, a cijene nekretnina u 70 kineskih gradova u travnju su porasle 13 posto.

Zbog toga se ulagači boje da će kineska središnja banka zaoštriti monetarnu politiku povećanjem ključnih kamatnih stopa, a ne samo, kao dosad, povećanjem obvezne pričuve banaka.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros bio u minisu oko 0,2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu pale 0,5 posto.

Danas opet i euro slabi. Jutros je njegov tečaj pao s jučerašnjih 1,2770 na 1,2626 dolara. U odnosu na japansku valutu, cijena eura pala je s jučerašnjih 117,90 na 117,10 jena.

 

 

NA DAN IZBORA
VIDEO Nositeljica liste Možemo trgala plakate na zagrebačkoj Savici, na teren izašla i policija
Digitalizacija zdravstva
Hrvatsko zdravstvo
Moderna rješenja našeg zdravstva: Donosimo vam priču o naprednim tehnologijama hrvatskog zdravstva
  • M@rsij@nac:

    Poslije \"tiskanja\" svih ti milijardi eura normalno je da ce vrijednost te valute pasti.....Po kojoj to logici engleski pound sterling i euro vise vrijede od americkog dollara ?

  • apolon:

    mediji su stvorili sasvim pogrešnu sliku da je grčka kriza uzrokovala snažan rast dollara te da će posljedično gašenjem te krize ( enormnom likvidnošču) stabilizirati euro-koja zabluda- kratkoročno je to doduše bilo moguće očekivati no dugoročno takvim potezom euro-elite nažalost, ... prikaži još!o dugoročno takvim potezom euro-elite nažalost, stvoreni su preduvjeti za pokop-eura!!

  • banana_90_degree:

    Burze u minusu a nama se dize!!