Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nova pravila

Evo kada doista možete biti kažnjeni s 500 kuna tijekom vožnje bicikla!

Bicikl
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
1/2
08.08.2014.
u 20:20

Do dezinformiranja javnosti došlo je zbog krivog tumačenja izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje su na snagu stupile prošli tjedan

Biciklisti, zaboravite vijest koju su jučer i danas objavili (i ozbiljni) mediji da “zbog vožnje sa slušalicama u ušima ili mobitelom u ruci možete biti kažnjeni s 500 kuna”.

Točno je samo da možete biti kažnjeni iznosom od 500 kuna ako vas policija uhvati da istovremeno vozite bicikl i u ruci držite mobitel i razgovarate, pišete poruke ili “prčkate” po mobitelu. No, ako imate slušalice ili drugi hands-free uređaj slobodno i dalje možete voziti bicikli i razgovarati na mobitel, bez straha od policije.

Do dezinformiranja javnosti došlo je zbog krivog tumačenja izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje su na snagu stupile prošli tjedan. Naime, u zakonu je izmijenjena samo jedna riječ - vezano uz uporabu mobitela - kako bi se obveze vozača automobila i ostalih motornih vozila izjednačile s obvezama vozača bicikla. Znači, i u autu i na biciklu odsad vrijedi isto - telefonirati možete samo uz uporabu slušalica i ostalih hands-free uređaja.

– Nošenje slušalica u ušima za vrijeme sudjelovanja u prometu nije zabranjeno ni biciklistima ni vozačima motornih vozila. Naprotiv, Zakon o sigurnosti prometa na cestama propisuje da se mobitel može koristiti za vrijeme vožnje ako se koristi naprava koja omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku, što u pravilu implicira nošenje slušalica – odgovorili su nam jučer iz Ravnateljstva policije na pitanje smije li policajac kazniti biciklista samo zato što ima slušalice u ušima?

>> Zaštitite bicikl od krađe: Evo koja je razlika između sajle i u-locka

Komentara 45

T1
t111
20:31 08.08.2014.

ok, kao biciklist koji se vozi po bolonji i ilici, imam kacigu, reflektirajuci prsluk i po danu, postujem u potpunosti prometna pravila zanima me kada ce se napraviti policijska akcija kojom ce se kaznjavati vozaci motornih vozila koji prolaze na 10 cm od mene pri brzini ne manjoj od 60km/h pritom bjesno trubeci. ok, ja nisam sasvim cist u glavi, pa se savrseno uklapam u takvu prometnu dzunglu, ali kaj je sa ostalima? ne mogu zamisliti dijete od 10 godina (pa makar bilo u pratnji) ili neku stariju osobu od 65 ili vise godina da mogu sigurno voziti i prezivjeti sve sokove. takodjer, kako bi biciklisti mogli nauciti svoje obveze? prema sat vremena predavanja u osnovnoj skoli kada imaju 8 godina? cijeli sustav biciklista u prometu je u rasulu, super je kaj uredjuju obveze biciklista, ali smatram da se moraju stvoriti preduvjeti prije nego stjeras nesigurne na cestu. p.s. imam vozacku dozvolu vec 13 godina.

MA
malaliba
20:46 08.08.2014.

Odlično, imaju slušalice na glavi, slušaju muziku, a ne čuju tko dolazi iza njih, kao što se meni neki dan dogodilo, tip sa slušalicama na glavi, u mirnoj i ne jako prometnoj ulici odjednom počne krivudati po cesti a jaa ga upravo pretičem, nije me čuo jer ima slušalice, i skoro sam ga pomela, maka sam vozila samo 40 i sada to ne kažnjavati?!.Da ne spominjem one koji vole voziti bez ruku na volanu, i njim 500 kuna kazna!

Avatar niko_svetinja
niko_svetinja
21:36 08.08.2014.

Ako je zakon takav kako kaze ovaj novinar to je los zakon. Niti vozac, niti biciklist niti bilo koji ucesnik u prometu pa i pjesaci kada prelaze cestu ne bi smjeli imati slusalice u usima iz sigurnosnih razloga. Ne cujuju tko im dolazi iza ili u susret svejedno, vozaci ne cuju Hitnu ili Policiju a znamo da nekada i sekunde mogu spasiti zivot. Onaj tko rabi bluetooth uredjaj za mobilni telefon to je u redu, a vozaci trebaju paziti kada voze pokraj biciklista ili pjesaka extremno jer su uni potpuno nezasticeni u prometu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije