Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NA TESTU

Najbolji omjer motora i karoserijske izvedbe

Mazda3
Foto: Sandra Mikulčić
1/3
13.04.2014.
u 17:00

Nije loša opcija ni za razinu slabiji paket opreme, Challenge, s kojim Mazda3 stoji 142.265 kuna

Nova Mazda3 opremljena dvolitrenim benzincem od 120 KS u sedan izdanju te uz drugi, Attraction paket opreme prilično nas je iznenadila. Nakon ovog testa zaključujemo da je u ovom segmentu kod Mazde nepotrebno razmišljati o dizelašu, pogotovo sada kada je u ponudi tek jedan model od 150 KS. Dvolitreni benzinac od 120 KS nije nešto što se danas susreće, navedena snaga danas je primjerenija motorima mnogo manjeg obujma. No, ovo je Mazdin prikaz prkosa downsizingu te gotovo neizostavnom korištenju turbopunjača.

Može se pohvaliti stupnjem kompresije 14:1 te dugim brzinama 6-stupanjskog ručnog mjenjača. Dobro je što dugi mjenjač ne smanjuje raspoloživu snagu. Precizan je i lagan za korištenje, doduše uz manje zapinjanje kod ubacivanja u treći i četvrti stupanj prijenosa dok je motor hladan. No, bez obzira na to Mazda3 u navedenoj kombinaciji oduševljava voznim karakteristikama. Možete je voziti mirno, ali i pokazati sportsku notu. Putno računalo na kraju pokazuje potrošnju od 6,6 l/100 km.

Zanimljivost sedana, u odnosu na peterovratni Sport model, u stražnjem je dijelu. Dobro je uklopljeno tih 12 cm dužine više (ukupno 458 cm), a što je dovelo i do prtljažnika obujma 419 litara (Sport 364 l). Ne bi škodilo da je otvor prtljažnika širi, pa bi i utovar stvari bio lakši. Uz navedeni motor početna izvedba je Challenge, koja stoji 142.265 kn. Testni Attraction košta 165.245 kuna - uz perla boju i doplatu za navigaciju.

Foto: Sandra Mikulčić

>> Nova Mazda3 - na korak do klase više

>> U jednom tijelu i sportaš i štedljivac

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije