a mnoge ljude jutro bez kave je nezamislivo. Taj crni napitak nije samo ritual, već i neizostavni dio svakodnevice koji donosi energiju i trenutak užitka. No, ljubitelji kave sve češće s nevjericom gledaju na rastuće cijene omiljenog napitka. U posljednjih godinu dana cijena kave doslovno je odletjela u nebo, a razlog tome su ekstremne vremenske prilike koje pogađaju glavne regije uzgoja.
Kombinacija neuobičajenih oborina i visokih temperatura u 2024. uzrokovala je velike probleme poljoprivrednicima u zemljama proizvođačima kave. Prema podacima Euronewsa, cijene kave porasle su do 103 posto u samo 12 mjeseci, što predstavlja jedan od najvećih skokova među prehrambenim proizvodima. Znanstvenici potvrđuju da je 2024. bila najtoplija godina otkako postoje mjerenja, a početak 2025. ne donosi optimizam jer se ekstremni vremenski uvjeti nastavljaju. Stručnjaci upozoravaju da će učestalost i snaga vremenskih nepogoda rasti usporedno s globalnim zatopljenjem, što bi moglo dodatno destabilizirati tržište kave.
Osim što poskupljuje, kava bi mogla doživjeti promjene u okusu i dostupnosti. Mali uzgajivači u Brazilu, Etiopiji i Vijetnamu, koji su među najvećim proizvođačima, već trpe ozbiljne gubitke. „Mali uzgajivači kave žive na prvoj liniji klimatske krize, iako su najmanje pridonijeli globalnom zatopljenju“, upozorava Patrick Watt, izvršni direktor organizacije Christian Aid. Sve izraženije suše, nepredvidive kiše i širenje bolesti uništavaju plantaže kave i ugrožavaju budućnost ovog sektora. Mackson Ng’ambi, izvršni direktor Mzuzu Coffee Cooperative iz Malavija, naglašava da nepravilne oborine izravno utječu na kvalitetu zrna: „Kada kiša izostane na početku sezone, cvjetanje kave bude loše, a to se sada sve češće ponavlja.“
Analitičari upozoravaju da se trend poskupljenja neće zaustaviti. „Kako sve više poljoprivrednika napušta uzgoj kave zbog neisplativosti, ponuda će padati, a cijene će nastaviti rasti“, ističu stručnjaci konzultantske kuće Inverto. Ujedinjeno Kraljevstvo, primjerice, dnevno popije 98 milijuna šalica kave, a cijela industrija zapošljava više od 210.000 ljudi. ‘Ako se ništa ne poduzme, trebali bismo zaboraviti na kavu za nekoliko godina. ’kaže Mackson. Osim klimatskih promjena, problem leži i u samom načinu proizvodnje. Znanstvenici sa Sveučiliš ta u Londonu izračunali su da uzgoj jednog kilograma kave stvara emisije stakleničkih plinova ekvivalentne 15,33 kg ugljičnog dioksida. Promjena u načinu uzgoja, transporta i konzumacije mogla bi smanjiti ovaj ekološki otisak.
Kako bi se smanjila ovisnost o regijama pogođenim klimatskim promjenama, stručnjaci predlažu diverzifikaciju opskrbnih lanaca i potporu uzgajivačima u prilagodbi. Patrick Watt naglašava potrebu za većim ulaganjima u otpornije sorte kave i financijsku pomoć malim proizvođačima. Ako se ništa ne poduzme, moglo bi se dogoditi ono nezamislivo – kava bi u budućnosti mogla postati luksuz dostupan samo rijetkima. Ljubitelji ovog napitka, pripremite se – vaša omiljena šalica mogla bi uskoro postati još skuplja.
>>> Stiže povrat poreza: Očekuje ga oko 830 tisuća građana, evo kada počinje i tko ima pravo na isplatu
Ovakvim medijskim izvjestajima tako to sve zapocinje. Neki totalno nebitan tip iz drzave koja proizvodi minimum kave pocne ridati kako kava vise ne raste i sve je manje ima (iako i dalje ista drzava tu kavu bere i izvozi), pocnuu siriti paniku i zabrinutnost nebi li vas pripremili na rast cijena. Apsolutno ista stvar se zadnje dvije godine pisala o cokoladi i bananama....i sto je bilo? I dalje ima itekako i cokolade i banana. Nekada se pricalo (tamo neke 2005-2008) kako nafte ima za jos samo nekih 10-ak godina i cijene isle u nebo, a onda za koju godinu pale na povijesni minimum jer nafte ima koliko hoces jos za sljedecih par sto godina. Ono, kad razni karteli placaju tekstove i pocnu siriti paniku pred umjetno pumpanje cijena....Je, eno u Brazilu i Kolumbiji susa, sva ce kava propasti.