Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sigurnost

Bez obzira na rizik, auti s volanom na desnoj strani legalni

'desnivolan03_nnn_aut_310112'
05.02.2013.
u 16:58

Srbija i Kazahstan zabranili su uvoz, a Poljska je zbog toga dobila packu Europske unije.

Zemlje bivšeg Sovjetskog saveza desetljećima su bile groblje isluženih automobila s upravljačem na desnoj strani iz Velike Britanije i Japana. Sada sve više takvih automobila ima u Bukureštu, glavnom gradu Rumunjske, uz Bugarsku najsiromašnije države Europske unije. Kako Hrvatska 1. srpnja postaje članica EU, moguće je da se i u Hrvatskoj pojavi više automobila s volanom na desnoj strani. Pritom ne mislimo na raritetne automobile koji su se proizvodili samo s volanom na desnoj strani, već uobičajene aute koji bi se uvozili isključivo zbog niže cijene. Mogući scenarij je da trgovci željni brze zarade, poput onih u Rumunjskoj, na naše tržište dovedu jeftine aute iz Velike Britanije, s upravljačem na desnoj strani.

Rijetkost kod nas

I danas se takvi automobili u Hrvatskoj mogu registrirati, iako ih je u nekim segmentima vožnje, primjerice kod pretjecanja, opasnije voziti po desnoj strani ceste.

Zbog toga su i neke države zabranile uvoz takvih automobila. Zadnja je to učinila Srbija lani, Kazahstan još 2007. godine, dok je zabranu Poljske Europska komisija prijavila Europskom sudu pravde, objašnjavajući da sigurnost na cestama i zaštita ljudskog života nije ugrožena u toj mjeri da se trgovina takvih automobila mora zabraniti.

– Bez obzira na položaj upravljača dopušten je uvoz, stavljanje na tržište i prva registracija ili uporaba vozila, ako to vozilo zadovoljava zahtjeve Pravilnika o homologaciji vozila, i ako opće konstrukcijske značajke vozila odgovaraju zahtjevima za promet desnom stranom. Isto tako, Pravilnik o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama nigdje ne propisuje obvezu postojanja kola upravljača na lijevoj ili desnoj strani – kaže Goran Pejić iz Centra za vozila Hrvatske.

Kako su u Hrvatskoj automobili s volanom na desnoj strani rijetkost, za mišljenje smo pitali Miroslava Zrnčevića, jednog od najboljih hrvatskih driftera, koji nastupa u Nissan Skyline-u s volanom na desnoj strani i baš je s njime postao hrvatski prvak.

Privikavanje za par dana

– Ako ga nikad niste vozili treba vam vremena da se naviknete gdje je retrovizor, gdje su uglovi automobila. Tijelo i mozak su navikli na lijevi volan pa u početku kada želite promijeniti brzinu krenete desnom rukom prema vratima, upalite brisače umjesto žmigavaca i slično. Ali, privikavanje na normalnu vožnju ide brzo, već za nekoliko stotina kilometara. Tri dana u gradskom prometu su sasvim dosta da sjednu osnove. Za drift natjecanja puno više, trebalo je ponovno naučiti motoriku – kaže Miroslav Zrnčević.

Ali, i upozorava na opasnosti: – Najveći problem i to prilično opasan, je pretjecanje. Morate se dosta udaljiti od vozila ispred kako biste vidjeli ide li tko u susret i teže je procijeniti koliko imate mjesta i vremena. Parkiranje je stvar prilagodbe na projekcije zrcala i osjećaja za gabarite automobila, pa je i to kamen spoticanja. Ali na prometnicama s dva prometna traka, stvar je prilično jednostavna - zaključuje Zrnčević.

>>Molite dok vozite - Amerikanac smislio krunicu za vozače

Ključne riječi

Komentara 8

TR
Trempetich
18:12 05.02.2013.

"Biznis" i "sigurnost" stanu i istu rečenicu jedino kao neslana šala.

FR
frabrne
19:50 05.02.2013.

Bar budu njihovi vlasnici mogli voziti pijani samo suvozač mora biti trijezan. '91 smo bili na jednom kontrolnom punktu približava nam se plavi stojadin mediteran i dobrano vozi slalom po cesti, kolega ga zaustavi ali prije nego je prišao autu "vozač" izađe van i dođe k njemu da mu vozačku i prometnu, kolega ga upita jel je što popio i da li se voljan podvrći alkotestiranju, zajedno dođu do službenog auta kolega mu da dregera ovaj fino napuše 0,0, kolegi nije bilo ništa jasno da mu još jednom i opet 0,0 upozori "vozača" neka pazi kako vozi . da bi za par dana taj isti auto stajao u centru na mjestu za invalide kolega mu stavi blok-poziv i tada je tek vidio da stojadin ima volan s desne strane, otada je uvijek prilazio autu da provjeri s koje strane ima volan.

PA
parasa
17:02 05.02.2013.

Sad ćemo brzo prepoznati po autu tko je desničar a tko ljevičar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije