Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rast

Ove godine bit će isporučeno više od 2,3 milijarde računala i mobitela

mobitel
Foto: Yui Mok/Press Association/PIXSELL
1/2
02.02.2018.
u 10:39

Poručuje i kako se 5G telefoni na tržištu mogu očekivati 2019.

Globalna isporuka računala, tableta i mobitela u ovoj će godini ukupno porasti 2,1 posto u odnosu na lani, na više od 2,3 milijarde jedinica, pri čemu će najviše porasti prodaja pametnih telefona te tankih i laganih uređaja, procjenjuje analitička tvrtka Gartner. 

"Potrošači imaju mnogo tehnologija za odabir, što su i najveći izazovi za dobavljače, te se stoga očekuje i više kupaca koji će se ove godine usredotočiti na vrijednost i kvalitetu, a ne samo na cijenu", istaknuo je nedavno pri objavi procjena direktor istraživanja Gartnera Ranjit Atwal.

CES Las Vegas 2018:

mobitel
1/34

Tržištu osobnih računala (PC) iz Gartnera ove godine predviđaju globalni pad isporuka tradicionalnih stolnih i prijenosnih računala za oko 5,4 posto, na otprilike 193 milijuna, uz napomenu da to tržište pada od 2016., te da se i u 2019. očekuje dalji pad tih isporuka na oko 187 milijuna jedinica.

S druge strane, vrhunskim ultramobilnim uređajima, poput lakih i tankih prijenosnika, predviđaju ove godine rast isporuka na oko 70 milijuna jedinica ili za 18,6 posto u odnosu na lani, dok bi u 2019, te isporuke mogle dosegnuti 80 milijuna jedinica.

Do 2021. oko 9 posto prodanih pametnih telefona podržavat će 5G

Za globalne isporuke mobilnih telefona u ovoj godini Gartner, pak, predviđa porast od 2,6 posto, na više od 1,9 milijardi jedinica, pri čemu će prednjačiti prodaja pametnih telefona, s rastom od 6,2 posto u odnosu na lani, čime će, po ocjeni istraživača, dosegnuti udjel od 87 posto u ukupnoj prodaji mobitela u svijetu.

"Proizvođačima i prodavačima pametnih telefona u 2018. u fokusu će biti isporuke telefona koji nude posebnost osobnih doživljaja, povezanih s primjerice umjetnom inteligencijom, virtualnim osobnim asistentima, biometrijom, znatno poboljšanim mogućnostima kamere-fotoaparata i sličnim", ističe direktorica u Gartneru Roberta Cozza.

Poručuje i kako se 5G telefoni na tržištu mogu očekivati 2019., kada bi se u nekim zemljama, poput SAD-a i Južne Koreje, trebale pokrenuti i 5G komunikacijske mreže pete generacije sa znatno višim brzinama nego su sadašnje i iznimnim mogućnostima komunikacija, podatkovnog prometa i drugog.

"Predviđamo da će do 2021. oko 9 posto prodanih pametnih telefona podržavati 5G, koji će biti veliki pokretač video i 'streaming' usluga, jer će donijeti znatno brže veze i podržavati nove aplikacije umjetne inteligencije", zaključila je Cozza.

Pogledajte i video 5 najboljih mobitela 2017.:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije