Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pogled u svemir

"Sunce je blu" na ultraljubičastim NASA-inim snimkama

sunce (1)
NASA
03.10.2011.
u 17:28

Fantastične fotografije najsjajnije zvijezde koja život znači svakodnevno objavljuje NASA, a na njima je Sunce i ljubičasto i plavo i krvavo crveno...

Nebo je žuto, a sunce je blu, pjevaju Gustafi ne znajući da šaljivi ton njihove pjesme i ne odudara posve od istine, barem što se Sunca tiče. Fantastične fotografije najsjajnije zvijezde koja život znači svakodnevno objavljuje NASA, a na njima je Sunce i ljubičasto i plavo i krvavo crveno...

Riječ je o snimkama satelita SDO (Solar Dynamics Observatory) koji je lansiran u veljači 2010. godine kako bi promatrao dinamiku unutar zvijezde i sve promjene na njezinoj površini, a koje utječu na vrijeme u svemiru. Vrijeme u svemiru (svemirska meteorologija) promatra se, pak, jer utječe na poremećaje u telekomunikacijama, remeti televizijske kanale i GPS sustave, odnosno izravno utječe na sam život i društvo.

NASA odnedavno na svojoj stranici SDO objavljuje Sunce u sadašnjem trenutku, a sve je praćeno i videomaterijalom. Projekt je vrijedan 865 milijuna dolara, a predviđeno je da će se podaci prikupljati pet godina. Među informacijama koje letjelica šalje natrag na Zemlju nalaze se i nevjerojatne fotografije koje prikazuju Sunce kakvo golim okom ne možemo vidjeti.

>>Novi satelit donio neviđen novi pogled na Sunce, našu zvijezdu

U kadar je uhvaćeno i svjetlo koje Sunce "baca" na valne duljine koje također izmiču ljudskom oku. Snimke su rentgenske i ultraljubičaste, a znanstvenicima pružaju jedinstvenu perspektivu koja im pomaže da shvate dinamiku procesa unutar divovske kugle plamtećeg plina.

Na stranici također možete pogledati video koji prikazuje promjene u posljednjih 48 sati.

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Nesalomljiva
Nesalomljiva
21:44 04.10.2011.

sunce je prilično kovrčavo. samo se nadam da neće napraviti buuuum

Avatar Sor@n
Sor@n
12:54 04.10.2011.

Ova erupcija prikazana na filmiću je veličine tri-četiri zemlje pa si zamislite to, no ovo je ubrzano..

Avatar Sor@n
Sor@n
22:46 04.10.2011.

VL. Pa mogli ste bar dodati u članku Wikipediju da se oni koji neznaju malo educiraju. (http://hr.wikipedia.org/wiki/Sunce)

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije