Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvartovi nekad i sad

Znate li tko je najstariji stanovnik parka Maksimir?

Park Maksimir
20.02.2014.
u 11:45

Ususret izložbi “Maksimir – povijest i kvartovski simbol Zagreba”, travanj-svibanj 2014.

Najstariji stanovnik parka Maksimira, danas 500-tinjak godina star hrast popularno zvan “dedek”, svjedočio je brojnim događanjima u parku od 1794. godine kada ga je za javnost otvorio Maksimilijan Vrhovac, po kome je perivoj i dobio ime.

Razdoblje između 1838. i 1843. može se opravdano nazvati preobrazbom Maksimira. U to vrijeme Juraj Haulik (tada biskup, pa zatim nadbiskup i kardinal) dao je oblik romantičnom engleskom (pejsažnom) perivoju. Okupivši vrsne suradnike poput Michaela Riedla, vrtnog arhitekta, ili Franje Serafina Körblera, tada poznatog nadvrtlara, dao je iskrčiti velike prostore šuma, urediti livade i proplanke, sagraditi putove, staze, mostove i odmarališta, oblikovati jezera, podignuti brojne objekte poput biskupova ljetnikovca ili vidikovca te skulpture poput Žetelice ili Ribara.

Opsežni radovi, koji su mnogim zagrebačkim radnicima, obrtnicima i umjetnicima bili dobar izvor zarade, dovršeni su 1843. kada je perivoj predan na uporabu građanima, što je obilježeno postavljanjem obeliska u središte parka.Deset godina nakon dovršetka parka, 1853., tiskan je album (mapa litografija) pod nazivom “Park Jurjaves” koji nam svjedoči o izvornom izgledu perivoja.

Uvodni dio albuma sadrži popis gotovo svih objekata u parku, dok je slikovni dio rad Johanna Zaschea koji je na 12 listova dočarao najljepše panorame, vidikovac te i najzanimljivije biljne i arhitektonske pojedinosti parka Maksimira. Najveće remek-djelo vrtne arhitekture u Hrvatskoj, park Maksimir danas je zaštićen kao spomenik kulture i prirode.

>>Željezničarska kolonija od 1927. godine u Maksimiru

Komentara 2

Avatar Riesenschnauzer
Riesenschnauzer
22:20 24.02.2014.

Nakon bomasticnog naslova, nema ni spomena o tome gdje je u stvari, taj hrast. Valjda su ga zagubili.

GD
goran.durinic
10:50 23.02.2014.

to nisam znao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije