Naslovnica Zagreb ZG Život

ZEZ na Velesajmu čeka bolja vremena, kad bude i novca?

Znanstveno-edukativno-zabavni centar obećan je lani u rujnu kroz godinu dana, no datumi realizacije projekta i cijena još su nepoznati
14. prosinca 2015. u 10:18 2 komentara 448 prikaza
12.12.2015., Zagreb - Na Zagrebackom velesajmu odrzano je cetvrto izdanje najvece regionalne manifestacije za popularizaciju znanosti pod nazivom Znanstveni piknik.  Photo: Luka Stanzl/PIXSELL
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Kako znanost učiniti zabavnom i pristupačnom pokazali su proteklog vikenda znanstvenici, studenti, učenici i razni entuzijasti pred više od 50 tisuća djece i odraslih na ''Znanstvenom pikniku'' na Velesajmu, a podsjetili su time i zašto je izgradnja Znanstveno-edukativnog zabavnog centra (ZEZ) u Zagrebu, koji bi zaposlio više od 40 mladih znanstvenika, ne samo želja, već i potreba.

– Krajnji cilj nam i je Znanstveni centar kakav imaju svi veliki gradovi u Europi, a koji služe tome da se kroz praksu djeci približi i nadopuni znanje koje steknu u školi - poručio je Davor Komerički, član skupštine Udruge profesor Baltazar, koja Piknik priređuje od 2012., a svake godine privuku sve više posjetitelja. Gradnju ZEZ-a koji se treba smjestiti u Talijanskom paviljonu na Velesajmu, iz Grada Zagreba obećali su još prošle godine, ali do danas još uvijek traju pregovori, a konkretni datumi i cijena realizacija još su nepoznati, kažu nam organizatori.

Teslina kugla i Star Wars

Ove godine na Pikniku su izlagači plijenili pozornost djece balonima od sapunice, hologramima, dronovima...

–Mislim da je ovo najbolji način da se djeci predstave prirodne znanosti, zato sam i poveo sina sa sobom. Nama se najviše svidjela Teslina kugla, jer, kako kaže moj sin: podsjećaju na Star Warse- priča posjetitelj Damir Keglević.

I Damir Ček je bio s dvoje svojih mališana, koji su trčali od jednog do drugog štanda zadivljeni svom tehnologijom, dok su srednjoškolci u blizini bili pažljiviji.

- Bitno da profesori potiču učenike da dođu na ovakva događanja, i nama je profesor iz fizike preporučio dolazak i zasad nam se sve što smo vidjeli svidjelo - priznao je Luka Martinko, učenik drugog razreda V. gimnazije.

Počnite eksperimentirati

U srednjoj školi kemiju je zavoljela i Dajana Barišić, koju danas i studira na PMF-u i sudjeluje kao jedna od izlagačica.

–Što ranije se djeca upoznaju s eksperimentima to će ih više interesirati znanost, a predrasuda je da su premali da bi razumjeli pokuse - poručuje. Ona i ostali budući mladi znanstvenici nada se da će uskoro moći mališane na zabavan način u ZEZ-u učiti tijekom cijele godine, a ne samo dva dana na Pikniku.*

Financije
Vrhunska edukacija
Kako primijeniti EXCEL® na konkretnim poslovnim zadacima?

A1 izdvaja za Vas

  • kažemja:

    A kaj bi se Grad Zagreb i Bandić zamarali i trošili novac na mlade znanstvenike i djecu koja su nadarena . Bolje taj novac utrošiti na fontane i svijetleće pločnike!

  • cvorovic:

    pare građana idu mamiću, a ne zagrebackoj djeci!!