Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kvartovi nekad i sad

Željezničarska kolonija od 1927. godine u Maksimiru

Željezničarska kolonija
Foto: Miljenko Gregl
1/3
18.02.2014.
u 14:11

Ususret izložbi Maksimir – povijest i kvartovski simboli, Muzej grada Zagreba, travanj-svibanj 2014.

U istočnom dijelu Maksimira, između stadiona i željezničke pruge (Branimirove ulice), smjestilo se naselje koje je sagrađeno 1927./1928. godine radi rješavanja stambenog pitanja radnika "Direkcije državnih željeznica".

Naselje nastaje na tada još neizgrađenom prostoru periferije grada, a gradi se vrlo brzo zbog niza poreznih olakšica kojima je gradnja bila poticana. Kolonija je u cjelini izdužena oblika s javnim objektima smještenim na Kažotićevu trgu i dječjim igralištem na Zoričićevu trgu. U istočnom dijelu naselja u šest nepravilnih blokova nalaze se, uglavnom koncipirane u nizu te s vrtovima, 32 tipizirane stambene jedinice s ukupno 145 stanova za željezničare, a u zapadnom dijelu istodobno s kolonijom počele su se graditi privatne obiteljske kuće s vrtom.

Foto: Miljenko Gregl

– Iako smo bili na periferiji, imali smo sve što je trebalo poput velike trgovine, a u neposrednoj blizini bio je vlak (zvan Zec) kojim smo za nekoliko minuta stizali do središta grada – prisjeća se Marija Wernig, kći željezničara koja je odrastala zajedno s naseljem i čije fotografije svjedoče o počecima kolonije 1930-ih. Osim trgovine, od predviđenih javnih objekata sagrađen je dominikanski samostan s kapelicom, a škola arhitekta Ivana Zemljaka sagrađena je 1932. sjeverno od kolonije u Jakićevoj ulici. Sjeverno krilo samostana dograđeno je 1930., a južno teško oštećeno u bombardiranju u veljači 1944. kada je pogođena i škola. Uz samostan je 1971. sagrađena i crkva Kraljice svete krunice. Kolonija je danas zaštićeno kulturno dobro.

>>Sa tri mlade lisice i isto toliko sova otvoren je 1925. zagrebački ZOO

Komentara 3

VU
vucko
16:24 18.02.2014.

Zeljeznicka kolonija Maksimir ( One slike i crno/bjeloj tehnici ) u jednjoj od njih rodjen je moj skolski prijatelj i poznati nogometas Dinama Drazen Jerkovic,Bombardiranje 1944 nastradale su kuce u Popovicevoj br. 9 i 11 , a na Kispaticevom trgugu postavljeni su prvi televizori za narod u crno bijeloj tehnici.Takodjer u zeljeznicarskoj kolonije odrasli su i braca Potocnik koji su bili poznatu ucesnici u amsamblu LADO .Kako sam kasnije doznao tamo je rodjena i Dr. Vlasta Kostelac udana Lederer koji je poginuo u domovinskom ratu kao snimatelj na bojisnici.Sa Vlastom sam maturirao iste godine i istom razredu u III. mjesovitoj gimnaziji u Kuslanovoj ulici.Vrijeme brzo prolazi a ostaju samo sjecanja na proslost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije