Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 87
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad prezentirao rezultate analize

Zdravstveno ispravni voda i tlo u gradskom vrtu Borovje

 Gradski vrtovi na Savici
Foto: Davor Visnjic/PIXSELL
18.02.2015.
u 10:46

U svim gradskim vrtovima bit će uveden redovni sustav motrenja kojim će se pratiti zdravstvena ispravnost povrća

Bez štetnosti za okoliš ili zdravlje ljudi – rezultat je to provedene fizikalne i kemijske analize tla iz prosinca 2014. godine na zemljištu gradskog vrta u Ulici I. gardijske brigade "Tigrovi".

Deset uzoraka

– Ispitivanje je izvršeno na deset kompozitnih uzoraka tla, i to na pet lokacija uzimajući uzorke s dvije različite dubine. Rezultati svih uzoraka pokazali su da nijedan od analiziranih elemenata ne prelazi najvišu dopuštenu koncentraciju – poručili su iz Grada Zagreba.

Uz analizu tla toga gradskog vrta iz Zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" analizirali su i kvalitetu vode koju građani koriste na spomenutoj lokaciji.

Još jedno testiranje u svibnju

– S obzirom na vrijednosti fizikalnih i kemijskih pokazatelja, voda nema ograničenja za primjenu u navodnjavanju poljoprivrednih kultura čiji se dijelovi uživaju sirovi ili kuhani – objasnili su dobivene rezultate, a iz Grada su poručili kako će se analiza vode ponoviti, za sigurnost građana, početkom svibnja neposredno uoči sezone navodnjavanja.

– Preporuka je da se analiza vode ponovi jer vrijednosti mikrobioloških pokazatelja u njoj mogu znatno varirati tijekom godine – objasnili su.

Odlučeno je također u gradu kako će se u suradnji s Agronomskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu uspostaviti program motrenja koji će redovito pratiti stanje tla, unos onečišćenja i konačno zdravstvenu ispravnost proizvedenog povrća na svim parcelama danima građanima na korištenje. Svi takvi rezultati bit će prezentirani svima koji u gradskim vrtovima imaju svoje parcele.

Komentara 2

GM
Gusta magla
11:11 18.02.2015.

Pa svi koji su zivjeli ovdje ranih devedesetih sjecaju se kamiona i cisterni koji su nocima dovozili sumljive bacve i zakopavali ih u unaprijed iskopane rupe na mjestu danasnjih vrtova.Bas me zanima sa koje dubine su uzimani uzorci i zasto se uzorci nisu dali na neutralnu analizu negdje u Austriju ili Njemacku? Jos jedno trovanje Hrvata u nizu zlodjela koju nam prireduju vlastodrsci.

DU
Deleted user
23:12 18.02.2015.

Di su moji komentari?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije