Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
40. GODIŠNJICA

Zbog prijateljstva sa Zagrebom građani Kyota ovih dana jedu kremšnite

Svečanost 40. obljetnice uspostave prijateljskih odnosa Grada Kyota i Grada Zagreba
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/5
22.10.2021.
u 22:30

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je da je Kyoto bio jedan od prvih gradova koji su Zagrebu izrazili sućut nakon prošlogodišnjeg potresa.

Zagreb i Kyoto obilježili su u petak 40 godina od uspostave službenog statusa prijateljskih gradova. S ovom nekadašnjom prijestolnicom japanskog carstva Zagreb je uspostavio prijateljske odnose još 1981., i u rezidenciji japanske veleposlanice Misako Kaji održana je svečanost.

Videoporukom se javio i gradonačelnik Kyota Daisaku Kadokawa, i rekao je da je u sklopu obilježavanja 40. godišnjice suradnje u preko 20 slastičarnica u Kyotu, između ostaloga, organizirana prodaja kremšnita. Isto tako su organizirani i javni paneli o Hrvatskoj. Program je Kyoto nazvao “Putovanje Hrvatskom kroz slastice”. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević istaknuo je da je Kyoto bio jedan od prvih gradova koji su Zagrebu izrazili sućut nakon prošlogodišnjeg potresa.

22.10.2021., Zagreb - U rezidencija veleposlanice Japana, Misako Kaji, odrzana je svecanost 40. obljetnice uspostave prijateljskih odnosa Grada Kyota i Grada Zagreba.
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

– U tom gradu potpisan je i Protokol iz Kyota, međunarodni sporazum za borbu protiv klimatskih promjena – dodao je zagrebački gradonačelnik.

– Od Kyota možemo mnogo toga naučiti o tomu kako reagirati nakon potresa. Grad ih je pretrpio šest u svojoj povijesti – smatra Tomašević.

Kyoto je s 1,5 milijuna stanovnika jedan od većih gradova u Japanu. Glavni grad carstva postao je još 794. godine, i to je bio sve do 19. stoljeća kada je prijestolnica preseljena u Tokio. Grad Japanci vide kao jedno od središta japanske tradicije i kulture.

Zagreb se može pohvaliti i stanovnicom koja povezuje dva grada. Masumi Shimooka Štiglić doselila je iz Kyota u Zagreb još 1970., i tu je ostala do danas. Pomogla je u uspostavi i poboljšanju prijateljstva.

– Ljudi koji žive u Kyotu i Zagrebu različiti su. Različito izgledaju, različito se ponašaju: stanovnici Kyota mirniji su, a Zagrepčani otvoreniji. Ali postoje i sličnosti. Oba grada na sjeveru imaju planinu, gradom teče rijeka, a ulice su mrežaste strukture – naglasila je Shimooka Štiglić i dodala da je “Kyoto njezina kolijevka, a Zagreb domovina”.

Veleposlanica Kaji naglašava da joj je cilj i poboljšanje ekonomske suradnje te vjeruje da japanske tvrtke imaju prostora za još veća ulagana u Zagreb.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije