Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
formula student alpe adria

VIDEO Automoto spektakl stiže u Goricu: Ovaj bolidi od 0 do 100 idu doslovno za sekundu, a iza svega stoje studenti

Foto: Formula Student Alpe Adria
1/16
07.07.2023.
u 18:53

Gorica je u kolovozu domaćin natjecanja Formula Student Alpe Adria s čak 1500 sudionika. Najprestižnije je to natjecanje u svijetu čiji glavni sudionici su studenti, točnije 50 timova sa sveučilišta iz 20 zemalja i sa četiri kontinenta. Spektakl je zajamčen krajem kolovoza, a na poligon u Mičevec stižu i zvijezde autoindustrije.

Rimac, Bugatti, Mercedes AMG, McLaren, Ferrari... Ovo je samo početak niza velikana autoindustrije koji stižu u Veliku Goricu. Razlog je jedinstveno natjecanje Formula Student Alpe Adria koje će od 21. do 26. kolovoza okupiti čak 1500 kreativnih i inovativnih mladih ljudi iz više od 20 zemalja s četiri kontinenta.

Prava će to poslastica biti za poklonike STEM područja, ali i zaljubljenike u jurilice, budući da će se 50 timova studenata natjecati u izradi formule, odnosno trkaćeg bolida. Hrvatsku će pak predstavljati FSB Racing team, koji će biti jedna od pet ekipa koje će prezentirati dva unikatna bolida. Natjecanje ima dva dijela, statički i dinamički, jer je zamisao da mladi entuzijasti i budući inženjeri prođu sve korake od ideje, nacrta, financija do konstrukcije te utrke i testiranja bolida.

VIDEO Ovako je izgledalo prošlogodišnje izdanje prestižnog natjecanja

Naglasak je na interdisciplinarnosti jer timovi dolaze i s pravnicima, ekonomistima, novinarima, odnosno svima koji su potrebni da jedan takav projekt zaživi. Prvi se put održava u Gorici, točnije na poligonu u Mičevcu, a bogat program predstavljen je jučer u gradskoj Turističkoj zajednici.

– Turizam, sport i promidžba idu ruku pod ruku – rekla je Marija Toth iz goričkog TZ-a. Zeleni su prsten, istaknula je Ivana Alilović, šefica TZ-a Zagrebačke županije, već prepoznala velika natjecanja kao što su WRC Croatia Rally i Tour de Croatia, a da je Gorica logičan odabir za ovakav događaj, napomenuo je i organizator Tibor Kezelj.

Foto: Formula Student Alpe Adria

– Cijela priča počela je 2017., a zbog sve većeg interesa naš je događaj lani uvršten u svjetski kalendar natjecanja. A to je nešto kao raspored utrka Formule 1. Utrka u Gorici je posebna jer dolazi krajem sezone pa se očekuje i najviše timova – rekao je Kezelj. Za gledatelje će najzanimljiviji biti dinamički dio, kada će se bolidi natjecati u autocrossu, utrkama ubrzanja, ali i izdržljivosti na 22 kilometra.

Da je riječ o pravim zvijerima, govori i podatak da bolidu koji stiže iz Stuttgarta od 0 do 100 treba nevjerojatnih 1,46 sekundi, a G-sile koje nastaju pri vožnji i do tri su puta veće nego kada, primjerice, skačete iz aviona s padobranom. OVDJE pogledajte nevjerojatan video tima iz Stuttgarta.

POVEZANI ČLANCI:

– Ekstreman je to sport u kojem sve odrađuju nadareni studenti koji sami i uz pomoć sponzora financiraju projekte gradnje bolida čiji trošak je od 100 tisuća eura pa naviše, do iznosa u milijunima – rekao je Kezelj.

Sigurnost je, naravno, na prvom mjestu, a pripremaju i globalne inovacije poput utrke “driverless”, odnosno bolida bez vozača, ali i dio gdje se uvodi vodik kao gorivo.

– Cilj nam je, među ostalim, povezati mlade i sposobne ljude s budućim poslodavcima jer koncepti koje razvijaju bit će rješenja koja će za nekoliko godina zavladati autoindustrijom. Gledatelji će pak moći izbliza vidjeti superaute i doživjeti jedinstveno iskustvo – zaključio je Kezelj.

VELIKA FOTOGALERIJA

1/16

Komentara 1

BI
Binga01
05:47 09.07.2023.

Ovaj bolidi? Od Niš?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije