Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za pobjednike Univerzijade

Uz medalje, najbolji kući nose i Zlatarovo zlato zlatnih korica

20.07.2016., Zagreb - Jurica Dolic, dizajner koji je osmislio izgled medalja i pehara za pobjednike Europskih sveucilisnih igara. Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
21.07.2016.
u 15:57

Da najbolji sportaši dobivaju medalju oko vrata i pehar u ruke, nije neobično, no kada se u pobjednički paket doda i zlatno Zlatarovo zlato, to je prava priča, sjajna za promoviranje hrvatske kulture i povijesti. Naime, pobjednici na Europskim sveučilišnim igrama kao nagradu dobivaju i prvi hrvatski povijesni roman koji je za ovu priliku preveden na engleski i objavljen u obliku zlatne poluge.

Pehar, medalja i knjiga

– Mislim da knjiga može biti odličan kulturni suvenir pa sam stoga kontaktirao s organizatorima Igra te im predložio ovu ideju – rekao je Andrija Pecarić, idejni začetnik projekta koji su organizatori odmah prihvatili jer se njome, kažu, na simboličan način povezuje sportski i akademski uspjeh. A ideja se izrazito svidjela i mladim sportašima, koji će sada imati priliku čitati o poznatim likovima Augusta Šenoe poput Dore Krupićeve, Stjepka i Pavla Gregorijanca, Grge Čokolina...

– Ovo je jedinstvena prilika da naučimo više o hrvatskoj povijesti i kulturi, a knjiga je suvenir koji ću sigurno čuvati – rekao je Stefan de Jong sa Sveučilišta Rotterdam, koji je svoj primjerak knjige “The Goldsmith’s Treasure“ dobio kao pobjednik muškog turnira u tenisu.

Crveno srce i plavi krug

Najbolji od najboljih kao nagradu dobivaju i pehar te medalje koje je dizajnirao Jurica Dolić. On je osmislio i cijeli vizualni identitet igara i to nakon što je njegova ideja odabrana kao najbolja putem natječaja.

– Važno je da logo priča priču, pa tako grafički identitet igara odražava slogan “Srce vjeruje, um ostvaruje“ – objašnjava Jurica Dolić, poslijedoktorand grafičkog fakulteta, te ističe kako se u logotipu može prepoznati crveno srce i plavi krug koji zajedno tvore obris plamena, ali i brojku 16, koja simbolizira godinu. Da bi se isti uzorak uklopio u medalje, uloženo je puno vremena, kaže, ali trud se očito isplatio jer su sportaši njima oduševljeni.•

Komentara 1

DA
damirtankovic
23:46 24.07.2016.

Draga Stela, opet pokazuješ svoje (ne)znanje, hehe. Univerzijada nema veze sa ovim događanjima u Zagrebu, Univerzijada je čist nekaj drugo! Ako ne vjeruješ meni, proGooglaj malo, striček Google ti bu sve pojasnil!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije