Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 35
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
gradski vrt

Umjesto u kafićima kvartovsko druženje u društvenim vrtovima

gradski vrt (1)
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/3
Autor
Mateja Šobak/VLM
08.07.2013.
u 13:00

Prvi vrt, u Svetoj Klari, otvoren je sredinom svibnja. Slijedio ga je vrt u Sopotu, pa onaj u Sesvetama, a još se čeka podjela parcela u Borovju

Nova kvartovska okupljališta više nisu kafići ili parkovi, nego – gradski vrtovi. Čim zađu prve zrake sunca, stanovnici Sopota i Svete Klare spuštaju se iz stanova te izlaze iz kuća da bi provjerili stanje svog graha, salate, rajčice ili samo kako bi porazgovarali sa susjedima. 

Ponosan na paradajzek 

– Utorkom i četvrtkom najveća je gužva jer nam tada dolazi voda. A tada krene i priča. Ili kad plijevimo korov ili uzimamo vodu. Dijelimo i alat. Netko ima kantu, netko grabljice, netko motiku i tako vam to ide – prepričava Mladen koji je svoj vrt zasadio u Ulici Nikole Andrića u Sopotu, a na njega se iz Mamutice spušta svakog dana, čak i po najvećem suncu. Ništa mu ne smeta dok god može uživati u svojim plodovima. A iako je gradski vrt u Sopotu otvoren prije tri tjedna, Mladen već ima prvu papriku, bosiljak, origano, tikvice, krastavce, feferone, a jučer je baš posadio i majčinu dušicu. 

– Najponosniji sam ipak na svoj paradajzek – rekao je pokazujući na jedinu, još zelenu rajčicu. 

Vlastita salata i mahune 

Plodovi uspijevaju i na prvom dodijeljenom vrtu u Čavoglavskoj ulici u Svetoj Klari. Rajčica je tamo već visine odraslog čovjeka, a stanje na svojoj parceli, u “majstorskoj majici” provjeravao je Damir. 

– Svaki dan smo ovdje. Svi. I oni koji imaju tu vrt i oni koji nemaju. Mi radimo, a ostali sjede na klupicama jer biti ovdje pravi je odmor za dušu – kaže Damir. Ponekad, govori Svetoklaranin, između vrtova ljudi samo dolaze kako bi se divili onome što je naraslo. Šanse da se ušuljaju uljezi i možda ukradu koji plod nemoguće su, kaže Damir, jer uvijek je netko u vrtu. 

– Nismo ni mislili da će se ideja ovako razviti i da ćemo već, mjesec i pol nakon otvaranja, jesti vlastitu salatu i mahune. Uštedjeli smo mnogo, a i svakodnevno se rekreiramo – oduševljen je Damir. Do sada su dodijeljene 333 parcele u Klari, Sopotu i Sesvetama, a do 9. srpnja može se podnijeti zahtjev Gradskom uredu za poljoprivredu i šumarstvo za parcele u Borovju.

>>Bandić opet dijeli parcele. Čak 86 ugovora ide za Novi Zagreb – istok

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije