Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
projekt rekonstrukcije

U 'umiveni' Prirodoslovni muzej ići ćemo 2023. godine

Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej
1/5
01.04.2021.
u 11:02

Prije početka radova preselit će najveće izloške - morskog psa i nojeve

U natkrivenom atriju sa staklenim krovom nalazit će se modeli kitova, dupina, dinosaura... u laboratoriju će usto posjetitelji moći vidjeti kako se uz pomoć 3D printera i mikroskopa obrađuje građa, a podzemni aneks pak bit će prostor za gostujuće izložbe. Ove će, među ostalim, komponente imati “umiveni” gornjogradski Prirodoslovni muzej, koji bi se u novom ruhu trebao otvoriti 2023. Najavljeno je tako na jučerašnjem predstavljanju projekta “Čuvar baštine kao katalizator razvoja, istraživanja i učenja”, vrijednog više od 69,2 milijuna kuna, od čega je 57,2 milijuna stiglo iz europskih fondova, a ostatak iz gradske blagajne. U travnju će se raspisati natječaj za izvođača radova, a bude li sve išlo prema planu, kažu iz muzeja, gradilište bi se trebalo otvoriti u kolovozu ili rujnu.

Oko 50 kg papirologije

U projekt je uključena nadogradnja i kompletna rekonstrukcija palače Amadeo, u kojoj djeluje muzej, ugradnja suvremene prezentacijske i multimedijalne dvorane te novi laboratoriji s najmodernijom opremom, ali i spoj Gornjeg i Donjeg grada prolazom koji će ići preko Vrazova šetališta.

– U prvoj fazi projekta od 2016. do 2018. izrađeno je 45 studija, projekata i elaborata, odnosno oko 50 kilograma papirologije ukupne vrijednosti 4,7 milijuna kuna. Tu je Europska unija sudjelovala s 3,7 milijuna, a milijun je stigao od partnera – rekla je ravnateljica muzeja Tatjana Vlahović. A projekta ne bi bilo, dodaje, da nisu napravljene čuvaonice u Novom Petruševcu, gdje je privremeno preseljena vrijedna građa iz fundusa koja će tamo imati svoj “dom” dok se ne otvori novi muzej pa će se dio po dio vraćati. Doduše, nisu sve još ni prebacili jer se za neke izloške, poput četiri metra visokog noja, sedammetarskog morskog psa ispunjenog gipsom i desetak osjetljivih životinjskih kostura, smišlja način transporta.

31.03.2021., Zagreb - U Klovicevim dvorima predstavljen je projekt Cuvar bastine kao katalizator razvoja, istraživanja i ucenja – novi Hrvatski prirodoslovni muzej. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

– Morskog psa planirali smo prevesti u restauracijskom kavezu, a noja ćemo morati na otvorenom voziti jer je previsok. S osam metara dugim kosturom pitona, također, morat ćemo biti oprezni jer su vrlo krhka rebra koja se drže za kralježnicu. Budući da s kulturnim institucijama imamo odličnu suradnju, iz Hrvatskog narodnog kazališta često nam znaju posuditi kamion za transport, a dio smo sami uspjeli prevesti – objasnila nam je Martina Šašić Kljajo, voditeljica zoološkog odjela, dok nas je vodila kroz muzej koji je zbog ozbiljnih oštećenja u potresu zatvoren proteklih godinu dana. Najviše je stradao drugi kat, a pukotine su vidljive još i danas, no bila je to, dodaje ona, sreća u nesreći jer je potres ubrzao proceduru obnove.

Foto: Hrvatski prirodoslovni muzej

Nova radna mjesta

A osim što će u modernom prostoru uživati posjetitelji, 3600 kvadrata novouređenog muzeja bit će i od velike važnosti za turističku ponudu grada. Otvorit će i 12 novih radnih mjesta, a osmislit će i posebne obilaske za školarce.

– Usto, zamijenit će se sve instalacije i poboljšati toplinska izolacija, ali i urediti poseban pristup za invalide – zaključuje ravnateljica T. Vlahović.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije