Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
platio struju ili nije?

U mraku 1150 dana, svijetli im samo fenjer

Stjepan Trnar
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/2
03.04.2014.
u 13:50

Stjepan Trnar iz Hrastine kraj Samobora godinama u osobnom ratu s HEP-om. Priznaje: Nisam bio uredan platiša, ali plaćao sam kako sam imao i sve račune platio. U HEP-u kažu da je Trnar rekorder po broju reklamacija

– Umjesto da mi vrate preplaćenih 5546,49 kuna s kamatama, iz HEP-a od mene traže 8758,98 kuna navodnog duga. Ne dam im ni lipe! Po pravdu ću i na sud u Strasbourg, i do Angele Merkel ako treba – poručuje 75-godišnji Stjepan Trnar iz Hrastine pokraj Samobora, koji već 1540 dana vodi osobni rat s Hrvatskom elektroprivredom.

Toliko, naime, traju tužbe, parničenja i povremena iskapčanja struje koja su zadnji put kulminirala 7. veljače 2011. pa otad Stjepan i supruga mu žive u mraku.

Djeca i snaha se odselili

Već punih 1150 dana u kući svijetli samo fenjer. Stjepanova djeca, snaha i troje unučadi odavno su se preselili u podstanarstvo. Na upit bi li mu bilo lakše da taj dug ipak podmiri, Stjepan koji živi od 2780 kuna mirovine odbija. Odbio je i prijedlog za plaćanje na rate.

Foto: Boris Ščitar/Večernji list i Reuters/Pixsell

– Priznajem da nisam bio uredan platiša. No plaćao sam kako sam imao i platio sve račune. Ne želim ništa platiti dva puta – odlučan je te pokazuje zadnje prvostupanjske i drugostupanjske sudske presude u svoju korist iz lanjske i ove godine. HEP-ovi se pravni zastupnici nisu pojavljivali na ročištima pa su tužbe povučene zbog nedolaska.

Sudovi se nisu bavili i predmetom spora, no Štefu je to, kako kaže, bilo dovoljno da zatraži uključenje. Iako je iz sustava isključen više od tri godine, u proteklom razdoblju stizale su i akontacije HEP-a na 1200 kuna, koje su mu se obračunavale u dug. Svaka dva mjeseca brojke na opomenama bile su drukčije, šest, deset, čak i 16.742,42 kune u travnju 2013. (?!).

Plaćao sam kako sam imao i platio sve račune. Ne želim ništa platiti dva puta

Stjepan Trnar

U siječnju ove godine dobio je i čudnu obavijest HEP-a kako je dug od 8.530,68 kuna prvo podmiren pa povučen. A on, tvrdi, od 2010. HEP-u “nije platio baš niš”. I neće.

Reprogram dugova

U HEP-u kažu kako je Stjepan Trnar svojevrsni rekorder po broju pisanih reklamacija Elektri Zagreb. U više je navrata, tvrde, upoznat s načinima obračuna električne energije, pravima, obvezama kao i razlozima nastanka duga. Na njegov zahtjev odobrili su mu niz reprograma dugovanja kojih se nije pridržavao.

Trenutačni dug gospodina Trnara iznosi 6683,00 kuna. Pozove li se na zastaru zbog dijela neutuženih dugovanja na vrijeme, odnosno 220,91 kunu, Trnar bi na kraju trebao platiti 6462,09 kuna.

Pravomoćna sudska odluka, s obzirom na to da se sud nije bavio predmetom spora, ne implicira pak obvezu bezuvjetnog uključenja dugogodišnjeg neplatiše, objašnjavaju u HEP-u. Trnarovi tako i dalje ostaju u mraku.

Komentara 4

KA
kaco
15:51 03.04.2014.

"...Pravomoćna sudska odluka, s obzirom na to da se sud nije bavio predmetom spora, ne implicira pak obvezu bezuvjetnog uključenja dugogodišnjeg neplatiše, objašnjavaju u HEP-u. Trnarovi tako i dalje ostaju u mraku..." Čisti primjer kršenja ljudskih prava.

KA
KatarinaMedici
16:37 03.04.2014.

Podržavam čovjeka. Samo HEPu se plaća unaprijed.

BR
brodludjaka
20:19 03.04.2014.

Hep je jako neodgovorna firma. No mislim da su najneodgovorniji i potpuno neradnički nastrojeni u Rovinju. Totalna neposlovnost, neprofesionalnost prema klijentu. Najgori oblik državne neradničke birokracije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije