Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRADSKA SKUPŠTINA

Statuti bolnica izmijenjeni, hoće li se morati ponovno smjenjivati Nogala?

30. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba
Foto: Matija Habljak/Pixsell
1/6
23.12.2019.
u 22:04

30. sjednicu Gradske skupštine obilježile neprestane stanke i žustre rasprave

Gradska skupština dala je suglasnost na svih sedam izmijenjenih statuta bolnica u vlasništvu Grada Zagreba, uključujući i onaj Dječje bolnice Srebrnjak. Time će svi statuti biti usuglašeni sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju.

Bandić: Problem je Nogalo

Glasanje, dakako, nije moglo proći bez burne rasprave Bandića i oporbenih zastupnika o ravnatelju bolnice Srebrnjak Bori Nogalu i opravdanosti njegove smjene, za koju neki smatraju da je nelegalna. Gradonačelnik je tako za vrijeme rasprave o toj točki dnevnog reda neprestano ponavljao kako kako je Nogalo kršio zakon svojim ponašanje te obećao na vidjelo staviti sve dokumente i nalaze koji to i dokazuju. Znači li to da će zbog procedure sada morati ponovno smijeniti Nogala, nije htio konkretno odgovoriti.

VIDEO Prosvjed protiv Milana Bandića

– Njega nije nitko smijenio, već je on sam sebe smijenio – kratak je bio Bandić o Nogalu i nastavio “lupati” po njemu i njegovom ugledu kao ravnatelju.

– Ovdje nije problem Srebrnjak nego Boro Nogalo, koji je sebe poistovjetio sa Srebrnjakom. Stvari su kristalno jasne, sve je zakonski legitimno, nepravilnosti su točne i netko treba snositi konzekvence – kazao je Bandić prije glasanja o statutima.

Statuti su se, podsjetimo, trebali uskladiti s legislaturom jer je Nogalova smjena izglasana s pet članova uprave, a ne sedam. Time je prekršen Zakon o zdravstvenoj zaštiti od 1. siječnja 2019. godine, koji nalaže da bolničke ustanove moraju imati sedam članova u upravnom vijeću. U bolnici Srebrnjak to se nije ispoštovalo, pa je stoga statute bolnice Srebrnjak, Klinička bolnica Sveti Duh, Klinika za psihijatriju Vrapče, Psihijatrijska bolnica Sveti Ivan, Psihijatrijske bolnice za djecu i mladež Kukuljevićeva, Specijalne bolnice za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak i Specijalna bolnica za plućne bolesti u Rockefellerovoj trebalo prilagoditi aktualnim zakonskim odredbama.

VIDEO Dr. Boro Nogalo o otkazu

“Bitka” za potpredsjednika

Iako je usuglašenje statuta sa zakonom trebala biti prva točka na dnevnom redu, o njoj se glasalo gotovo sedam sati nakon najavljenog početka sjednice u 11 sati. Dnevni je red, naime, usvojen tek nešto prije 15 sati jer je prva tri sata obilježilo pet dugačkih pauza, kao i žustra rasprava između Bandića i oporbe o postavljanju Tomislava Tomaševića iz platforme Zagreb je naš! za jednog od potpredsjednika Skupštine, umjesto Krešimira Kartele iz Neovisnih za Hrvatsku.

Oporba je, naime, zatražila da se ta točka po hitnom postupku stavi na dnevni red, smatrajući kako Kartelo nakon podrške gradskom proračunu više ne pripada oporbi. Za to su prikupili dvadeset potpisa zastupnika, međutim zahtjev je na kraju ipak odbijen, što je, kazao je Tomašević na presici održanoj za vrijeme jedne od stanki, licemjerno s obzirom na to da je istovremeno prihvaćen zahtjev Bandića i partnera iz HDZ-a da se “preko reda”, prije rasprave o statutima, po hitnom postupku glasa o postavljanju nove HDZ-ove zastupnice u Skupštini Ivane Mamić u nekoliko odbora. 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar deepwater
deepwater
20:22 26.12.2019.

Najvažnija stvar koja prolazi ispod radara - do sada su na sisi bila 3 uhljebljenika koji dobivaju mjesečno 1.500 Kn za ništa, od sada ćemo u ZG bolnicama (kao i u ostalim) plaćati više sisavaca koji su pod direktnom kontrolom rezača etiketa. Bolestne bolnice.

HE
herojulice
10:25 24.12.2019.

Grdonačelniče, želim ti dug život i u Novoj godini završiš na doživotnoj, optužen po svim prijavama protiv tebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije