Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika Narodna fešta

Slavi se Klarinje: 'Ovako feštamo već 600 godina. Sveta Klara s ljubavlju prima sve koji se ovdje dosele'

Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/2
11.08.2021.
u 21:09

Kao u drevnim vremenima, u Svetoj Klari održano je proštenje u čast svetice zašitnice naselja

Družila se sa Svetim Franjom Asiškim i s njime je na početku 13. stoljeća osnivala prve prosjačke redove. Sveta Klara Asiška danas je svetica zaštitnica medija i istine, a po njoj je ime dobilo i jedno zagrebačko naselje gdje se svake godine 11. kolovoza održava Klarinje. 

Na veliku feštu u Svetoj Klari svi su dobrodošli,a  bogat kulturno- umjetnički program zna potrajati do ranih jutarnjih sati. Centralna je proslava započela danas u 17 sati Danom otvorenih vrata DVD-a Sveta Klara gdje su održane radionice face paintinga, a oni najmlađi mogli su naučiti kako postati vatrogasac na jedan dan.

Dan otvorenih vrata imali su i umirovljenici Svete Klare koji su održali etno izložbu tradicijskog turopoljskog nakita koji sami izrađuju. Nastup KUD-ova započeo je u 19.20 nakon svete mise u župnoj crkvi Svete Klare. Nastupili su Zajednica KUD-ova Klinča Sela, KUD Lađevčani, KUD Vrhovje župe, Posavski zavičajni klub Derventsko kolo te Plesni klub A i svetoklarske mažoretkinje. 

11.08.2021., Zagreb - Reportaza s Klarinja, slavlja u povodu blagdana Svete Klare. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

Na fešti se moglo i dobro prizalogajiti. Vješte ruke svetoklarskih domaćica pripremile su pečeni odojak, medenjake, fritule, gulaš i kolače koji su se mogli kušati po povoljnim cijenama. Na obližnjem štandu mogao se kupiti i sir OPG-a Kolarić iz mjesta Bobovac iz Sisačko-moslavačke županije. 

-Prvi put smo na Klarinju i super je. Nakon potresa, tržište nam se smanjilo pa smo preselile u Zagreb. ljudi nas ovdje već znaju pa rado kupuju naše proizvode- kažu nam mama i kći Petra i Sandra Kolarić te nas nutkaju finim kravljim sirevima koje pripremaju. Malo dalje pak okupljene klince trikovima podučava mađioničar Vladimir. 

11.08.2021., Zagreb - Reportaza s Klarinja, slavlja u povodu blagdana Svete Klare. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

-Stanka u koroni dobro mi je došla pa sam smislio puno novih trikova. Danas radim figure od balona jer tko ne voli šarena balone - kaže nam on. Centralna svetoklarska ulica šarenila se danas ne samo zbog balona, šećernih vuna i suvenira već i od narodnih nošnji lokalnih folklornih društva. Najslađi par bili su svakako Marta i Ivan. Ona je odjenula kupinečku nošnju, a on onu iz Zdenčine. 

-Kupinčani za sebe kažu da su ovdje otkako je svijeta i vijeka. Zdenčina je pak nastala 1562. kada su ovamo pobjegli stanovnici Bihaća nakon turske opsade pa je naša nošnja drukčija- objašnjava Ivan. 

11.08.2021., Zagreb - Reportaza s Klarinja, slavlja u povodu blagdana Svete Klare. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

Upravo je u tome tajna Svete Klare. Od pamtivijeka, ona prima sve koji se ovamo dosele i asimilira ih da zavole tradicijske turopoljske običaje, priča nam Ilija Bikić, jedan od organizatora Klarinja. I sam je 1991. ovamo došao iz Vojvodine, no Svetu Klaru smatra svojim jedinim domom. 

-Ja sam vam najbolji primjer dotepenca koji je postao domaći. Djelovanjem kroz KUD sada one koji ovamo dolaze baš kao što sam i ja nekada došao, nastojim asimilirati i naučiti da i oni zavole Klaru kao što sam je i ja zavolio - govori Ilija čije je KUD ušao među tri najbolja amaterska folklorna društva u Zagrebu. Ove je godine proslava specifična jer su ostali bez financijske potpore Grada Zagreba, no pronašli su način da se pokrpaju. 

11.08.2021., Zagreb - Reportaza s Klarinja, slavlja u povodu blagdana Svete Klare. Photo: Marko Prpic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

-Zahvaljujući dobrim srcima Klarana, uspjeli smo organizirati. Neki su donirali novac, drugi pak odojak, kolače, hranu, razglas, zvučnike, binu... Sve smo uspjeli složiti zahvaljujuć donacijama i jako smo sretni zbog toga- veselo će Ilija. Sveta Klara u naselju se štuje već više od 600 godina, otkako je ovdje izfgrađena crkva. 

-Običaj Klarinja obnovili smo prije 27 godina s ciljem da očuvamo staru turopoljsku tradiciju naših baka i djedova-objašnjava Gordana Herceg, ravnateljica Podružnice umirovljenika Sveta Klara- Čehi. I uspjeli su u tome, ponosno će ona, iako se u zadnjih dvadesetak godina ovo mjestašce na rubu grada ubrzano urbanizira, a ovamo se,  useljavaju novi stanovnici koje starosjedioci prihvaćaju s velikim veseljem.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije