Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Skupili smo čak 4500 naslova, od kuharica do prijevoda Ilijade

14. srpnja 2020. u 19:40 0 komentara 435 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

“Već tisuću godina Romi lutaju diljem svijeta. Iako su ih prezirali kao otpadnike, progonili kao zvijeri i prodavali kao roblje, opstali su zahvaljujući svojoj nevjerojatnoj dovitljivosti, prilagodljivosti i upornosti”, zapisano je u jednome od svezaka iz Središnje knjižnice Roma u Hrvatskoj. Prva takva u zemlji, ali i u Europi, otvorena je nedavno u prostorijama Saveza Roma “Kali Sara” u Hatzeovoj ulici, a s njom je nacionalna manjina koja broji 40.000 stanovnika Hrvatske dobila i centar za razna događanja.

Zagreb: Ministar Ćorić potpisao ugovor u HEP-u s predstavnicima roma potpisan ugovor Osigurana sredstva za priključenje na elektroenergetsku mrežu kućanstava u romskim naseljima

– Ideja o knjižnici rodila se nakon što je 2008. saborski zastupnik Veljko Kajtazi izdao prvi hrvatsko-romski rječnik, a sad mu se san ostvario – govori Suzana Krčmar, predsjednica Saveza.

Poslovice na bajaškom

Zapisa o povijesti i kulturi naroda porijeklom iz Indije, napominje, još je premalo pa mnogi i dalje nisu svjesni bogatstva njihova stvaralaštva, a ne znaju ni da su, primjerice, Pablo Picasso, Charlie Chaplin i Elvis Presley imali romske korijene.

Ilustracija ZAPOSLENIK SAFU-a Od obrtnika koji je radio na izgradnji romskih kuća tražio novac i da mu radi na apratmanima besplatno

– Prvi se Rom u Hrvatsku pak doselio 1362., i to u Dubrovnik – otkriva i podatak iz istraživanja Instituta Ivo Pilar dok nam kao dokaz pokazuje stari trgovački spis pod staklenim okvirom. Knjižnica, ističe, prikuplja građu o migracijama, stradanjima i postignućima Roma tijekom stoljeća, kao i raznim varijacijama njihova jezika, poput bajaškog ili romani čiba. Iako su mnogi naslovi na hrvatskom i drugim europskim jezicima, među 4500 knjiga dostupna je i originalna građa s romskim poslovicama i narodnim pjesmama, kao i prijevodi Biblije, Kurana i Ilijade ili pak razne kuharice, poput “So halje amare phure”, odnosno “Što su jeli naši stari”.

Zagreb: Predstavnici manjina dolaze na sastanak s premijerom Klub nacionalnih manjina Veljko Kajtazi: Manjine očekuju barem tri ministarstva u novoj Vladi

– Naše djelovanje oduvijek ima jedan cilj. A taj je da naša djeca konačno odrastaju u okolini koja ih prihvaća, u koju smo se mi godinama integrirali prihvaćajući tradiciju, vjeru i kulturu većinskog stanovništva – ističe predsjednica “Kali Sare”. Knjižnica je, dodaje, prvi korak prema stvaranju uključivijeg društva, a idući je san pokretanje romskog edukativnog centra. Savez nazvan prema Crnoj Sari, božici zaštitnici djece, pak, od osnutka 2007. izdao je 50 publikacija te inicirao brojne projekte.

Zagreb: Predstavnici manjina dolaze na sastanak s premijerom Ispravio Kajtazija Bilek: Nacionalne manjine imat će potpredsjednika Vlade, to neće biti Pupovac

Glazba, ali i slikarstvo

– Otvoreni smo za sva pitanja i upoznavanje naše cjelokupne baštine, a ne samo glazbene. Imamo doista mnogo pjesnika, književnika, slikara na koje smo jako ponosni, a većina Hrvata još ih nije prepoznala – zaključuje Suzana Krčmar.

Slunj: Gotovina, Markač i Krstičević nazočili vojnoj vježbi Velebit 18
NEPOZNATA EPIZODA IZ ŽIVOTA TOME MEDVEDA
'Tog je dana u Primišlju poginuo vaš brat, srpski, i moj brat, hrvatski vojnik'
Gorenje
Pametni savjeti
Borba protiv otpada: Bacamo hrane više nego ikada, ali postoje načini kako to smanjiti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.