Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Središnja knjižnica Roma

Skupili smo čak 4500 naslova, od kuharica do prijevoda Ilijade

14.07.2020.
u 19:40

“Već tisuću godina Romi lutaju diljem svijeta. Iako su ih prezirali kao otpadnike, progonili kao zvijeri i prodavali kao roblje, opstali su zahvaljujući svojoj nevjerojatnoj dovitljivosti, prilagodljivosti i upornosti”, zapisano je u jednome od svezaka iz Središnje knjižnice Roma u Hrvatskoj. Prva takva u zemlji, ali i u Europi, otvorena je nedavno u prostorijama Saveza Roma “Kali Sara” u Hatzeovoj ulici, a s njom je nacionalna manjina koja broji 40.000 stanovnika Hrvatske dobila i centar za razna događanja.

– Ideja o knjižnici rodila se nakon što je 2008. saborski zastupnik Veljko Kajtazi izdao prvi hrvatsko-romski rječnik, a sad mu se san ostvario – govori Suzana Krčmar, predsjednica Saveza.

Poslovice na bajaškom

Zapisa o povijesti i kulturi naroda porijeklom iz Indije, napominje, još je premalo pa mnogi i dalje nisu svjesni bogatstva njihova stvaralaštva, a ne znaju ni da su, primjerice, Pablo Picasso, Charlie Chaplin i Elvis Presley imali romske korijene.

– Prvi se Rom u Hrvatsku pak doselio 1362., i to u Dubrovnik – otkriva i podatak iz istraživanja Instituta Ivo Pilar dok nam kao dokaz pokazuje stari trgovački spis pod staklenim okvirom. Knjižnica, ističe, prikuplja građu o migracijama, stradanjima i postignućima Roma tijekom stoljeća, kao i raznim varijacijama njihova jezika, poput bajaškog ili romani čiba. Iako su mnogi naslovi na hrvatskom i drugim europskim jezicima, među 4500 knjiga dostupna je i originalna građa s romskim poslovicama i narodnim pjesmama, kao i prijevodi Biblije, Kurana i Ilijade ili pak razne kuharice, poput “So halje amare phure”, odnosno “Što su jeli naši stari”.

– Naše djelovanje oduvijek ima jedan cilj. A taj je da naša djeca konačno odrastaju u okolini koja ih prihvaća, u koju smo se mi godinama integrirali prihvaćajući tradiciju, vjeru i kulturu većinskog stanovništva – ističe predsjednica “Kali Sare”. Knjižnica je, dodaje, prvi korak prema stvaranju uključivijeg društva, a idući je san pokretanje romskog edukativnog centra. Savez nazvan prema Crnoj Sari, božici zaštitnici djece, pak, od osnutka 2007. izdao je 50 publikacija te inicirao brojne projekte.

Glazba, ali i slikarstvo

– Otvoreni smo za sva pitanja i upoznavanje naše cjelokupne baštine, a ne samo glazbene. Imamo doista mnogo pjesnika, književnika, slikara na koje smo jako ponosni, a većina Hrvata još ih nije prepoznala – zaključuje Suzana Krčmar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije