Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Stari melin u kojemu su uskrsnule purgerske divote od divljači

Iznimno slikovit izletnički restoran na obroncima Medvednice ujedno je zavičajni muzej pa posjetitelji prvo razgledaju okoliš i interijer, a onda sjedaju za stol. Prije nekoliko dana otvorena je i terasa na kojoj se uživa pod bujnim krošnjama
07. travnja 2018. u 09:33 2 komentara 3161 prikaza
Izletište i restoran "V starem melinu"
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/4

U samom Zagrebu, na jednom od čak 43 potoka koji se slijevaju s Medvednice prema gradskome središtu, stara je vodenica obnovljena, mlinsko se kolo uz umirujući šum vode ponovno okreće i melje kuruzu za žgance. Kao da je riječ o lijepome štivu Mate Lovraka, samo akteri nisu djeca zavjerenički povezana u “Družbi Pere Kvržice”, nego jednako uporni i tvrdoglavi otac, majka i sin, obitelj Hanzec. Te su im osobine bile prijeko potrebne kako bi se objekt iz 16. stoljeća uzdigao iz ruševnog stanja, obranio od takozvanog zuba vremena i jednako nastrljive birokracije koja je, između ostalog, veseli potočić Dubravicu kanila zabetonirati kao što su zabetonirani gotovo svi drugi, pa više ni Purgeri ne znaju da je nekada i Zagreb bio mala Venecija.

Hamburger Ručak s placa Početkom mjeseca oživio je nostalgični Hamby, koji je 1986. utemeljio trend

Umjesto da pomažu obnoviteljskom poletu Hanzecovih, vlasti su smišljale bedaste zapreke, ali oni se nisu dali. Josip stariji bio je građevinac prije nego što ga je opsjeo ruševni mlin. Vodenicu, odnosno kajkavskim dijalektom rečeno melin, Hanzeci su pretvorili u iznimno slikovit izletnički restoran “V starem melinu” smješten na obroncima Medvednice u Gornjem Stenjevcu. Vodenica je zapravo zavičajni muzej, prepuna starog namještaja, mlinarskih i poljoprivrednih alata i strojeva, starinskog jedaćeg pribora, escajga i ručno oslikanog posuđa, staklenki sa zimnicom, tako da turisti prvo razgledaju okoliš i interijer restorana, pa tek onda sjedaju za stol. Stalni gosti ove godine nisu mogli dočekati da zatopli, zima se otegla. Čim je termometar malo zamjetnije poskočio iznad nule, Hanzeci su, prije nekoliko dana, konačno otvorili terasu, bolje rečeno vrt. Na stolovima pod bujnim krošnjama najveća je atrakcija upravo šum potoka i velebni divlji patak koji se nadmeno praćaka u njemu.

Kuhinja je, razumije se, domaća. Čak je i dobar dio namirnica iz neposrednog okoliša pa gosti ne samo da gledaju kako se melje kuruza starih sorti, nego prisustvuju i ribolovu. U ograđeni dio potoka Josip mlađi će uskoro ubaciti žive pastrve iz obližnjega gračanskog ribogojilišta. Tek kada je gost naruči, Josip iz potoka u mrežu uhvati pastrvu i nosi je u kuhinju. Kada se naužiju svježe ribe, znalci naruče dimljenu, iz kućne dimilice, naravno. U kuhinji najveći dio prostora zauzima prava krušna peć na drva u kojoj se, kako samo ime kaže, doista svaki dan peče kruh. I ne samo kruh. Štrukli se vade iz krušne peći i gostu donose vreli, u vatrostalnoj posudi. Sir i vrhnje, pak, povukli su malo mirisa dima pa su još zamamniji i slasniji. U krušnoj peći peku se i hrskavi mlinci koje Josip rado gricka bez dodatne termičke obrade i naziva ih zagorskim čipsom. Tom je navikom zarazio već i goste, pa objed zna započeti upravo tim zagorskim čipsom i laganom zagorskom viljamovkom koju je njezin autor, zagorski vinar Željko Presečki, mudro aromatizirao medom pa niz grlo klizi kao da je voćni sok.

Izletište i restoran "V starem melinu" | Autor : Sandra Šimunović/PIXSELL Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

Josip stariji najviše voli iz vodenice šmugnuti u šumu s puškom. Njegovom je zaslugom restoran Hanzecovih mjesto u kojem je očuvan i obnovljen ne samo stari mlin nego je uskrsnula i potpuno zapostavljena purgerska tradicija raznovrsnih divota od divljači. Bilo je to nekada standardno poglavlje jelovnika restorana na dobrome glasu, o “Lovačkom rogu” i “Gradskome podrumu” da ne govorimo. Srednjoeuropska, upravo austrougarska kuhinja bila je nezamisliva bez veprovine, srnetine, mesa jelena, divlje peradi i raznih drugih divota. Zaslugom Hanzecovih, posebice glave obitelji, lovca Josipa seniora, ta je lijepa purgerska ugostiteljska navada uskrsla na veselje brojnih poklonika. “V starem melinu” divljač iz okolnih lovišta na jelovniku je cijele godine. Josipova supruga Romana zadužena je za domaće knedle, upravo knedličke, po kojima se prepoznaje njezino češko podrijetlo. Divljač je za mnoge goste glavna tema objeda. Na pladnju s predjelom uz domaći kiseliš poslužuju se blago ljutkaste kobase od jelena, a meso plemenite divljači zvijezda je gulaša. Gulaš je “odgojen” u bečkoj školi, osjeti se to od prvog zalogaja i bogatog umaka. No jelovnik nije samo posveta purgeraju, Zagorju i Prigorju. Pašticada od jelena izvrsna je kuharska dosjetka u kojoj su se skladno spojile kontinentalna, takozvana zelena Hrvatska i jadranska, koju rado nazivamo plavom Hrvatskom. A na gostu je da bira hoće li mu se stolu “privesti” ova lovačka pašticada s njokima ili knedlima. Osim knedlima, supruga se bavi i cvjetnjakom pred ulazom mlina, a često i povrtnjakom. Obližnja tržnica u Gajnicama ovdje je samo u sporednoj ulozi, kao ispomoć, ako nešto nije iz “domaćije”, kako se to u lokalnoj kajkavštini lijepo kaže.

Malezija Putovanje na istok Malezijci jedu čim ustanu, a do kraja dana pojedu najmanje sedam obroka RUČAK S PLACA Što takne, to kupi, pa nastane jelo dana: oslić uz korabice – savršeno Gala večera za dužnosnike rukometnog kluba Barcelona Rukomet i gastronomija Neumoljivi prema gostima u Areni, a neponovljivi domaćini za stolom punim specijaliteta iz cijele zemlje

Ledena vinska rijetkost u bočicama

Kućni vinar “V starem melinu” obiteljski je prijatelj Hanzecovih Željko Žac Presečki. Kao što su Hanzecovi obnovitelji gradskih starina, tako je obitelj Presečki zaslužna za preporod zagorskog vinarstva. Još će uvijek mnogim vinoljupcima na spomen vina iz Zagorja prva asocijacija biti kiseliš, no vremena se, srećom, mijenjaju, pa pojedine butelje iz vinarija Bodren ili Petrač dobivaju odličja čak i na takvim svjetskim smotrama kao što je Decanter. Željko uglavnom ne šalje svoje butelje na međunarodna ocjenjivanja, važnije mu je da ga hvale domaći znalci. On se pak potrudio da ponudi vinsku priču u širokom rasponu od svježih bijelih sve do ledene berbe. Sada se može pohvaliti da u svojoj kolekciji ima rijetkost, ledenu berbu cabernet sauvignona. Posljednji put priroda mu je bila naklonjena 2009. Prosinac je te godine bio takav da mu je po svemu pristajao naziv ciča zima. Uoči Badnjaka živa se spustila do –22 °C, dobro se sjeća Željko. Bio je još mrak kada je krenuo u vinograd i počeo brati grozdove okovane ledom, ali zato boba prepunih šećera. To blago Presečki je pohranio, razumije se, u bočice od dva decilitra. Uz tu blagodat koja se pomno istače u najmanje vinske čašice Hanzecovi služe domaći štrudl, savijaču od jabuka uz kremu od vanilije.     

Zagorski čips u tri koraka

1. Kupite od kumice na tržnici prave domaće mlince.

2. Izmiješajte sir, vrhnje i tvrdo kuhani žumanac.

3. Dodajte malo slatke i ljutkaste paprike te poslužite.     

Putevi gastronomije u smjeru jug - sjever

Pašticada od divljači nije tek purgerska novotarija. U ostavštini pokojnog glazbenog kritičara Dražena Vrdoljaka bila je i rukom pisana kuharica njegove none, Splićanke. Ta je vrijedna žena ispisala više od dvadeset varijacija na temu pašticade, pričao mi je svojedobno Dražen, a sada ne mogu prežaliti što tu kulinarsku bilježnicu nisam fotokopirao. Zapamtio sam da je on osobito uživao u pašticadi od konjetine. U toj se zbirci spominju i recepti u kojima se pašticada radi od divljači, lijepi komadi krtog

mesa jelena u tom su kontekstu na najvišoj cijeni. Ne radi se više samo o predanju, nego stavci jelovnika “V starem melinu”. Purgerska posveta visokoj dalmatinskoj građanskoj kuhinji dobar je primjer kako su putevi gastronomije često nedokučivi, ali slasni.

Belma Šoljanin
Korona joj uzela život
Ovo je posljednja poruka majke čija je smrt zaprepastila regiju: Taj strah niste doživjeli...
Gorenje
Pametni savjeti
Borba protiv otpada: Bacamo hrane više nego ikada, ali postoje načini kako to smanjiti
  • Avatar Idler 3
    Idler 3:

    Došel sam do dijela "viljamovka z medom"...i tu sam se rastopil....fala za ovaj rijedak i osvježavajuč tekst !!!

  • Avatar magarac.jozo
    magarac.jozo:

    Bio sam tamo, zanimljivo je.... hrana ok... mlin je ostao, a kažu da je na potoku bilo deyetak vodenica....ALI....tko ide tamo, 500 metara više na istom potoku se nalazi JOŠ JEDAN mlin, u funkciji je... a za lov lažu, to ... prikaži još! je park prirode i lovci ne smiju pucati, okolo švrljaju divlje svinje... koje onda tamane krivolovci , hehehe