Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagreb pod snijegom

Ralica nam je prošla jednom ili nijednom, a kaj se more, zima je

04.01.2016., Zagreb - Reportaza za Vecernji list o brdskim podrucjima gdje ralica rijetko prolazi. Slanovecka cesta, Zeljka Duzevic Mikor.  Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/4
05.01.2016.
u 16:00

Stanovnici brdskih ulica naviknuti su na to da moraju sami očistiti koji kilometar

Susjed susjedu pomaže! Ili, susjeda susjedi, ako ćemo precizno – šalile su se jučer gospođe na Slanovečkoj cesti u Dubravi dok su usput "lopatale". Snažnije polovice bile su na poslu ili čak pekle kruh, dok su se one rješavale snijega na svojim prilazima, ali i na ulici. Nisu išle nikamo jer se, kako su objasnile, iako je ralica prošla, strmom Slanovečkom ne može baš gradskim automobilima. Čistile su sat i pol, ali, kazale su, neće se buniti, snijeg vole i "neka je pao".

– Ja sam vam s Korčule, tako da uživam. Nema veze što ne mogu do trgovine ili u grad, postoji sad dostava. Iako, nisam sigurna ni kako će oni doći. Ali nije važno, tri sam zime tek u Zagrebu pa su mi ove pahulje još pravo veselje – objasnila je Željka Dužević Mikor, koja je u Dubravu pozvala i cijelu obitelj iz Dalmacije kako bi s njom mogli uživati u snježnim radostima. A "možda i naučiti kako se rukuje lopatom".

Muž će taman ispeći kruh

Na terenu je jučer bilo svih 235 ekipa zimske službe, a kako su poručili iz Grada, prioritetno su se čistili pristupi bolnicama, školama, vrtićima, domovima zdravlja, trase javnog prijevoza, nogostupi uz ugibališta autobusnih stajališta te brdske linije.

– Odvojci su zadnji, ma znamo mi to već godinama. Zato ja ova dva kilometra očistim sama. Treba mi nešto dulje od sat vremena, ali kada se vratim u kuću, čeka me mala nagrada, suprug će taman ispeći kruh – rekla je Gordana Selnik Požgaj, koja je jučer čistila čitav Slanovečki odvojak.

Razgrtanje snijega nije teško palo ni redovnicama koje su na ulazu u samostan Družbe Kćeri Milosrđa u Šestinama svako malo zastale i pogledale u nebo ne bi li "uhvatile" na licu pokoju snježnu "krpicu". A iako ih je jučer padalo mnogo, nisu mogle spriječiti one koji svoj posao ne obavljaju na toplom. Poštar kojeg smo sreli na Pantovčaku veselo je projurio na motociklu dignuvši samo palac u znak odobravanja, dok su djelatnici Zagrebparkinga otkopavali zatrpana parkirališna mjesta diljem grada.

– Jako su dobro svi organizirani i nema smisla raditi paniku, znate, pa zima je, kaj moremo – redom su nas uvjeravali stanovnici ulica kojima je ralica jučer prošla samo jednom ili čak nijednom. Jedna takva, Donje Prekrižje, nalazi se točno nasuprot Ureda predsjednice.

– Čistili su, ali snijeg brzo napada, nema tu pomoći. Ali na ulazu u ulicu je dol pa se barem možemo sanjkati – rekle su dvije simpatične gospođe na ulazu s Pantovčaka u Donje Prekrižje dok su metlom čistile posljednje ostatke snijega ispred kuće.

U obilasku i Komšić

A osim na Pantovčaku, sanjkat će se Zagrepčani od danas i na Sljemenu. Crveni spust od jutros u devet sati spreman je za skijanje, a večeras od 19 sati noćni spust svi mogu isprobati besplatno.

Gradonačelnik Milan Bandić obišao je jučer skijašku stazu na čijem uređenju danima, pripremajući otkazanu Snježnu kraljicu, radi sljemenska ekipa predvođena Dragom i Igorom Žiljkom. Istodobno s pripremom staze, koja sada ima 70 centimetara snijega, trajalo je i razmontiranje tribina te ostalih popratnih sadržaja koji su bili pripremljeni za Svjetski kup.

– Zašto je otkazan Svjetski kup, da uz najbolji Advent imamo i najbolji Kup, na dušu je onima koji su donijeli odluku. No, cijela ova priča napravljena je zato da približimo Sljeme sugrađanima – kazao je Bandić, kojemu se u obilasku pridružio sarajevski kolega Ivo Komšić, želeći preuzeti ideje za organizaciju Omladinske zimske olimpijade 2019. godine u Sarajevu.

Troškova zbog otkazivanja utrke, rekao je Bandić, ne bi trebalo biti, osim što bi Grad uložio osam milijuna kuna, a vratilo bi mu se od dva do tri puta više. Hrvatskom skijaškom savezu pak troškove pripreme nadoknadit će osiguranje.

Činovnička livada za skijanje bit će spremna kroz nekoliko dana jer kapaciteti topova i jezera, objasnio je voditelj skijaških staza Igor Žiljak, nisu bili dostatni da urede sve staze. Čim Činovnička livada bude spremna, nastavit će se s uređenjem Zelenog spusta.

– Prošle je godine sezona trajala sto dana, a dnevno je bilo od dvije do tri tisuće skijaša te oko pet tisuća šetača i sanjkaša – kazao je I. Žiljak.

Dnevno skijanje traje od 9 do 16 sati, noćno je utorkom i četvrtkom od 19 do 22 sata, a ulaznica je tijekom tjedna 70 kuna, vikendom sto. Uspon Sljemenskom cestom jučer je bio nešto sporiji, iako su ralice cijelo vrijeme bile na terenu. Posipavale su i sam grad, za što je ove zime predviđeno čak 14.000 tona soli, čime će se prekriti 4500 ulica.

Spremni su i u Zagrebačkoj županiji, s 4000 tona soli za županijske i lokalne ceste.

županiji s 4000 tona soli za županijske i lokalne ceste

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije