Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vrtlarski raj

Prvi društveni vrt u Novom Zagrebu na mjestu parka Lakun

gradski vrt (1)
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/3
04.02.2013.
u 08:30

Predloženo je ukupno 15-ak lokacija koje će se zainteresiranima dodjeljivati natječajima

Nakon New Yorka, Londona, Berlina, Maribora, Varaždina, Ivanić Grada i Virovitice, konačno će i grad Zagreb dobiti svoj prvi zajednički društveni vrt.

Sve je imovinski čisto

Od 40-ak lokacija koje su predložile udruge građana i sam Grad, odabrano je 15 potencijalnih lokacija za urbane vrtove, a prva lokacija, najizglednija za skorašnje pretvaranje u vrtlarski gradski raj, budući je park Lakun, južno od Islandske ulice u Novom Zagrebu, kraj Doma umirovljenika “Sveta Ana”, koju je predložila Inicijativa građana “Parkticipacija“ još u travnju prošle godine.

– Za parcelu koju smo predložili potvrđeno je da su svi imovinsko-pravni odnosi čisti i lokacija je dobila pozitivnu ocjenu. Pozdravljamo to, lijepo je što se svi slažemo s time – sretne su Gordana Dragičević i Cvijeta Bišćević iz “Parkticipacije”, čiji je prijedlog naišao na plodno tlo u Uredu za strategijsko planiranje grada. Upravo je predstavljena Studija mogućih lokacija za javne gradske vrtove, a Lakun je jedna od petnaestak pozitivno ocijenjenih lokacija, uz one u Prečkom, Novom Zagrebu i Peščenici.

– Pozitivno nisu ocijenjene površine preblizu trgovačkim centrima, velikim prometnim pravcima ili unutar stambenih blokova. Kako je riječ o površinama unutar građevinskih područja, te površine morat će ići u zakup – kaže Nives Škreblin iz Ureda za strategijsko planiranje.

Sljedeći korak je ispitivanje interesa za zakup pojedinih zemljišta, što će obavljati Vijeća gradskih četvrti, a zatim dodjela lokacija natječajem.

Već je velik interes

Na lokaciji koju je “Parkticipacija” odabrala već postoji interes građana, jer se nalazi u blizini nekadašnjih divljih vrtova u Travnom.

– Smatramo da treba jako brzo krenuti s konkretnim koracima, kao što su to drugi hrvatski gradovi učinili. Sastanak je bio konstruktivan, međutim, nisu dogovoreni rokovi, a sezona sadnje je pred vratima – kažu iz “Parkticipacije”, nadajući se kako će već ove godine uživati u prvim plodovima iz zajedničkog vrta.

Komentara 3

AU
autoritet
10:31 04.02.2013.

Mmmm.. salata s pokrovom od olova iz ispušnih plinova...

PA
paradoksalan
11:29 04.02.2013.

imbe u ispušnim plinovima nema olova,nisi čuo da se olovo kao stabilizator više ne stavlja u benzin?

TM
TM
13:23 04.02.2013.

Zelim dati odgovor ovoj anketi pod stavkom 2 HTIO BIH,ALI NEMAM ZEMLJE.da su to vecina glasaca koja je mislila HTIO BIH,ALI NEMAM VOLJE. Dragi moji,zemlje u izbilju oko Zagreba u blizini gradskog prevoza.Vlasnici bi bili sretni da netko to hocee obradjivati a ne da sve neuredno i zarasta u korov.Dajte mi svoj broj tel.pa cu vam ja ponuditi vrtove.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije