Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 40
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obećavajući rezultati

Porast od 20 posto: U prvoj polovici srpnja Zagrebačku županiju posjetilo je 17.000 gostiju

Foto: Turistička zajednica Zagrebačke županije
1/8
17.07.2023.
u 11:31

Uz povoljan geografski položaj te bogate eno i gastro sadržaje, brojne turiste, kažu iz županijske Turističke zajednice, privlače i medicinski te rehabilitacijski turizam

Kontinentalni turizam postaje sve zanimljiviji i stranim i domaćim gostima, čemu svjedoče statički podaci koje je objavila Turistička zajednica Zagrebačke županije. Naime, u prvoj polovici srpnja broj noćenja porastao je za 20 posto u odnosu na isto razdoblje lani. 

Uz povoljan geografski položaj te bogate eno i gastro sadržaje, brojne turiste, kažu iz županijske Turističke zajednice, privlače i medicinski te rehabilitacijski turizam, u kojeg se posljednjih deset godina posebno ulaže. Primjer tomu je lječilište Naftalan u Ivanić Gradu u koji je Zagrebačka županija uložila gotovo devet milijuna eura. 

– Tako su usluge ove specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Ivanić-Gradu podignute na još višu razinu, a riječ je o instituciji koja je i dosad visoko kotirala na svjetskim zdravstvenim listama. Dovoljno je reći da je u liječenju psorijaze Naftalan druga najbolja specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju na svijetu – kažu iz županijske TZ.

VEZANI ČLANCI: 

Dodaju i kako je za domaće goste prednost boravka u Naftalanu i mogućnost pokrivanja dijela troškova putem HZZO-a, a udobnost boravka u smještajnim kapacitetima zajamčena je s dodijeljene četiri zvjezdice. Svoje jedinstveno mjesto u vrhu zdravstvenog turizma Naftalan je stekao korištenjem slane termalne vode i naftalana, još daleke 1989.

Naftenska nafta nastala je, naime, iz biološkog, organskog materijala taloženjem ostataka uginulih mikroorganizama (fitoplanktona, zooplanktona, bakterija, algi i viših kopnenih biljaka) na dnu mora ili jezera, gdje su prekriveni mineralnim česticama. Ova vrsta nafte sadrži visok postotak naftenskih ugljikovodika, od kojih se izdvajaju sterane, spojevi koji su strukturom slični steroidnim hormonima te provitaminu D. Upravo se steranima pripisuje ljekovito djelovanje naftalana, a do sada su u svijetu poznata dva nalazišta naftenske nafte, u Azerbajdžanu te u Ivanić-Gradu.

Foto: Turistička zajednica Zagrebačke županije

– Za svakog gosta koji dolazi iz drugog kraja Hrvatske u Zagrebačku županiju put je daleko jeftiniji, brži i jednostavniji nego da svoje zdravstvene probleme tretira u bilo kojoj susjednoj državi gdje će osim većih putnih troškova morati više novca izdvojiti i za smještaj. U Naftalan možete doći na jednodnevni odmor, rekreirati se u bazenu ili uživati u sportskom sadržaju. Cijena dnevne ulaznice za bazen iznosi prihvatljivih 7,50 eura, no spoznaju o Naftalanu kao idealnom odmorištu za domaćeg gosta osvijestit ćete do kraja odabirom punog pansiona koji će vas u ovoj specijalnoj bolnici stajati samo 61 euro – ističu. 

VEZANI ČLANCI: 

Kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, kao i kroz višegodišnju financijsku omotnicu EU, dodaju, u planu je dodatno ulaganje u smještajne kapacitete s ciljem osnaživanja zdravstvenog i cjelovitog turizma kakav je potreban Hrvatskoj.

– Zagrebačka županija jedna je od pet najrazvijenijih županija u Hrvatskoj, a svojim neprestanim radom na osnaživanju svih vidova turizma želi postati i vodeća županija u kontinentalnom turizmu – zaključuju iz županijske Turističke zajednice. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije