Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Večernjakova biciklijada

Zagrebačka županija: Cikloturističke atrakcije adut su zelenog prstena

storyeditor/2023-06-01/shutterstock_1343778251.jpg
Shutterstock
02.06.2023.
u 20:45

Prvi asfaltirani poligon u Hrvatskoj otvoren je još 2020. u Svetoj Nedelji, a onaj u Gorici najveći je u zemlji. Tu su i Tour de Jelačić, Put bijele rode...

Rutom 41. Večernjakove biciklijade, koja starta sutra u 10 sati sa zagrebačkog Trga dr. Franje Tuđmana i vodi do samoborskog Vugrinščaka, jednim će se dijelom pedalirati i kroz Zagrebačku županiju, čija Turistička zajednica intenzivno promovira cikloturizam. Tako su tijekom godina izdali 13 izdanja karata biciklističkih staza čija je ukupna dužina 1317 kilometara, a one se mogu pronaći na među biciklistima popularnoj aplikaciji ZG Bike te platformi Vision One. Ondje su, naime, objedinjene sve biciklističke rute te su dostupne i korisne informacije koje se nalaze i u Cyclist Welcome mreži, poput onih o smještajnim te objektima s ponudom hrane i pića.

Solarne stanice

Cikloturistima je, ističu, osigurana i kvalitetna servisna podrška, a 2016. u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom te lokalnim TZ-ima postavljeno je 12 servisnih stanica sa stalcima za bicikle na području devet gradova i tri općine Zagrebačke županije. Godinu poslije, također u devet gradova i tri općine, postavljeno je i 12 solarnih servisnih stanica koje za svoj rad koriste sunčevu energiju, a nude i uslugu punjenja mobitela korisnika.

VEZANI ČLANCI: 

Županija je prije dvije godine prvi put raspisala i javni poziv za sufinanciranje gradnje ili opremanja sportske infrastrukture, poput pumptrack poligona i bike parkova. Tako su Dugo Selo, Ivanić-Grad, Jastrebarsko i Sveti Ivan Zelina ostvarili po 200.000 kuna bespovratnih sredstava, a 150.000 kuna dodijeljeno je Velikoj Gorici.

– Kao dvije zanimljivosti možemo istaknuti da je prvi asfaltirani poligon u Hrvatskoj otvoren još 2020. u Svetoj Nedelji, a onaj u Velikoj Gorici površinom je najveći u zemlji i jedan od tri najveća u Europi – kažu u Zagrebačkoj županiji.

I poznate utrke

Turiste u zeleni zagrebački prsten redovito privlače i brojna biciklistička događanja poput Dugoselske ili Ivanićgradske biciklijade, nazvane "Turističkim putovima – biciklom do zdravlja", MTB Enduro Japetić u Jastrebarskom, Međunarodne brdsko-biciklističke utrke XCO Samobor, a tu su i Svetonedeljska i Zelinska biciklijada, Tour de Tur u Velikoj Gorici, Prvosvibanjska biciklijada u Vrbovcu te Tour de Jelačić u Zaprešiću.

VEZANI ČLANCI: 

– Jedna od manjih, ali svakako zanimljivih biciklijada je "Put bijele rode" koju Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije organizira u suradnji s Turističkom zajednicom općine Pisarovina te udrugom Zdenčina 1562 u povodu Dana roda koji se obilježava 24. kolovoza. Jedinstvena je to 17 kilometara duga biciklijada koja spaja Donju Zdenčinu i Donju Kupčinu, dva sela s najvećim brojem roda u Zagrebačkoj županiji – napominju.

Županija je svake godine i dio etape slavne utrke Cro race što, dodaju, pridonosi promociji turizma, prirodnih ljepota, kulturne baštine te gradova i općina kroz koje ona prolazi. 

 

Fill out my online form.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije