Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10 godina Benda KGZ

Počeli jer su morali, a danas ne mogu bez glazbe i gaža

kgz
Foto: Danijel Kasap/PIXSELL
Autor
Mateja Šobak/VLM
12.12.2013.
u 19:00

Godišnje imamo desetak nastupa, a uglavnom je riječ o događanjima vezanim uz knjižnice, osim Ljeta na Štrosu

Uz poznate evergrine, ali i današnje uspješnice poput hitova popularnih Adele i Rihanne, bend Knjižnica grada Zagreba, jednostavna imena KGZ, prekjučer je u Saxu proslavio deset godina postojanja.

Kolege najdraža publika

Otprilike tri sata svirke benda zabavilo je publiku koju su većinom činili upravo zaposlenici gradskih knjižnica.

– Ništa čudno – komentirali su KGZ-ovci kojima su kolege najčešća, ali i najdraža publika. No prvi nastup nije im bio za druge knjižničare, nego za gradske čelnike.

– Sve je počelo, eto, prije deset godina. U to vrijeme preuređivala se knjižnica u kojoj ja radim, S. S. Kranjčevića na Peščenici u čiju je obnovu uloženo oko milijun kuna. Kad je došlo vrijeme svečanog otvaranja, nije bilo baš novca da se pozovu neki glazbenici kako to obično biva pa je naša ravnateljica rekla: “Željko će srediti glazbu”.

Tako je i bilo – kaže Željko Vrbanc, frontmen KGZ-ovaca, koji je i dotad u svojoj knjižnici radio na glazbi, ali s djecom. Kako govori Vrbanc, priključili su mu se kolege Anita i Igor te su na svečanom otvaranju okupljene oduševili svojim izvedbama Imaginea i Vjeruj u ljubav. A upravo su i deset godina benda proslavili zasviravši najprije Lennonov Imagine.

Prva autorska

KGZ danas broji osam članova, od kojih su dva “vanjska suradnika”, odnosno ne rade u knjižnici. Još kolega rado bi im se priključilo, objašnjavaju, ali ne mogu ih primiti iz tehničkih razloga. Ne stanu na pozornicu.

– Zato imamo i česte goste na koncertima, odnosno kolege dođu pa nastupaju sami ili s nama – kaže Željko Vrbanc čiji bend godišnje ima desetak nastupa, uglavnom vezanih uz događaje knjižnica, ali i jedan vanjski, na Ljetu na Štrosu. A probe imaju tik pred nastupe jer, kažu, repertoar im se sastoji od četrdesetak pjesama koje su i te kako naučili svirati u deset godina.

– Uvježbamo samo ove nove stvari koje demokratski odaberemo – smije se Vrbanc iz KGZ-a koji je na jubilarnom koncertu premijerno izveo i prvu autorsku pjesmu “Knjige” koju im je napisao – kolega iz knjižnice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije