Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Planirana su četiri nebodera, od kojih je najveći visok čak 138 metara

Uredi, stanovi, hotel, trgovine, zdravstveni centar, dječji vrtić, knjižnica, fitness i restorani samo su dio spomenutog kompleksa
21. studenoga 2013. u 08:15 17 komentara 25885 prikaza
Savica
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/7

Od tih silnih nebodera neki neće vidjeti ni sunca ni mjeseca. Uništit će nam preostale zelene površine koje su pluća našeg kvarta. Buka će biti nesnosna. Neka sve ostane kako jest. Takav će nas megaprojekt ugušiti – samo su neki od komentara stanovnika Savice na Trnju koji se protive izgradnji stambeno-poslovnog centra Savica uz križanje Avenije Marina Držića i produžene ulice Prisavlje. Podržali su ih i iz stranke Za grad.

Investitor je tvrtka Savica Projekt d.o.o., a za idejno je rješenje izabran rad arhitekta Darija Travaša koji je projektirao i trgovački centar Westgate. Predstavnik investitora Savica Projekt d.o.o.Stefan Karall rekao je da je vrijednost investicije oko 150 milijuna eura 

Oko 10.000 stanovnika

U projektu su planirana četiri nebodera, od kojih je najveći visok čak 138 metara. Uredi, stanovi, hotel, trgovine, zdravstveni centar, dječji vrtić, knjižnica, fitness i restorani samo su dio spomenutog kompleksa.

– Projekt je prekrasan sam po sebi, ali mu nije mjesto na planiranoj lokaciji. To će definitivno pogoršati našu kvalitetu življenja – jednoglasno su poručili stanari na javnoj raspravi u Mjesnom odboru. Predstavnici Ureda za prostorno uređenje poručili su pak stanarima kako je Skupština projekt izglasala još 2007. godine i da se pri njegovoj izradi pazilo na sve detalje.

Inače, Savica ima oko deset tisuća stanovnika pa građani strahuju da će nakon gradnje centra nastati kolaps. Stanari Fedor Santini i Mato Mijatović misle da će gužva i buka biti nesnosne.

– Ne treba nama više ništa u ovome kvartu. Mislio sam da će nakon najave gradnje crkve stati s projektima – komentirao je Santini, a 46-godišnja Ljiljana Stubičar nema ništa protiv stambeno-poslovnog centra. – Zašto ne ako će u sklopu toga biti vrtić i zdravstveni centar. Ljudima često smetaju promjene pa komentiraju prije nego što se uopće raspitaju o čemu je riječ – kazala je.

Većina stanara Savice tako je ponovno stala u obranu svoga naselja kao i prije pola godine kada su potpisivali peticiju protiv gradnje crkve na mjestu uređenog parka.

Pritužbe do sutra

U tijeku je, naime, javna rasprava o urbanim pravilima za gradnju centra pa stanari do sutra mogu svoje mišljenje poslati na adresu Gradske skupštine ili se upisati u knjigu u prostoru Mjesnog odbora na adresi Vladimira Ruždjaka 21.

Top 3 festivala koje obožavaju poslovnjaci: Gdje se zabavlja Generacija X?

A1 izdvaja za Vas

 • podravec:

  Ovo je važnije! Samo nekoliko mjeseci od sada Vlada prodaje: Croatia osiguranje, Hrvatsku poštansku banku, Croatia Airlines, HŽ Cargo, sve luke, znači zrakoplovne, riječne (Vukovar) i pomorske. I ono najosjetljivije, 1000 km hrvatskih autocesta. Uz to slijedi i prodaja kutinske ... prikaži još!e Petrokemije, nekim partnerima prepustit će čak i ACI marine, a prodaje se i sve što je ostalo u turističkom portfelju države. (HT)

 • Ivek22:

  Ako Kukuriku vlada i Linić u dvije godine nemreju privući investicije i Hrvatska stagnira s njima već dvije godine, ne mora i Zagreb imati istu sudbinu i tonuti skup s državom, ali posve mi je razumljivo da simpatizeri sdp-a i ... prikaži još! mrzitelji Bandića žele Zagrebu jad i bijedu kakvu imamo s kukuriku vlasti, zato samo kočite investicije, to je veliko zlo! BDP bu rastal i gospodarstvo Hrvatske bu se oporavilo novim zaduživanjem!

 • Avatar Zrinski-Frankopan
  Zrinski-Frankopan:

  ovi što se sad bune,biti će prvi na otvorenju kada se bude dijelilo nešto džaba... ljudi u zagrebu samo da se bune nešto.. smetaju antene,smetaju neboderi,smetaju crkve,smetaju busevi.. pa što onda žive u gradu a imamo toliko šuma,brda i špilja