Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
divovski centar

Savica ili Dubai? Boje se da neće vidjeti 'ni Sunca ni Mjeseca'

Savica
Foto: Privatni album
1/4
20.11.2013.
u 09:45

Centar bi, bude li sagrađen, bio daleko najveća i najviša zgrada u Zagrebu

Stanovnici Savice na zagrebačkom Trnju burno su jučer popratili izlaganje o gradnji Poslovno-stambenog centra Savica i predstavljanja urbanih pravila za njegovu gradnju.

Boje se kako bi im se moglo dogoditi da od velebnih građevina koje su planirane neće vidjeti ni "Sunca ni Mjeseca" i pitaju se "je li ovo Savica ili Dubai?". 

Centar bi, bude li sagrađen, bio daleko najveća i najviša zgrada u Zagrebu, a prostor koji je namijenjen za njegovu gradnju u Generalnom urbanističkom planu naznačen je kao zona gradskog projekta, što znači da se na njega ne primjenjuju pravila GUP-a poput onih o izgrađenosti čestice, nego se izrađuju posebna pravila koja investitoru omogućuju puno više gradnje na maloj površini.

– Ovaj je projekt možda u skladu s GUP-om, ali nije u skladu s razumom – komentirao je urbana pravila Teo Budanko, predsjednik Društva arhitekata Zagreb.

– Koristi za lokalnu zajednicu svode se na omogućavanje korištenja jednog prostora za mjesnu samoupravu te izgradnju knjižnice. Umjesto toga jedna od rijetkih preostalih zelenih površina u kvartu preselit će se više od 20 metara u zrak kako bi u njoj uživali vlasnici luksuznih stanova – ističu pak iz stranke Za grad. 

– U kontekstu nedavnog otvaranja istrage o ilegalnim izmjenama GUP-a da bi se pogodovalo investitorima od 2006. do 2008. godine, logično je posumnjati da su proglašavanje gradskog projekta te zamjena zemljišta bili dio koruptivne prakse bivše / sadašnje uprave. Hoće li i s ove prijave uskoro biti obrisana prašina? Trebamo li ponovno razmotriti opravdanost ovolike gradnje pod krinkom projekta od velike gradske koristi – zapitala se Iva Kvakić, supredsjednica stranke i vijećnica gradske četvrti Trnje.

Da cijela priča bude još problematičnija, zemljište na kojem će se kompleks graditi 2007. grad Zagreb zamijenio je za neatraktivno zemljište u Sesvetskom Kraljevcu. Nekoliko godina poslije porezna uprava USKOK-u je poslala dokaze da je navedenom zamjenom nekadašnje poglavarstvo oštetilo Zagreb za više od šest milijuna eura, no istraga nikada nije pokrenuta, tvrde u stranci. 

Ključne riječi

Komentara 16

FR
Franciskoo
11:50 20.11.2013.

I protiv ovoga se gunđa? Pa ovo više nije normalno! Investitori, gradite komunističko betonsko sivilo, to je arhitektura koju obožavaju svi koji protiv ovog projekta gunđaju, a ako je previše sivo i depresivno to sivilo kao pola današnjeg Zagreba, ee ne brinite! Za unos svježih boja bu se pobrinuli grafiteri koji bu uljepšali to sivilo kao kaj su "uljepšali" i donji Grad te ostale zagrebačke kvartove svojim potpisima samo njima razumljivima.

ZA
zagabria1
14:37 20.11.2013.

Izgleda da ovi ljudi tamo najviše vole potleušice, sivilo i neimaštinu. Kakav brate razvoj to nije za nas

Avatar Django
Django
11:15 20.11.2013.

Opet kojekakvi "borci za purgerski Zagreb" sa čudnim makedonskim, slovenskim i kojekakvim prezimenima bacaju balvane pod noge. Iskreno, je li Preradovićev trg sada urbaniji nego prije, dok je tamo stajao onaj "štakornjak"!? Naravno da je. Isto će biti i sa ovim projektom, ako zaživi. S jedne strane "borci" za štakornjake i livade usred grada, po kojima nitko ne šeta jer su pune psećeg izmeta, a sa druge graditelji urbanog identiteta. Pogodimo tko je tko !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije