Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 108
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ritam grada

O čemu 'šute' u Gradskoj skupštini dok danas tajno zasjedaju

Gradska skupština
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/2
08.06.2016.
u 14:00

Drugi put u nepuna dva mjeseca zastupnici u odsustvu javnosti, i to o refinanciranju Holdinga

Nisu nikada dosad, a sada su u manje od dva mjeseca, na prijedlog gradonačelnika Milana Bandića dva različita predsjednika Gradske skupštine – prvi put Darinko Kosor, drugi put Andrija Mikulić, sazvali tajnu sjednicu ovoga predstavničkog tijela građana Grada Zagreba.

Sjednica je zatvorena za novinare i krajnje povjerljiva za skupštinske zastupnike, koji se potpisom obvezuju na zavjet šutnje – o raspravi koja se danas odvija u Ćirilometodskoj ne smiju progovoriti nijednu jedinu riječ. Tako je i sadržaj današnje tajne sjednice označen po isključivom mišljenju gradonačelnika Bandića kao poslovna tajna, a na njoj će skupštinari ponovno, baš kao i na prvoj, održanoj krajem travnja, slušati o Holdingovim obveznicama koje iduće godine stižu na naplatu.

Očigledno je – mi novinari moramo se ispričati građanima. Nećemo moći izvijestiti o najvećoj komunalnoj tvrtki jer će skupštinari “šaptati” i “tajiti” od nas novinara koji pratimo rad gradonačelnika i Skupštine da nam se, tako “nespretnima”, ne bi potkrala pogreška u milijunima kojima se tamo na sjednici barata.

Ironičan je to zaključak jer bi rejting Holdinga, naravno, isključivo zbog našeg izvještavanja, nikako ne zbog njihova upravljanja, mogao biti narušen, a time bi se mogao povući i cijeli gradski financijski kaos. Vrijedi li riskirati? Apsolutno, jer mi novinari nismo potpisali zavjet šutnje pa objavljujemo zaključak s prve tajne sjednice na kojoj su skupštinari “dubokoumno” zaključili da Grad Zagreb ima mogućnost dati jamstvo Holdingu za refinanciranje obveznica u iznosu od 300 milijuna eura izdanih 2007. Imali su za te prve tajne sjednice skupštinari volju, ali nisu im bili poznati svi uvjeti financiranja o kojima su tajno odlučivali.

Sada će očigledno dobiti “taj” sitan detalj koji je prvi put nedostajao. Jesu li svjesni da će odlučivati na licu mjesta bez prethodne pripreme i provjere materijala? Jesu, jer će se odazvati sjednici. Do tada ćemo mi nastaviti plaćati Holdingove račune i obveznice. Javno!

Komentara 5

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
17:03 08.06.2016.

Sad je bivsi drug bandic u koaliciji sa isto bivsim drugom domoljubom a kaj mikulic nebu mijenjal ime marsala tita ha svaka ptica svome jatu leti

Avatar liquidsky
liquidsky
22:14 08.06.2016.

Poslovna tajna? Kako poslovo stanje javnog poduzeća u vlasništvu građana Zagreba može biti poslovna tajna? Ili je tajna da će rata "londonskog" kredita koja uskoro pristiže na naplatu biti konačan dokaz Bandićevoj dugogodišnjoj nesposobnosti upravljanja gradskim proračunom i njegovim pogubnim improvizacijama na račun javne imovine? Otkud im pravo od javnosti kriti poslovno stanje Grada Zagreba koji ponajviše živi od prireza njegovih građana i ostalih gradskih nameta?

ZA
zagi177
23:19 08.06.2016.

Ma sigurno su se zadužili kratkoročno i po višoj kamati od postojećih obveznica !!! Treba tražiti kaznenu odgovornost !! Mi građani ćemo sada morati vraćati skupi dug koji je Bandić direktno dogovarao sa čelnicima banaka !! Na slijedećim izborima gaa se trebamo riješiti jednom za sva vremena. Ovaj put je gotovo, obuč se počeo stezati ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije