Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliko slavlje

Najveće i najstarije hrvatsko sveučilište slavi 355. rođendan: Na rasporedu i besplatni tulum za studente

Zagreb: Regionalni centar za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe
Emica Elvedji/PIXSELL
03.11.2023.
u 18:10

U okviru Smotre posjetiteljima će se predstavljati sastavnice Sveučilišta u Zagrebu ‒ 31 fakultet i 3 umjetničke akademije koje djeluju u Zagrebu

Najveće Sveučilište u Hrvatskoj slavi svoj veliki 355. rođendan, a kako i priliči, niz događanja proslavu predviđeno je za narednim danima. Krenuo je, naime, Tjedan Sveučilišta u Zagrebu, a trajat će do 11. studenoga.

Jutros je izaslanstvo Sveučilišta na groblju Mirogoj položiti vijenac i odati počast preminulim profesorima i studentima,  a vijenac je položen i na grob prvoga rektora Matije Mesića. Danas je i u zgradi regionalnoga centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe – SEECEL-u održana svečana dodjela priznanja profesorima u trajnom izboru i spomen-medalja umirovljenim nastavnicima Sveučilišta u Zagrebu. 

Sutra je na rasporedu svečani koncert Simfonijskoga orkestra HRT-a u povodu Dana Sveučilišta u Zagrebu pod nazivom Sveučilišna idila, a počinje u 19.30 sati, u svečanoj dvorani. Koncert zajednički ostvaruju Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Stjepana Vugera te studenti i alumni Muzičke akademije i Akademije dramske umjetnosti.

>>VEZANI ČLANCI: 

Na programu će biit djela Johanna Brahmsa, Blagoja Berse, Giacoma Puccinija, Pietra Mascagnija i Leroya Andersona, a solisti studentica violine Tao-Yuan Hsiao na Muzičkoj akademiji, sopranistica Darija Auguštan i udaraljkaš Fran Krsto Šercar. U okviru programa nastupit će i studenti Odsjeka za ples Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Program koncerta vodit će muzikologinja Gordana Krpan.

Program Tjedna Sveučilišta nastavit će se idućeg tjedna pa tako u ponedjeljak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici možete svratiti na promociju drugoga izdanja knjige Diplomatski pečat urednika Gorana Bandova, Jelena Perlete i Ivane Petrović. Riječ je o izdanju Sveučilišta u Zagrebu koje sadrži više od stotinu kratkih diplomatskih mikromemorija koje govore o različitim razgovorima i anegdotama vezanima uz najznačajnije vanjskopolitičke događaje u Hrvatskoj u zadnjih trideset godina.

Dva tematski povezana panela obilježit će utorak kada se program odvija u SEECEL-u. Paneli su vezani uz  uz položaj Sveučilišta u Zagrebu u međunarodnoj mreži znanja i istraživanja te mobilnosti i studijskim programima za 21. stoljeće. Sudionici dolaze s fakulteta i akademija Sveučilišta u Zagrebu, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Agencije za znanost i visoko obrazovanje te Agencije za mobilnost i programe EU.

>>VEZANI ČLANCI: 

Svečana sjednica Senata održat će se u 11 sati u svečanoj dvorani zgrade SEECEL-a. Nakon uvodnih govora visokih uzvanika, rektor prof. dr. sc. Stjepan Lakušić održat će izlaganje o Sveučilištu na početku 355. akademske godine. Na svečanosti će potom biti dodijeljene nagrade Sveučilišta studentima za istaknute rezultate i nastavnicima za znanstvene rezultate te za promicanje znanstvene discipline i struke. Također, rektor će na svečanosti dodijeliti i posebna priznanja te počasna zvanja professor emeritus. 

Jedna od najvećih manifestacija svakako je  28. Smotra Sveučilišta u Zagrebu koja će se u Kongresnom centru Zagrebačkog velesajma – u Kongresnoj dvorani te dvoranama Zimski vrt i Cres održavati od 9. do 11. studenoga. Riječ je o najstarijoj manifestaciji toga tipa u Republici Hrvatskoj koju Sveučilište organizira kako bi se učenici završnih razreda srednjih škola, studenti i svi zainteresirani informirali o studijskim programima i upisnim uvjetima te svim informacijama potrebnima za odluku o odabiru njihova budućega zanimanja. 

U okviru Smotre posjetiteljima će se predstavljati sastavnice Sveučilišta u Zagrebu ‒ 31 fakultet i 3 umjetničke akademije. Detaljan program dostupan je na smotra.unizg.hr. Smotra će za posjetitelje biti otvorena svakoga dana od 10 do 20 sati, a ulaz na manifestaciju je besplatan. 

Program Tjedna Sveučilišta završit će sveučilišnom brucošijadom koja će se održati u subotu 11. studenoga 2023. navečer, u paviljonu 10a na Zagrebačkom velesajmu. Brucošijadu Sveučilište u Zagrebu organizira kao poklon svojim studentima. Ulaz je besplatan, uz predočenje xice.

>>VIDEO: Psi pušteni s povodca teroriziraju Malešenicu 

Komentara 1

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
22:41 04.11.2023.

Kad već govorimo o obljetnicama, bilo bi pošteno da spomenete i tko je osnovao Sveučilište u Zagrebu. Nije nastalo samo po sebi, već ga je pokrenula Katolička Crkva, odnosno Družba Isusova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije