Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sljeme

Na vrhu TV tornja vidikovac, a ispod njega rotirajući restoran

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
09.04.2019.
u 12:41

Tvrtka Odašiljači i veze unutar mjesec dana započet će radove na najpoznatijem betonskom zdanju za odašiljanje televizijskog signala, a na Sljeme stižu i suvenirnica te muzej

Jedno malo za zaposlenike, a pokraj njega veliko za turiste. U potonje stane čak 16 ljudi, a dizalo je to koje, sudeći barem prema gumbima “RE” i “VD”, vodi do samog vrha televizijskog tornja na Sljemenu, odnosno do tamošnjeg restorana i vidikovca. Maksimalno iskorištavanje prostora vjerojatno najpoznatijeg betonskog zdanja za odašiljanje televizijskog signala u Hrvatskoj planirano je još pri njegovoj izgradnji 1976., ali toranj je dosad Zagrepčanima ostao nedostupan. Neće, međutim, takvim i ostati jer Odašiljači i veze (OIV) za njega imaju opak plan.

Opasan za ljude

Rotirajući restoran, otvoreni i zatvoreni vidikovac, suvenirnica i muzej mogli bi biti dovršeni otprilike u isto vrijeme kao i sljemenska žičara, a s radovima se počinje u idućih mjesec dana.

– Skele postavljamo još ovaj ili početkom sljedećeg mjeseca, a krećemo s obnovom ovojnice tornja. Sam objekt dosta je oronuo, pogotovo izvana i jednostavno moramo sanirati, prije svega, stolariju i ravne krovove jer u ovom je stanju toranj opasan za sve koji se nađu ispod njega – objašnjava nam direktor OIV-a Mate Botica pa dodaje kako će se u isto vrijeme početi i s radovima na unutrašnjosti. Ideja je da u objektu konačno zažive svi sadržaji koji su od samog početka tamo planirani, a u startu uložit će se 12 milijuna kuna.

Foto: OIV

– Cijena je to za vanjsku obnovu, a troškovnik za unutrašnje radove još moramo do kraja definirati – kaže Botica i odmah ističe da ozbiljnijeg infrastrukturnog ulaganja u objekt nije bilo 43 godine, a ovo je vrijeme i više nego idealno za radove. Svi se odašiljači, objašnjava, sada podešavaju daljinski i jednostavno u tornju više nije potrebno toliko mjesta za opremu i djelatnike koji su prije bili ti koji su omogućavali funkcioniranje odašiljača. A upravo zato što na Sljemenu za dobar televizijski signal nije više potrebno fizičko prisustvo djelatnika OIV-a, i “kućica” koja se nalazi pokraj samog tornja dobit će novu namjenu.

Grad kao partner

– U gornjem dijelu dvoetažnog objekta apartmani su u kojima se boravilo, što u budućnosti može biti također mjesto na kojem će se moći noćiti, dok u donjem dijelu, koji sad koristimo kao skladište, planiramo otvaranje Muzeja Odašiljača i veza, u kojem bismo svakako voljeli održavati i radionice, sastanke, ali i edukacije za djecu ne bismo li ih potaknuli da se školuju za naše zanimanje, odnosno da odu u smjeru radiokomunikacije – govori Mate Botica pa dodaje kako se dio inspiracije za obnovu tornja svakako “povukao” sa svjetski poznatih vidikovca, poput onog u Berlinu ili Kuala Lumpuru. Najviša točka u gradu ili, ako je riječ o ravničarskom području, centar određene metropole najčešće su lokacije tornjeva, a posjetitelji jedva čekaju da se na njih popnu.

Foto: OIV

 

– Daj bože da tako bude i kod nas, da od Gračana čekaju da dođu na naš vidikovac – kroz smijeh govori direktor OIV-a dodajući kako će, kad se svi sadržaji unutar sljemenskog tornja urede, oni ići u zakup.

– Kao potencijalnog partnera tu svakako vidimo Grad jer nikome nije više u interesu da se ponude ljudima sadržaji, pogotovo sad kad se dovrši žičara – kaže Mate Botica. A teren u samom tornju već je donekle pripremljen prije više od četiri desetljeća. Vidikovac i sad postoji, samo što nije uređen ni dostupan javnosti, dok je, primjerice, već predviđen i prostor za motore i samu rotirajuću platformu budućeg restorana. Sljemenski toranj bit će OIV-u druga kapitalna investicija u ovoj godini jer su 23,5 milijuna kuna već uložili u novi odašiljački objekt na Ugljanu, koji će u rad pustiti 15. svibnja.

>> Pogledajte video: Zagreb: Bandić na bageru započeo radove na gradnji sljemenske žičare

Ključne riječi

Komentara 11

ST
stefj
13:40 09.04.2019.

Ajde da i to čudo vidimo. Ako naprave, bilo je i vrijeme, kasne samo 45 godina...

AN
ante00
16:15 09.04.2019.

Uključite grad i dr. Krimilana, tako će biti brže i jeftinije.

DU
Deleted user
13:33 09.04.2019.

Hahaha... da budem iskren, prvo sam pogledao fotografiju novinarke... mlada ( zgodna) cura...tako da vjerovatno ne pamti da je famozni toranj bio otvoren za posjetitelje, početkom 80.ih godina... bio sam tamo jednom kao klinac... poslije je ta praksa ukinuta, ne znam zašto... a volio bih se opet popeti gore, volim lijepe vidike....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije