Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Na vrhu TV tornja vidikovac, a ispod njega rotirajući restoran

Tvrtka Odašiljači i veze unutar mjesec dana započet će radove na najpoznatijem betonskom zdanju za odašiljanje televizijskog signala, a na Sljeme stižu i suvenirnica te muzej
09. travnja 2019. u 12:41 11 komentara 5704 prikaza
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Jedno malo za zaposlenike, a pokraj njega veliko za turiste. U potonje stane čak 16 ljudi, a dizalo je to koje, sudeći barem prema gumbima “RE” i “VD”, vodi do samog vrha televizijskog tornja na Sljemenu, odnosno do tamošnjeg restorana i vidikovca. Maksimalno iskorištavanje prostora vjerojatno najpoznatijeg betonskog zdanja za odašiljanje televizijskog signala u Hrvatskoj planirano je još pri njegovoj izgradnji 1976., ali toranj je dosad Zagrepčanima ostao nedostupan. Neće, međutim, takvim i ostati jer Odašiljači i veze (OIV) za njega imaju opak plan.

Zagreb: Prometni redari na Sljemenu reguliraju promet i parkiranje automobila U akciji s redarima Kad se na Sljeme popne pauk, nema parking-kaosa

Opasan za ljude

Rotirajući restoran, otvoreni i zatvoreni vidikovac, suvenirnica i muzej mogli bi biti dovršeni otprilike u isto vrijeme kao i sljemenska žičara, a s radovima se počinje u idućih mjesec dana.

– Skele postavljamo još ovaj ili početkom sljedećeg mjeseca, a krećemo s obnovom ovojnice tornja. Sam objekt dosta je oronuo, pogotovo izvana i jednostavno moramo sanirati, prije svega, stolariju i ravne krovove jer u ovom je stanju toranj opasan za sve koji se nađu ispod njega – objašnjava nam direktor OIV-a Mate Botica pa dodaje kako će se u isto vrijeme početi i s radovima na unutrašnjosti. Ideja je da u objektu konačno zažive svi sadržaji koji su od samog početka tamo planirani, a u startu uložit će se 12 milijuna kuna.

 | Autor : OIV Foto: OIV

– Cijena je to za vanjsku obnovu, a troškovnik za unutrašnje radove još moramo do kraja definirati – kaže Botica i odmah ističe da ozbiljnijeg infrastrukturnog ulaganja u objekt nije bilo 43 godine, a ovo je vrijeme i više nego idealno za radove. Svi se odašiljači, objašnjava, sada podešavaju daljinski i jednostavno u tornju više nije potrebno toliko mjesta za opremu i djelatnike koji su prije bili ti koji su omogućavali funkcioniranje odašiljača. A upravo zato što na Sljemenu za dobar televizijski signal nije više potrebno fizičko prisustvo djelatnika OIV-a, i “kućica” koja se nalazi pokraj samog tornja dobit će novu namjenu.

Donja Stubica: Mještani pokazali gdje bi se trebao graditi tunel kroz Sljeme sa zagorske strane NE ŽELE BANDIĆEV TUNEL Zagorci o rupi kroz Sljeme: Nek se kopa ljuknja, al ne prek mog grunta

Grad kao partner

– U gornjem dijelu dvoetažnog objekta apartmani su u kojima se boravilo, što u budućnosti može biti također mjesto na kojem će se moći noćiti, dok u donjem dijelu, koji sad koristimo kao skladište, planiramo otvaranje Muzeja Odašiljača i veza, u kojem bismo svakako voljeli održavati i radionice, sastanke, ali i edukacije za djecu ne bismo li ih potaknuli da se školuju za naše zanimanje, odnosno da odu u smjeru radiokomunikacije – govori Mate Botica pa dodaje kako se dio inspiracije za obnovu tornja svakako “povukao” sa svjetski poznatih vidikovca, poput onog u Berlinu ili Kuala Lumpuru. Najviša točka u gradu ili, ako je riječ o ravničarskom području, centar određene metropole najčešće su lokacije tornjeva, a posjetitelji jedva čekaju da se na njih popnu.

 | Autor : OIV Foto: OIV

 

– Daj bože da tako bude i kod nas, da od Gračana čekaju da dođu na naš vidikovac – kroz smijeh govori direktor OIV-a dodajući kako će, kad se svi sadržaji unutar sljemenskog tornja urede, oni ići u zakup.

– Kao potencijalnog partnera tu svakako vidimo Grad jer nikome nije više u interesu da se ponude ljudima sadržaji, pogotovo sad kad se dovrši žičara – kaže Mate Botica. A teren u samom tornju već je donekle pripremljen prije više od četiri desetljeća. Vidikovac i sad postoji, samo što nije uređen ni dostupan javnosti, dok je, primjerice, već predviđen i prostor za motore i samu rotirajuću platformu budućeg restorana. Sljemenski toranj bit će OIV-u druga kapitalna investicija u ovoj godini jer su 23,5 milijuna kuna već uložili u novi odašiljački objekt na Ugljanu, koji će u rad pustiti 15. svibnja.

>> Pogledajte video: Zagreb: Bandić na bageru započeo radove na gradnji sljemenske žičare

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
 • stefj:

  Ajde da i to čudo vidimo. Ako naprave, bilo je i vrijeme, kasne samo 45 godina...

 • Avatar magarac.joVo adminovbrat
  magarac.joVo adminovbrat:

  Hahaha... da budem iskren, prvo sam pogledao fotografiju novinarke... mlada ( zgodna) cura...tako da vjerovatno ne pamti da je famozni toranj bio otvoren za posjetitelje, početkom 80.ih godina... bio sam tamo jednom kao klinac... poslije je ta praksa ukinuta, ne ... prikaži još! znam zašto... a volio bih se opet popeti gore, volim lijepe vidike....

 • Grebza:

  Čudi me da naslov nije: Bandic obnavlja vidikovac i gradi restoran. Ovako je to sve nejasno i čudno.