Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matematička olimpijada

Matematički genijalci MIOC-a kući se vratili s tri medalje

18.07.2015., Zagreb - U zracnu luku Pleso sletjeli su ucenici srednjih skola  koji su se vratili sa matematicke olimpijade u Tajlandu na kojoj su osvojili medalje. Ucenici zagrebackih skola - Kristijan Stefanec (4. razred, XV. gimnazija, Zagreb) Adrian Be
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
1/3
20.07.2015.
u 18:30

Natjecanje je održano na Tajlandu, trajalo dva dana, a naši učenici zadatke su rješavali i u avionu

Adrian Beker, Petar Orlić i Kristijan Štefanec nove su matematičke zvijezde našeg grada.

Ovi genijalci iz MIOC-a za vikend su se vratili s Međunarodne matematičke olimpijade održane na Tajlandu, i to s jednim zlatom i dva srebra. Po zbroju bodova hrvatski je tim zauzeo 15. mjesto među 104 države i tako ostvario najbolji rezultat hrvatske ekipe u povijesti. A put do izvrsnosti nije bio lak.

Ispit lakši uz maskotu

Matematičke zadatke rješavali su svake slobodne sekunde. U školi, izvan nje, u matematičkim udrugama, na odmoru... Ovi srednjoškolci zaljubljeni su u tu znanost još od malih nogu. Razlog? Logična je, kažu, i uvijek postoji rješenje! A kada su odlučili otići na olimpijadu, vježbanju nije bilo kraja. Trenirali su ih profesori, članovi udruge Mladi nadareni matematičari, inače bivši natjecatelji na olimpijadi. Na Tajlandu su bili trinaest dana, do 16. srpnja, iako je samo natjecanje trajalo dva dana.

– Svaki dan rješavali smo po tri zadataka. Morali smo ih riješiti u četiri i pol sata – rekao je Adrian Beker, učenik 2. razreda, koji je osvojio zlato, dok su dečki dodali kako im se najteže bilo naviknuti na njihovu klimu i prezačinjenu hranu. Petar Orlić učenik je 3. razreda, a maturant Kristijan Štefanec nedavno je završio školovanje u XV. gimnaziji. Upisao je, bilo je za pretpostaviti – studij matematike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu (PMF). Cijelim putem pratila ih je i njihova maskota – plišani pingvin kojeg su nazvali Mathe Mišo. A prepisivanja, kažu, nije bilo.

– Svi u organizaciji na nas paze, ali tamo su prvenstveno da bi natjecateljima bili na usluzi – kažu dečki. Natjecali su se među 557 učenika iz cijelog svijeta. Bolji od njih bili su Amerikanci, koji su osvojili prvo mjesto, iza njih su Kinezi, potom Korejci. Bolji rezultat od Hrvatske od europskih zemalja imale su samo Rusija, Ukrajina, Rumunjska i Francuska.

Iz MIOC-a 20 prvaka

Trojici učenika na izuzetnom uspjehu čestitali su profesori i ravnateljica XV. gimnazije.

– Već je tradicija da smo ljeti po četiri puta na aerodromu – kažu te dodaju da ove godine imaju 20 državnih prvaka iz raznih predmeta.

– Mi osiguramo uvjete, no uspjeh je njihov trud. Roditeljima hvala na izvrsnoj genetici – šali se ravnateljica Ljiljana Crnković.

Komentara 3

Avatar bokolo
bokolo
15:14 22.07.2015.

Bravo decki!!!!! ... Na ponos roditelja i vasega grada !!!

DU
Deleted user
17:36 22.07.2015.

Dečki, kaj da velim! ma mi Hrvati smo najbolji na svijetu! Bumo i dalje bili najjači u informatici! Sigurno ovo nisu jedini, imamo mi još dosta tak pametne djece!!! Čuj, tko je matematičar, taj je matematičar, Još jemput bravo!!!

DH
dalibor.hren
18:42 22.07.2015.

Bravo dečki, ponos ste Hrvatske! Za nagrade će se vjerojatno pobrinuti roditelji jer ministarstvo i vlada nemaju bubući štede za oproštajno skijanje!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije