Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kruh naš svagdašnji: iz peći iz 1925. ili onaj 'moderan' bez brašna

Pekara u Novoj Vesi jedina još peče kruh na pari, a u Središću nude bez glutena
18. veljače 2015. u 11:00 2 komentara 6689 prikaza
10.02.2015.,Zagreb - Pekara Pesla koja prodaje bezglutenske proizvode. Ruza Grgurev upraviteljica zadruge Pesla. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakus/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Grad još spava. Tri su sata ujutro.

No, Miroslav Trajković već pali mikser za miješanje brašna s vodom. Ubacuje drva u veliku zidanu peć. Iz nje će kasnije izaći topli kruh i peciva. Miroslav ih priprema na isti način kao što su to činili njegov otac i djed. Peć veličine pet kvadrata sazidali su od 9500 cigli još 1925. i stara je toliko i sama pekarnica obitelji Trajković. Najstarija je to peć u gradu i posljednja koja kruh peče na pari.

U tome i jest tajna dobrog kruha i peciva, kaže Trajković. Tako iz cijelog grada u pekarnicu dolaze po najpopularnije koktel-pecivo, koje stoji 1,10 kn, a često kupuju i crni kruh, kojeg pola kilograma košta 6 kuna ili onaj kukuruzni od 6,5 kuna. Tajnu recepta starog 90 godina naučio je Trajković i kćer Editu. Kada je pekarnicu otvorio njegov djed prije devedeset godina, preko puta nje nalazio se i jedan od triju mlinova u toj ulici. Stajali su na obali potoka Medveščak, koji je kasnije zatrpan.

– Nova Ves bila je i poznata kao ulica pekara. Do 1945. u ulici je bilo devet radionica – kazuje Trajković dok stoji u radnji koja kao da je ostala zarobljena u vremenu. Interijerom dominira starinski pult pun kifla, pletenica, žemlji, puževa, štangica sa sezamom, pereca, a ističe se i gotovo antikna vaga...

Sasvim je to drugačiji izgled od pekarnice-trgovine koja se nedavno otvorila u Središću. Na policama proizvodi su vakuumski zatvoreni i sterilni, kako na kruh, peciva i kolačiće ne bi došla ni trunka običnog brašna.

– Stara smo zadruga nastala još 1938. Tijekom godina shvatili smo da se broj oboljelih od celijakije povećao, a gotovo da se dosad u Zagrebu nije moglo kupiti ništa bez glutena, a da je jestivo – kaže upraviteljica zadruge PESLA Ruža Grgurev te dodaje da su svi ti proizvodi uglavnom iz uvoza i sadrže velik postotak konzervansa.

Peslina mala trgovina bezglutenske proizvode nabavlja jednom tjedno iz pekare Kroasana Opatija. Njihovi se proizvodi još mogu kupiti u trgovinama Greencajg, Sedona bioshop i pekarnicama Greblica, Arena te Žemljič u Samoboru. Najpopularniji proizvod im je beskvasni kruh s bundevom, 300 grama kojeg stoji 23 kune, no mogu se kupiti i 150 grama orah kiflica za 21 kunu ili, primjerice, 500 grama smrznutog lisnatog tijesta za 45 kuna. Proizvodi se mogu kupiti svaki dan u Središću, a naručiti na mail bezglutena@pesla.hr ili broj mobitela 099-5509-676.

Napravite bezglutenske kiflice "orah-bjelanjak"

Bjelanjke (od 7 jaja) istući mikserom u čvrsti snijeg uz postupno dodavanje šećera u prahu (400 g).

Na štednjak staviti posudu s vodom da zakuha. Na posudu staviti posudu s bjelanjcima i uz neprestano miješanje mikserom kuhati na pari 15 minuta. Kada je kuhano, skinuti sa štednjaka i dodati mljevene orahe (450 g). Ostaviti desetak minuta da se ohladi.

Dodati nasjeckane orahe (400 g). Žlicom vaditi smjesu i oblikovati kiflice. Položiti ih na predviđeni lim i sušiti u pećnici 40 minuta na 100 stupnjeva.

Dubrovnik: Građani izašli na lokalne izbore
REZULTATI IZBORA
Doznajte kako se glasovalo u vašem selu, gradu, općini
CAMPGO Campers
PROMO
Hrvati prigrlili trend kampiranja
  • Avatar tajar
    tajar:

    Ako se ugasi pekarnica na Novoj Vesi, mladi naraštaji ne će nikad znati što je pravo pecivo.

  • jurayy:

    Kakve veze ima peč kad je sve ostalo umjetno od brašna aditiva,voda puna klora i da ne nabrajam