Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Bandićev Manhattan ne može se graditi bez sudjelovanja javnosti i struke

Štromarovo drugo ‘ne’ Bandiću Ministarstvo odbilo dati suglasnost na GUP i vratilo ga Gradu na dopunu
15. studenoga 2019. u 19:43 19 komentara 3792 prikaza
inistar Štromar uvjerio se u uspješnost predaje zahtjeva za subvencionirane kredite
Foto: Marko Prpić/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Dvaput je dvaput, u ovom slučaju opet “ne”. Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja jučer je odbilo dati suglasnost na zagrebačke izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana nakon što su već jednom u srpnju ove godine dokument poslali na doradu i naredili ponovnu javnu raspravu. Ovaj put, kako je objasnio potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Predrag Štromar, presudile su dvije najbitnije točke.

Marko Sladoljev Most: 'Nakon sastanka Plenković-Bandić GUP će se izglasati iako je štetan'

Treba i detaljniji plan

Prva se odnosi na neusklađenost GUP-a s Prostornim planom grada Zagreba (PPGZ) na području hipodroma. Taj je prostor u PPGZ-u, koji je “nadređen” GUP-u, definiran kao pretežno rekreacijska zona, dok je izmjenama GUP-a ondje predviđena i mješovita zona te tematski park. Stručnjaci iz Ministarstva inzistiraju da se utvrdi u kojem je postotku ova rekreacijska zona “pretežna” jer smatraju da to mora biti 51 posto. Druga sporna točka, objasnili su u Ministarstvu, odnosi se na urbanističke planove uređenja (UPU).

– Iz nekih članaka predloženog GUP-a ne vidi se precizno i jasno da se mora raditi UPU za neke dijelove, odnosno projekte u Zagrebu – kazao je ministar Štromar pa dodao da je riječ o 37 područja, među kojima su i hipodrom te Velesajam, odnosno prostor na kojem se planira “zagrebački Manhattan”. UPU je ključan, rekao je Štromar, jer plan je to kojim se preciznije definira što će se raditi na određenom području, a kad se on radi, uključene su struka i javnost te je sve transparentno i vidljivo. U prijevodu, od Grada se sad traži da predvidi izradu UPU-a za 37 područja, od kojih je jedno i ono na kojem se treba nalaziti “Manhattan”, za čiju bi realizaciju onda trebala ključna postati upravo struka.

Vlada Ministarstvo: 'Konačnu odluku o kupnji poslovnih udjela u APIS-u donijet će Vlada'

Kako je rekao Štromar, Ministarstvo za dijelove koji nemaju UPU može izdati akt samo za rekonstrukciju postojeće zgrade, ali ne i za izgradnju nove. Što se tiče procedure koja sad slijedi, Grad mora postupiti prema uputama Ministarstva i promijeniti u GUP-u što su im rekli, a to bi se, kazali su nam jučer neslužbeno u Štromarovu ministarstvu, moglo u nekoliko dana. Znači to da bi se izmjene GUP-a, otkloni li Grad zamjerke, mogle naći na sjednici Gradske skupštine 9. prosinca i s donošenjem zagrebačkog proračuna činiti dvije ključne točke vjerojatno višednevnog zasjedanja. Da će se upravo to dogoditi, kazali su nam jučer iz Grada, u kojem su priznali da Štromarovu odbijenicu ipak nisu očekivali.

Pukla ljubav s HDZ-om

– Iskreno, mislili smo da je to to. Ali sad nam slijedi još posla, sjest ćemo, vidjeti što treba i bit ćemo spremni – kažu nam u Gradu, dok iz oporbe poručuju da bi najbolje bilo cijeli GUP napraviti ispočetka. Misli tako predsjednica GLAS-a i bivša ministrica graditeljstva Anka Mrak Taritaš, koja nam je jučer rekla kako baš i nije sigurna da se problemi mogu riješiti u pola sata.

Milan Bandić SVE JE DOGOVORENO Zagrebački Generalni urbanistički plan očito će biti izglasan, što zapravo donosi?

– Ovo je već sad mrcvarenje plana. Gradonačelnik Milan Bandić grad je doveo do ludila hvatajući rokove iz ugovora s Eagle Hillsom oko “Manhattana” – podsjetila je Mrak Taritaš na činjenicu da je prvih osam mjeseci, koliko je Bandić imao za pripremanje terena Arapima, prošlo i sad je ostalo još pola godine “produženog” vremena. Ne odgovara, zato, odgađanje GUP-a Bandiću, kaže predsjednica GLAS-a, dok je sam gradonačelnik jučer, uz citiranje Isusa s onom da je blago siromašnima duhom jer je njihovo kraljevstvo nebesko, kratko poručio: “GUP će biti usvojen”. Svoje zadovoljstvo, osim gradske oporbe, nisu jučer krile ni udruge pa su iz Zelene akcije, Prava na grad i Sigeta poručili da je odlukom Ministarstva sada “potpuno jasno da su izmjene i dopune GUP-a izrađene tako da se omogući pogodovanje gradonačelnikovim novim prijateljima iz Dubaija i da im se mimo procedure prepušta 110 hektara vrijednog zemljišta uz Savu”. Prijatelje u Dubaiju Bandić, barem ako se udruge pita, ima, ali nagađanja su da ih u HDZ-u više baš i nema. Podsjetimo, prekjučer je, uz pomoć “bandićevaca” izglasan državni proračun u Saboru, dok jučer GUP prošao nije iako se računalo da će za Bandićeve parlamentarne ruke Štromar Generalnom planu dati “da”.

teške optužbe
Ogorčeni zaposlenici: Bolnicu vode portiri i pralje s diplomom iz Banje Luke
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • ToTu:

    Scenario koji se provodi od uspostave DEMOKRACIJE. TKO jači taj VLADA. Nikakva pamet, sposobnost, znanje i vještine nisu bitne. Bitno je tko je kome što. I tko sa kime ima poslovne kombinacije. Milan Bandić je pokrovitelj ADZ-a u gradu ZAGREBU... ... prikaži još! Od uvijek preko kumova, pajda, braja i rođa, a osobito njegovih jarana....

  • golgeter14:

    ..predstava za javnost do sljedećeg puta kada će gup biti donesen..

  • prajdali100:

    Ne ulazeći u to tko je po ovom pitanju u pravu, valjda ćemo na slijedećim izborima doživjeti konačni kraj HNS -a.