Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Zagrebački Generalni urbanistički plan očito će biti izglasan, što zapravo donosi?

Na prostoru hipodroma planiraju se tako sadržaji mješovite namjene, što podrazumijeva i gradnju
06. studenoga 2019. u 09:41 26 komentara 5808 prikaza
Milan Bandić
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Produžeci su u nogometu, rezultat je 1:1 i ti se baš nadaš da će pobijediti tvoji. Misliš, bolji su pa je logično, ali nemaš pojma da se mjesecima prije tekme “šurovalo” iza kulisa kako bi titulu slavodobitnika odnio protivnički tim. E, tako otprilike izgleda cijeli ovaj igrokaz koji se od ljeta događa sa zagrebačkim Generalnim urbanističkim planom (GUP), a čiji se konačni prijedlog izmjena i dopuna trenutačno nalazi u Ministarstvu graditeljstva jer ono gradonačelniku Milanu Bandiću mora “amenovati” dokument prije nego što ga on uputi na izglasavanje u Gradsku skupštinu. Do kraja sljedećeg tjedna najkasnije, pojasnio je ministar graditeljstva Pregrad Štromar, to će se i napraviti, a da će odgovor biti “slobodno vi rušite taj hipodrom, a može i Velesajam” u Gradu su već u potpunosti uvjereni.

Marko Sladoljev Most: 'Nakon sastanka Plenković-Bandić GUP će se izglasati iako je štetan'

Promašili rok?

Ide GUP na sjednicu Skupštine u studenom, govore nam u Gradu, odmah ističući da je već ionako krajnji rok za donošenje plana jer željeli su ga imati još prije ljetnih godišnjih odmora. A na rok se “love” i arhitekti te urbanisti, koji su u zajedničkom priopćenju Udruženja hrvatskih arhitekata, Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata, Hrvatske komore arhitekata, Društva arhitekata Zagreba, Udruge hrvatskih urbanista i zagrebačkog Arhitektonskog fakulteta pojasnili da je Ministarstvo graditeljstva dopisom 8. srpnja odbilo dati suglasnost na izmjene i dopune GUP-a Zagreba, a u slučaju odbijanja izdavanja te suglasnosti, Grad ima 90 dana da ispravi konačni prijedlog plana i ponovno zatraži suglasnost Ministarstva. Taj je rok, kažu, bio 7. listopada, a iz Gradske su ga uprave prekršili jer su Ministarstvu dopis na odobrenje poslali tek krajem prošlog mjeseca. Da li Ministarstvo sad suglasnost Bandiću, kažu arhitekti, kršit će zakon. I taman kad su se Zagrepčani ponadali da će to tako zbilja i biti, u Gradu nam pojašnjavaju da “treba gledati detalje”. Ministarstvo graditeljstva, kazali su, u srpnju uopće nije uskratilo suglasnost, već je samo napisalo što treba u GUP-u doraditi. I zaista, u dokumentu koje je Ministarstvo poslalo Gradu 8. srpnja ni u jednom se trenutku ne spominje uskraćivanje suglasnosti.

U Banskim dvorima održan sastanak Plenkovića i Bandića Zagrebački projekti Sastali se Plenković i Bandić: Dogovorili proces usvajanja GUP-a za Grad Zagreb

– Ako već hoćete skroz “plastično”, ako sad Ministarstvo odobri GUP, mi s njim idemo – kažu nam u Gradskoj upravi, u kojoj su ipak oprezni na pitanje jesu li sigurni da će ih HDZ podržati u Skupštini kad za to dođe vrijeme. To su im partneri, govore nam, očigledno još uvijek hodajući po jajima jer, unatoč sastanku premijera Andreja Plenkovića i gradonačelnika Milana Bandića pod maskom “projekata”, dok sve ne bude gotovo i Štromar ne pošalje Bandiću konačno “da”, suradnici prvog čovjeka metropole ne žele se bahatiti.

Sasvim je to logično jer gradonačelnik Bandić u ožujku je potpisao sporazum s arapskom tvrtkom Eagle Hills koja bi trebala graditi “zagrebački Manhattan” na području sadašnjeg Velesajma i hipodroma, za što Grad mora ishoditi lokacijsku i građevinsku dozvolu te osigurati prazno zemljište, a ne napravi li to u sljedećih šest mjeseci, Arapi mogu raskinuti ugovor. U samom se GUP-u, doduše, nijednom riječju ne spominje gradnja “Manhattana”, ali mijenja se namjena tamošnjeg zemljišta u odnosu na važeći prostorni plan, što je Ministarstvo graditeljstva u svom dopisu iz srpnja i prigovorilo.

Ništa ključno nije drukčije

Na prostoru hipodroma planiraju se tako sadržaji mješovite namjene koja podrazumijeva i gradnju, umjesto dosadašnjih sportsko-rekreacijskih sadržaja, na što su primjedbe imali i Zagrepčani tijekom javne rasprave ljetos. Uputili su oni Gradu dvadesetak tisuća primjedbi, koje su se, osim na hipodrom i Velesajam, odnosile i na garaže u centru grada, nacionalni stadion i odlaganje građevinskog otpada u Podsusedu, ali, podsjetimo, gotovo nijedna nije uvažena pa, osim što je provedena očigledno uzaludna javna rasprava, koju je Ministarstvo Gradu naredilo, u samom se dokumentu ništa ključno nije promijenilo. Da će GUP sigurno na Skupštinu već ovog mjeseca uvjerena je i oporba, a SDP-ov Gordan Maras jučer je kazao kako je on “ziher” da je ministar Štromar već donio odluku o planu, i to onakvu kakvu priželjkuje Bandić.

Gordan Maras | Autor : Luka Stanzl/Pixsell Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Saša Srića Saša Srića: 'Dođe li SDP na vlast, liječnici će imati plaću 2500, a sestre 1500 eura'

– Kažem to s obzirom na njegovu izjavu da se od njega ne očekuje previše jer je samo tehnička osoba te da bi, da je u Skupštini, glasao protiv, ali kako nije, onda to neće moći učiniti – rekao je Maras pa dodao da gradski SDP ocjenjuje GUP neprihvatljivim jer pogoduje interesima nekolicine investitora, a Zagrepčani će izgubiti jako velik dio zelene površine. Upravo je GUP, a ne projekti, kaže predsjednik zagrebačkog SDP-a, pravi razlog Plenkovićeva i Bandićeva sastanka.

Anka Mrak Taritaš | Autor : Patrik Macek/PIXSELL Foto: Patrik Macek/PIXSELL – Bandić će podržati Plenkovića u Saboru, Plenković Bandića u Skupštini – kazao je Maras, dok i Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a smatra da gradonačelnik “drži štangu” premijeru u Saboru, a HDZ je njemu partner u Gradu Zagrebu za sve što zatreba. Kako kaže predsjednica GLAS-a, pričalo se o projektima kao što je Jarunski most, a ne postoji ni onaj prometnog spajanja zračne luke s centrom grada.

MSC Cruises
PROMO
MSC Grandiosa je osvijetlila rijeku Labu na svečanosti krštenja
 • AA_gun:

  plenković je iza briselske fasade puno gori od sanadera, čak ni on nije podmićivao zastupnike, trgovao sa bandićem i sve ostalo...

 • Avatar indigo25
  indigo25:

  GUP se mjenja prema željama šačice ljudi. Ništa čudno za ovakvu banana zemlju.

 • Avatar fredi
  fredi:

  Nemam drugi komentar osim sramota!!!