Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
više od 40 sudionika

Insiprativni intervjui i snažne poruke: Održana prva samoborska konferencija o ženskom poduzetništvu

Žene poduzetnice
Foto: Poduzetnički centar Samobor
18.11.2022.
u 11:27

Sudjelovalo je ukupno 16 predavača, uključujući predstavnike lokalnih tijela kao i relevantne dionike – poduzetnice koje imaju inspirirajuće poduzetničko iskustva

"Tko vodi svijet?- Žene", tako pjeva popularna pjevačica Beyonce. Da je i Hrvatska prepuna uspješnih žena pokazao je i projekt "Žena poduzetnica"  koji je jučer predstavljen u  Malom Tehnopolisu Samobor, u organizaciji Poduzetničkog centra Samobor i Women in Adria. 

Konferencija je okupila više od 40 sudionika,lokalnu upravu, neprofitne organizacije, institucije, poduzetnice, korisnice inkubatora Malog Tehnopolisa Samobor. Ukupno 16 predavača, uključujući predstavnike lokalnih tijela kao i relevantne dionike – poduzetnice
koje imaju inspirirajuće poduzetničko iskustva, sudjelovalo je na prvoj samoborskoj konferenciji o ženskom poduzetništvu.

Uspješne poduzetničke priče

Svrha projekta je postignuta tako da su uspješne poduzetnice stavljene u središte pozornosti te su razmjenom iskustva i praktičnih izazova dale primjer i motivaciju drugim ženama kako uspjeti u poduzetništvu i liderstvu. U sklopu projekta izrađena je skulptura "Žena poduzetnica", čiji je autor Samoborac, Božidar Ševo. Ona je realizirana u 3D tehnologiji, geometrijskog oblika kocke, a  simbolizira ženu koja stoji uspravno i ponosno.

Na otvorenju konferencije ŽENE&POSAO gradonačelnica Samobora Petra Škrobot naglasila je dugu tradiciju poduzetništva u Samoboru te podržala inicijativu podrške ženama poduzetnicama kao model stvaranja novih projekata i ideja za dobrobit Samobora i šire društvene zajednice. Kao uvod u konferenciju, Luka Kazimović, kustos povjesničar Samoborskog muzeja, održao je zanimljivo
predavanje o počecima poduzetništva žena.

Foto: Poduzetnički centar Samobor

Priča o odlučnoj, ambicioznoj i uspješnoj barunici Wilhelmini Kulmer koja je 1839. otvorila vlastitu tvornicu stakla u neposrednoj blizini Samobora te tako dala obol ženskom poduzetništvu Samobora, oduševila je publiku.

Moderatorica konferencije bila je Sabina Cvitković iz tvrtke Kohlmann d.o.o., a drugi dio pokrio je tri inspirirajuća intervjua na temu uspješnih poduzetničkih priča. Prvi razgovor vođen je s Ivanom Kolar, potpredsjednicom SLO-CRO kluba. Publici je preneseno je zanimljivo poduzetničko iskustvo u turizmu, kroz vođenje Termi Tuhelj, organizaciju konferencije Turizam 365, sudjelovanje u brojnim organizacijama i udrugama. 

Drugi razgovor vođen je s Ivanom Škrlec, direktoricom tvrtke Altera i nagrađenom Perspektivnom poduzetnicom od strane Women in Adria. Ključne poruke razgovora su politika održivosti, ustrajnost, jasni ciljevi i poslovna disciplina. Posljednji inspirirajući razgovor vođen je s Doroteom Effenberger iz tvrtke Tahograf. Ključne poruke razgovora su odnosi povjerenja, poštenje, dijeljenje informacija, učenje i prilagođavanje promjenama.

Besplatni vrtić za poduzetnice

U središnjem dijelu konferencije održane su četiri kratke prezentacije koje se odnose na poslovne financije i online poslovanje. Kredite za poduzetnice Raiffeisen Bank prezentirala je Silvija Šumonja Župčić, online poslovanje – program Minimax prezentirao je Marko Pasarić, osiguranje poslovanja tvrtke Allianz prezentirala je Tatjana Krnjić te leasing u poslovanju tvrtke UniCredit leasing
prezentirala je Mirjana Filipović.

U panel diskusiji se razvila živa i korisna rasprava na temu izazova i mogućnosti ženskog poduzetništva s panelisticama-gradonačelnicom Škrobot, Danijelom Žagar, načelnicom Sektora za unapređenje i razvoj poduzetništva i obrta u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Lanom Šiljeg, članicom upravnog odbora udruge Glas poduzetnika, Kristinom Ercegović s portala Žene i novac, Sunčanom Jozić Lučić, predsjednicom Kluba poduzetnica Samobor i vlasnicom agencije Gugabaga, Brankom Novosel, poznatom lokalnom poduzetnicom, vlasnicom edukacijskog centra Littera i nositeljicom programa MindBodyLab te Katom Barišić, vlasnicom tvrtke PokloniMe i osnivačicom digitalne platformu Zagreb Time Travel.

U posljednjem dijelu panela istaknute su opće poruke i problemi s kojima se susreću žene poduzetnice, poput rastrganosti između obiteljskog i poslovnog života, predrasuda, utjecaj na djecu, neosjetljivost na okolinu u smislu određivanja prioriteta i ciljeva, kvaliteta života na dobrobit svima. Panel je zaključen informacijom gradonačelnice Škrobot o novoj mjeri potpore Grada Samobora
poduzetnicama. Riječ je o osiguranje besplatnog vrtića za žene koje pokreću svoje poslovanje.

>> VIDEO: Zakon o radu po mjeri žene


Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije